Ολοκληρώνεται η διαβούλευση του ν/σ για τον θεματικό τουρισμό

Στην τελική ευθεία για την ψήφιση του στην ολομέλεια της βουλής βρίσκεται το νομοσχέδιο για τον θεματικό τουρισμό που κατάθεσε την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργείο Τουρισμού, με τους φορείς του τουρισμού, να εκφράζουν στην πλειοψηφία τους την εκτίμηση, ότι κινείται προς την σωστή κατεύθυνση.

 

Με τους περισσότερους να ομιλούν για επίλυση χρόνιων ζητημάτων, ειδικά στο σκέλος της ανάπτυξης δραστηριοτήτων που αφορούν τον θεματικό τουρισμό, η υπουργός Έλενα Κουντουρά, σημείωσε στην αρμόδια επιτροπή ότι «εισάγεται το πρώτο στην Ελλάδα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη, την οργάνωση και την εποπτεία των επαγγελματικών δραστηριοτήτων και της επιχειρηματικότητας στον θεματικό τουρισμό και ανοίγει νέους ορίζοντες στην τουριστική ανάπτυξη της χώρας.

 

Την ίδια στιγμή, η κυρία Κουντουρά ανέφερε εμφατικά, ότι "η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία είναι μία γενναία κομβική και επιβεβλημένη μεταρρύθμιση που χρειάζεται η ελληνική τουριστική αγορά, ώστε να καταστεί πιο ελκυστική, πιο σύγχρονη πιο ευέλικτη στο διεθνές περιβάλλον, και που πραγματικά θα δώσει νέα και ισχυρή αναπτυξιακή διάσταση στο εθνικό τουριστικό μας προϊόν. Δίνουμε στον τουρισμό μία νέα μεγάλη ευκαιρία, που θα αποφέρει αύξηση της απασχόλησης, αύξηση των εσόδων, οικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη για όλους".

 

Σε ό,τι αφορά τις θέσεις των φορέων του κλάδου, επί του νομοσχεδίου, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος σημειώνει ότι το νομοσχέδιο είναι σε γενικές γραμμές σε σωστή κατεύθυνση, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι, μέσα σ' όλα τα άλλα παρατηρείται μια προσπάθεια να μπουν στις ειδικές μορφές τουρισμού και "σκιώδη " καταλύματα. "Πρέπει να διαφυλάξει το υπουργείο όλες εκείνες τις διατάξεις που προβλέπονται για τα ξενοδοχεία χωρίς καμία παρέκκλιση. Άρα μόνο καταλύματα με άδεια λειτουργίας και πιστοποιητικό αστεροποιησης. Όπως και τουριστικές επαύλεις από 100τμ και πάνω Όχι σπιτάκια διαμερισματακια κλπ", σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΞ.

 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων και Τουρισμού (FedHATTA), Λύσανδρος Τσιλίδης, αφού τόνισε ότι το νομοσχέδιο είναι καλοδεχούμενο από τα τουριστικά γραφεία της χώρας επισημαίνει, ότι στο σύνολο του ικανοποιεί τους φορείς και βάζει τάξη σε θεματικές μορφές τουρισμού, όπως πχ στον αθλητικό τουρισμό. Ωστόσο κάνει λόγο για παρεμβάσεις από συναρμόδια υπουργεία, "που αντί να κατανοήσουν την λειτουργία των τουριστικών γραφείων και να βοηθήσουν με τις παρεμβάσεις τους, βάζουν τροχοπέδη με θέσεις που δεν εξυπηρετούν", όπως αναφέρει ο κ. Τσιλίδης.

 

Ο κ. Τσιλίδης εστιάζει στο θέμα των ναυλώσεων με σκάφη επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι "δεν μπορούν τα τουριστικά γραφεία να θεωρούνται εκ-ναυλωτές όταν είναι οι ναυλωτές σε σκάφη, σημειώνει ο κ. τσιλίδης και διερωτάται: Πως όταν έλθει ο ξένος πελάτης θα ναυλώσει ένα σκάφος, θα κάνει τον τουριστικό πράκτορα; Πως θα προσλάβει αυτός τον καπετάνιο, τον σκίπερ; κλπ. Πως θα πάρει πάρει πετρέλαια; Αυτό το σκέλος, το διεκπεραιώνουν τα τουριστικά γραφεία και θα πρέπει να συνεχίσουν να το κάνουν", αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

Παράλληλα ο κ. Τσιλίδης υπογραμμίζει και το ζήτημα του μεταφορικού έργου με τα Mini Van, αναφέροντας ότι δεν μπορεί να θεωρείται ότι τα τουριστικά γραφεία παίρνουν τη δουλειά άλλων εργασιακών ομάδων. "Εμείς πάντα δίναμε εργασία και στα ταξί με συγκεκριμένα Voucher. Το δικό μας επάγγελμα είναι ελεύθερο. Ταξί και ΚΤΕΛ κάνουν τα τουριστικά γραφεία. Όταν εμείς πάμε να κάνουμε πχ έργο μεταφορικό θεωρούν ότι τους παίρνουμε τη δουλειά" εξηγεί ο κ. Τσιλίδης εκφράζοντας την λύπη του για αυτό το ζήτημα.

 

Στην παρέμβαση του ο πρόεδρος του ΣΕΤΚΕ, Παναγιώτης Τοκούζης εκφράζει την ικανοποίηση του για το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού, επισημαίνοντας ότι επιλύεται μεταξύ άλλων ένα ζήτημα που ταλάνιζε τον κλάδο για πολλά χρόνια, αυτό της κατοχύρωσης του διακριτικού τίτλου του καταλύματος. Όπως αναφέρει πλέον θεσμοθετείται ο διακριτικός τίτλος του καταλύματος, μια δυνατότητα που θα την έχουν μόνο όσοι ασκούν την επαγγελματική ιδιότητα και όχι όσοι έχουν καταλύματα στη βραχυχρόνια μίσθωση. Την ίδια στιγμή τονίζεται ότι η ως άνω κατοχύρωση δεν θα γίνεται μέσω του Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας και φυσικά χωρίς κόστος για τα καταλύματα του ΣΕΤΚΕ, όπως σημειώνει ο κ. Τοκούζης. Από το ΞΕΕ δεν θα γίνεται πλέον και η πιστοποίηση-κατηγοριοποίηση των καταλυμάτων, συμπληρώνει ο κ. Τοκούζης.

 

Ο Ανδρέας Λαζαρίδης, εκπρόσωπος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών – ΠΟΞΕΝ, δήλωσε ότι "για πρώτη φορά θεσμοθετεί τη δυνατότητα μετάφρασης και διερμηνείας ως δυνατότητα κάλυψης της έλλειψης ξεναγών, μια δυνατότητα που οριζόταν μέχρι τώρα σε εγκυκλίους του υπουργείου Τουρισμού, αλλά είναι η πρώτη φορά που θεσμοθετείται σε νομοσχέδιο. Επίσης, για πρώτη φορά ορίζονται στο νομοσχέδιο τα προσόντα των κατ' εξαίρεση ξεναγών, όπως και η διάρκεια της άδειας".

 

Ο Μάρκος Δανάς, γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών, δήλωσε ότι «είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι με το νομοσχέδιο, με τον τρόπο με τον οποίον φτιάχτηκε», κάνοντας αναφορά στη μακρά δημόσια διαβούλευση που προηγήθηκε της κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή. Θετικά βλέπει το νομοσχέδιο και ο Διογένης Βενετόπουλος, γενικός γραμματέας της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού, λέγοντας: "Ζητήσαμε τη στήριξη του υπουργείου Τουρισμού, όπως και ολόκληρης της Βουλής, διότι θεωρούμε ότι το θέμα αυτό θα αγγίξει την ελληνική οικονομία".

 

Τέλος, η αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Τουριστικών Συνοδών, Φωτεινή Ραλλάτου, καλωσόρισε το νομοσχέδιο επισημαίνοντας για πρώτη φορά αναγνωρίζεται μετά από πάρα πολλά χρόνια, το επάγγελμα του τουριστικού συνοδού. Μία από τις καινοτομίες που εισάγει στην εγχώρια τουριστική αγορά το νομοσχέδιο του υπουργείου.


Εγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

World Business

Η Citi μειώνει δραστικά την τιμή-στόχο της Tesla

Η Citi μειώνει δραστικά την τιμή-στόχο της Tesla

Ένας ακόμη αναλυτής περικόπτει δραστικά την τιμή-στόχο της Tesla, αφότου η μετοχής της κατασκευάστριας ηλεκτροκίνητων...

Media

Facebook: Πάνω από 500 σελίδες διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις ή υποκινούν μίσος ενόψει Ευρωεκλογών

Facebook: Πάνω από 500 σελίδες διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις…

Η μη κυβερνητική οργάνωση Avaaz ανακοίνωσε σήμερα ότι ενημέρωσε το Facebook για περισσότερες από...

Secret Money

Ο Ταβουλάρης και το ΕΝΑΕ

Ο Ταβουλάρης και το ΕΝΑΕ

Mπορεί οι εξελίξεις να τρέχουν γύρω από τα ναυπηγεία Eλευσίνας, αλλά το όνομα του Nίκου...

Αθλητικά

Ιτούδης: «Νιώθω γεμάτος»

Ιτούδης: «Νιώθω γεμάτος»

Ο προπονητής της πρωταθλήτριας Ευρώπης ΤΣΣΚΑ, Δημήτρης Ιτούδης, μίλησε στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ για την κατάκτηση...

Περιβάλλον

Πιθανή άνοδος της στάθμης των θαλασσών κατά 2 μέτρα

Πιθανή άνοδος της στάθμης των θαλασσών κατά 2…

Βρετανοί επιστήμονες κρίνουν ως συντηρητικές τις ως τώρα προβλέψεις για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής,...

Τουρισμός

H γαστρονομία κλειδί προσέλκυσης Κινέζων τουριστών

H γαστρονομία κλειδί προσέλκυσης Κινέζων τουριστών

Σύμφωνα με έρευνα της GlobalData. η προσφορά ποικιλίας γαστρονομικών εμπειριών αποτελεί το "χρυσό κλειδί" προσέλκυσης...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.