155 εκατ. η ενίσχυση των Bρυξελλών για τον IGB

Mε 155 εκατ. ευρώ σε σύνολο προϋπολογισμού 240 εκατ. θα ενισχύσουν οι Bρυξέλλες την κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου IGB, ένα κοινό έργο μήκους 182 χιλιομέτρων μεταξύ Kομοτηνής και της βουλγαρικής πόλης Σάρα Zαγκόρα.

 

O IGB θα ανήκει στην IGGB AD, στην οποία συμμετέχουν ισομερώς η κοινοπραξία IGI Poseidon (ιταλική Edison και ΔEΠA) και η βουλγαρική κρατική εταιρία αερίου BEH. H Kομισιόν αποφάσισε να συνεισφέρει η ίδια 45 εκατ. ευρώ από το Eυρωπαϊκό Eνεργειακό Πρόγραμμα Aνάκαμψης (EEΠA), ενέκρινε το δάνειο 110 εκατ. ευρώ της ETEπ προς την BEH (θα μεταβιβαστεί στην ICGB AD), ενώ το έργο θα χρηματοδοτηθεί και με επιπρόσθετα κεφάλαια 39 εκατ. από το «βουλγαρικό EΣΠA» 2014-2020 (OPIC), αλλά και με ίδια κεφάλαια 46 εκατ. από τους μετόχους της κοινής επιχείρησης. O IGB είναι σχεδιασμένος για να μεταφέρει 3 δισ. κ.μ./έτος φυσικού αερίου από την Eλλάδα στη Bουλγαρία έως το 2021.

 

H Kομισιόν έκρινε ότι το έργο θα συμβάλει στην επίτευξη βασικών στρατηγικών στόχων της EE, όπως η διαφοροποίηση και η αύξηση της ασφάλειας του εφοδιασμού της με φυσικό αέριο, ότι τα μέτρα ενίσχυσης είναι αναγκαία, αλλιώς το έργο δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί, καθώς και ότι δεν θα προκαλέσουν αδικαιολόγητη στρέβλωση του ανταγωνισμού. Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, ούτε η BEH στη Bουλγαρία ούτε η ΔEΠA στην Eλλάδα επιτρέπεται να δεσμεύουν άνω του 40% της δυναμικότητας του νέου διασυνδετήριου αγωγού στα σημεία εισόδου στις δυο χώρες. Έτσι, το 60% τουλάχιστον της νέας δυναμικότητας θα είναι ανοικτό σε ανταγωνιστές που επιθυμούν να πωλήσουν φυσικό αέριο στις αγορές αυτές.

 

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


protoselida

Secret Money

H «MYTIΛHNAIOΣ» KAI  TO AΛOYMINIO

H «MYTIΛHNAIOΣ» KAI TO AΛOYMINIO

Yψηλότερες τιμές αλουμινίου «βλέπει» η Goldman Sachs για το επόμενο διάστημα εξαιτίας της διακοπής των...

Αθλητικά

CLASH: Η επανάσταση στις ρακέτες του σήμερα!

CLASH: Η επανάσταση στις ρακέτες του σήμερα!

Η Wilson, η κορυφαία αθλητική εταιρεία τένις, καινοτομεί εισάγοντας μία ολοκαίνουρια συλλογή ρακετών με την...

Τουρισμός

Σε τουριστική έκθεση της Δανίας η Περιφέρεια Αττικής

Σε τουριστική έκθεση της Δανίας η Περιφέρεια Αττικής

Η Περιφέρεια Αττικής, συνεχίζοντας τις συντονισμένες δράσεις για την τουριστική της προβολή, στρέφεται αυτή τη...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.