Deal News Online

undefined

Ο Σταθάκης εξήγγειλε νέο πρόγραμμα εξοικονόμηση κατ' οίκον Προτεινόμενο

Κεντρικός στόχος της κυβέρνησης η μείωση του ενεργειακού κόστους

Η μείωση του ενεργειακού κόστους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις αποτελεί κεντρικό στόχο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα ως το 2030, επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

 

Οι διασυνδέσεις των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα, η μείωση του κόστους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που επιτυγχάνεται με τις δημοπρασίες για την ένταξη των νέων μονάδων στο σύστημα, οι τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας, η περαιτέρω διείσδυση του φυσικού αερίου είναι ορισμένα από τα μέτρα, με τα οποία όπως τονίστηκε θα επιτευχθεί ο στόχος.

 

Η ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος τόνισε ότι με την εφαρμογή του Εθνικού σχεδίου υπερκαλύπτονται οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα για την συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό ισοζύγιο, την εξοικονόμηση ενέργειας και την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με συνολικές επενδύσεις άνω των 32 δισεκατομμυρίων ευρώ.

 

Στρατηγικό στόχο του Σχεδίου αποτελεί επίσης η μείωση της ενεργειακής φτώχειας καθώς και η ανάπτυξη του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων, τομέας στον οποίο όπως αναφέρθηκε διαπιστώνεται έντονη κινητικότητα από αγροτικούς συνεταιρισμούς και Δήμους.

 

Επιπλέον ο κ. Σταθάκης ανήγγειλε πως την ερχόμενη εβδομάδα θα υπογραφεί η σύμβαση για την κατασκευή της "μικρής" διασύνδεσης Κρήτης - Πελοποννήσου καθώς και ότι θα γίνουν νέες προκηρύξεις προγραμμάτων για εξοικονόμηση ενέργειας σε κατοικίες, βιομηχανία, τουριστικές εγκαταστάσεις.

 

Εν συνεχεία είπε ότι, το υπουργείο αναλαμβάνει πρωτοβουλία διαμεσολάβησης μεταξύ της ΔΕΗ και μεγάλων βιομηχανικών καταναλωτών ρεύματος με χρέη προκειμένου να βρεθεί λύση με στόχο να συνεχιστεί ηλεκτροδότηση. "Θα εξαντλήσουμε τον ρόλο μας αλλά αυτό έχει και ένα όριο", τόνισε.

 

Πρόσθεσε ακόμη:

- Για τις αποκρατικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας (ΕΛΠΕ και λιγνιτικές μονάδες ΔΕΗ) επανέλαβε ότι είναι φυσιολογικό να δοθούν παρατάσεις.

 

- Η λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων του Αμυνταίου θα συνεχιστεί με υπουργική απόφαση που ο ίδιος υπέγραψε σήμερα. Παράλληλα είναι σε εξέλιξη ο διάλογος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αναβάθμισή τους. Η δεύτερη λιγνιτική μονάδα στο σταθμό της Φλώρινας (η άδεια της οποίας περιλαμβάνεται στο διαγωνισμό για την αποεπένδυση της ΔΕΗ) "χωρά" στον ενεργειακό σχεδιασμό με την προϋπόθεση ότι θα αναβαθμιστούν περιβαλλοντικά οι υπόλοιπες μονάδες.

 

- Η ηλεκτροδότηση της Κρήτης θα διασφαλιστεί σε κάθε περίπτωση. Η μικρή διασύνδεση μέσω Πελοποννήσου θα λειτουργήσει το 2020 και και για τη μεγάλη μέσω Αττικής που δεν αναμένεται πριν το 2022 εκτίμησε ότι είναι θέμα την εβδομάδα να λυθεί σε διάλογο με την Κομισιόν. Είναι σε εξέλιξη επίσης μελέτη της ΡΑΕ για την κάλυψη του κενού μέχρι να λειτουργήσει η μεγάλη διασύνδεση.

 

- Το έργο του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream δεν έχει πάρει μορφή συγκεκριμένου project αδειοδοτημένου και συγχρονισμένου με το κοινοτικό καθεστώς. Η κυβέρνηση ενθαρρύνει τις εταιρείες να συνεχίσουν τις συζητήσεις για συνεργασία σε εμπορική βάση.

 

- Για το θέμα της ΔΕΠΑ - ELFE έκανε λόγο για φαντασιακά σκάνδαλα και παρέπεμψε στη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή. Υπογράμμισε πάντως ότι η εμπορική σχέση της ΔΕΠΑ με την ELFE ρυθμίζεται από δικαστική απόφαση που επέβαλε τη συνέχιση του τροφοδοσίας της με φυσικό αέριο ενώ παρέπεμψε στην γραπτή απάντηση που έδωσε χθες σύμφωνα με την οποία το μεγαλύτερο μέρος των χρεών δημιουργήθηκε επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, στελέχη της οποίας εμπλέκονται στην υπόθεση.

 

Το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα έχει ήδη τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Όταν ολοκληρωθεί θα κατατεθεί στη Βουλή και στην Κομισιόν.


Media

ΕΡΤ2: Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ

ΕΡΤ2: Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Αλτσχάιμερ, τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020, η ΕΡΤ2 θα...

Αθλητικά

Ακύρωση Παγκόσμιου πρωταθλήματος συλλόγων Βόλεϊ

Ακύρωση Παγκόσμιου πρωταθλήματος συλλόγων Βόλεϊ

Η διεθνής ομοσπονδία βόλεϊ (FIVB) ανακοίνωσε την ακύρωση του φετινού Παγκόσμιου Πρωταθλήματος συλλόγων, λόγω της...

Τεχνολογία

Nintendo: «Τιτλοι τέλους» για την κονσόλα 3DS

Nintendo: «Τιτλοι τέλους» για την κονσόλα 3DS

Η Nintendo ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι έχει σταματήσει να κατασκευάζει την οικογένεια συστημάτων 3DS και...

Περιβάλλον

Νέο Μεξικό: Μαζικός θάνατος αποδημητικών πουλιών

Νέο Μεξικό: Μαζικός θάνατος αποδημητικών πουλιών

Συναγερμός έχει σημάνει στις τάξεις βιολόγων στο Νέο Μεξικό, καθώς χιλιάδες ωδικών αποδημητικών πουλιών βρέθηκαν...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.