Σκωτία: Η υπερθέρμανση υπεύθυνη για τη χειρότερη ποτέ “σεζόν σολομού”

Η χειρότερη σεζόν για το ψάρεμα σολομού στην πρόσφατη ιστορία της Σκωτίας αποδίδεται κι αυτή στην υπερθέρμανση του πλανήτη, με την οικονομία και τον τουρισμό της χώρας να δέχονται ένα σημαντικό πλήγμα.

 

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι αυξανόμενες θερμοκρασίες λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη έχουν πλήξει σοβαρά τις υδάτινες περιοχές που ευδοκιμεί το είδος του σολομού με τις συνεπακόλουθες αλλαγές στα υπάρχοντα ρεύματα να επηρεάζουν επίσης τη μετανάστευσή τους.

 

Αν και η φετινή ψυχρή άνοιξη και ο καύσωνας του καλοκαιριού δημιούργησαν τις συνδυαστικά τις χειρότερες συνθήκες για την αλιεία, ωστόσο πιστεύεται ότι η απότομη πτώση των αριθμών από τη δεκαετία του 1960 έχει βαθύτερες αιτίες στην κλιματική αλλαγή. Τα ποσοστά επιβίωσης για τον σολομό στη θάλασσα έχουν πέσει έως και στο 3%, με την υπερθέρμανση του πλανήτη και την υπεραλίευση των ωκεανών να αποτελούν τις επικρατέστερες πιθανές αιτίες.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι κάποια σημεία σε δημοφιλή ποτάμια όπως ο Σπέι και ο Νιθ δεν κατέγραψαν ούτε μία αλίευση σολομού καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν, αναφέρει η τοπική εφημερίδα Σκότσμαν. Ενδεικτικά, μόλις δύο σολομοί πιάστηκαν στον ποταμό Φάιν φέτος, όπου κάποτε αλιεύονταν περισσότεροι από 700 κάθε εποχή.

 

Μέχρι στιγμής ο τουρισμός δέχεται το σημαντικότερο πλήγμα, καθώς υποχωρούν οι πωλήσεις αλιευτικών ειδών και χάνουν τη δουλειά τους οι διάφοροι νεαροί εποχικοί βοηθοί. Ο αριθμός των ψαριών που αλιεύθηκαν από τους ψαράδες ήταν τόσο χαμηλός ώστε πλέον δεν πωλούνται άδειες για κάποτε δημοφιλή σημεία γιατί δεν υπάρχουν ψάρια για αλίευση

 

"Ο σολομός είναι σε παρακμή παντού, αλλά μειώνεται περισσότερο στη δυτική ακτή της Σκωτίας και μειώνεται περισσότερο όσο ακολουθείς τη δυτική ακτή προς τα νότια. Είναι τρομερό αυτό που συμβαίνει στο Άργκαϊλ. Δεν ξέρω αν είναι πολύ αργά για να επανορθωθεί η κατάσταση", δήλωσε ο Ρότζερ Μπρουκ, διευθυντής της Ένωσης Αλιέων Άργκαϊλ.

 

Ο καθηγητής Κεν Γουίλαν, που ερευνά το είδος του σολομού και τις αιτίες της ραγδαίας του μείωσης, δήλωσε: "Σίγουρα υπάρχει μια κρίση στην αλιεία σολομού. Αυτό που έχουμε τώρα είναι μια κατάσταση όπου βλέπουμε ένα πολύ μικρό αριθμό ψαριών που επιστρέφουν και δεν μπορούμε πραγματικά να χάσουμε κανένα παραπάνω από κανενός είδους ανθρωπογενή αποτελέσματα". Από την πλευρά του ο Άντριου Φλιτκροφτ, συντάκτης του περιοδικού Trout & Salmon, δήλωσε: "Αυτή ήταν αναμφισβήτητα η χειρότερη σεζόν την οποία έχω δει στη ζωή μου".


Εγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

Media

Global Editors Network Summit στο Ίδρυμα Νιάρχος

Global Editors Network Summit στο Ίδρυμα Νιάρχος

Σε ειδική τελετή ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Μπρούλιας, υποδέχθηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο τους διοργανωτές,...

Secret Money

Παραμένει άφαντη

Παραμένει άφαντη

H υπογραφή της σύμβασης για το ένα κομμάτι της Aφάντου με τον όμιλο του ομογενούς...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.