Παγκόσμια Τράπεζα: 200 δισ. στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής

Η Παγκόσμια Τράπεζα θα διαθέσει περίπου 200 δισ. δολάρια για τη χρηματοδότηση δράσεων καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής από το 2021 έως το 2025, βοηθώντας τις χώρες να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις της αύξησης της θερμοκρασίας και να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

 

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της επένδυσης πρέπει να σημειωθεί ότι το ποσό αντιπροσωπεύει τον διπλασιασμό του πενταετούς επενδυτικού σχεδίου που τέθηκε σε εφαρμογή μετά τη συμφωνία-ορόσημο του Παρισιού το 2015. Η Παγκόσμια Τράπεζα δήλωσε ότι αντιπροσωπεύει μια «σημαντικά αυξημένη φιλοδοξία» για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στέλνοντας ένα σημαντικό μήνυμα στην ευρύτερη παγκόσμια κοινότητα να ακολουθήσει το παράδειγμα.

 

Η κίνηση αυτή συμπίπτει με τη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στην Πολωνία, αυτή την εβδομάδα όπου θα συζητηθει ένα σχέδιο υλοποίησης του Συμφώνου των Παρισίων, το οποίο δεσμεύει τις χώρες να διατηρούν την υπερθέρμανση του πλανήτη σε ανώτατο όριο 2C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, με την επιδίωξη να διατηρηθεί κι εντός του ορίου του 1,5C.

 

Οι ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες δεσμεύονται να ανεβάσουν τις συνολικές ετήσιες δημόσιες και ιδιωτικές δαπάνες σε αναπτυσσόμενες χώρες στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2020 για να καταπολεμήσουν τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής, από 48,5 δισεκατομμύρια το 2016 και 56,7 δισεκατομμύρια πέρυσι. Ωστόσο, οι χώρες του νότιου ημισφαιρίου που αντιμετωπίζουν επιπτώσεις των αυξανομένων θερμοκρασιών πιέζουν τους βόρειους ομολόγους τους για πιο αυστηρές δεσμεύσεις.

 

"Αν δεν μειώσουμε τις εκπομπές και προσαρμοστούμε τώρα, θα έχουμε 100 εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους να ζουν υπό συνθήκες φτώχειας μέχρι το 2030", προειδοποίησε ο Τζον Ρουμ, ανώτερος διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας για την κλιματική αλλαγή. "Γνωρίζουμε επίσης ότι όσο λιγότερο αντιμετωπίζουμε αυτό το ζήτημα προληπτικά σε τρεις περιοχές - την Αφρική, τη Νότια Ασία και τη Λατινική Αμερική - θα έχουμε 133 εκατομμύρια κλιματικούς μετανάστες και πρόσφυγες", δήλωσε ο Ρομ στο Γαλλικό Πρακτορείο Τύπου.

 

Σύμφωνα με τον Ρουμ, αυτά τα χρήματα ανέρχονται περίπου στο 35% της συνολικής χρηματοδότησης από την Παγκόσμιας Τράπεζας. Μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης για την κλιματική δράση προορίζεται για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ιδίως μέσω της ανάπτυξης στρατηγικών για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ωστόσο, μια βασική προτεραιότητα είναι η ενίσχυση της στήριξης για την προσαρμογή στις μεταβολές του κλίματος, δεδομένου ότι εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν ήδη τις συνέπειες των ακραίων καιρικών συνθηκών.


Εγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

Media

Racing Post: Οι ελληνικές ιπποδρομίες επιστρέφουν από την άβυσσο

Racing Post: Οι ελληνικές ιπποδρομίες επιστρέφουν από την…

Στη δυναμική παρουσία Ελλήνων επενδυτών στο Newmarket και το έντονο ενδιαφέρον που επέδειξαν ...

Secret Money

 H ΔEΠA KAI O POSEIDON

H ΔEΠA KAI O POSEIDON

Ένας (ακόμη) λόγος που «επείγουν» οι αποφάσεις για την «επόμενη μέρα» της ΔEΠA είναι οι...

Αθλητικά

Ανακοίνωσε Τζέικομπ Γουάιλι ο Παναθηναϊκός

Ανακοίνωσε Τζέικομπ Γουάιλι ο Παναθηναϊκός

Παίκτης του Παναθηναϊκού είναι με κάθε επισημότητα πλέον ο 24χρονος πάουερ φόργουορντ/σέντερ, Τζέικομπ Γουάιλι.

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.