Κλείνει η ομπρέλα προστασίας του νόμου Κατσέλη

Μετέωροι οι δανειολήπτες – Συνεχίζεται το παζάρι κυβέρνησης - θεσμών

 

Αδειάζει η κλεψύδρα για το νόμο Κατσέλη, καθώς σε λιγότερο από έναν μήνα λήγει η ομπρέλα προστασίας που προσέφερε και οι δανειολήπτες μένουν στον αέρα με τον κίνδυνο των κατασχέσεων να πλησιάζει απειλητικά.

 

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, άνω των 200.000 δανειοληπτών ή μη εξυπηρετούμενα δάνεια ποσού άνω των 13 δισ. ευρώ, βρίσκονται στο εν λόγω καθεστώς.

 

Με στοιχεία τέλους α' εξαμήνου 2018, στο σύνολο των χαρτοφυλακίων, το 14,9% των μη εξυπηρετούμενων δανείων τελεί υπό καθεστώς αίτησης για υπαγωγή σε νομική προστασία. Στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο το ποσοστό υπαγωγής σε νομική προστασία φτάνει το 31,5%. Δηλαδή, προσεγγιστικά 3 στα 10 στεγαστικά δάνεια βρίσκονται υπό την προστασία του νόμου Κατσέλη.

 

Με δεδομένο ότι η συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών προέβλεπε την παύση του νόμου Κατσέλη στο τέλος του τρέχοντος έτους, οι θεσμοί δεν δείχνουν θετικοί σε ενδεχόμενη παράταση με τις ισχύουσες προϋποθέσεις.

 

Εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία μετά και την έξοδο από το πρόγραμμα τον περασμένο Αύγουστο ανακάμπτει και επομένως ένας νόμος που είχε ως στόχο να δώσει λύσεις στην περίοδο της κρίσης δεν έχει λόγο ύπαρξης, δεδομένης μάλιστα της ανάγκης να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

 

Οι θεσμοί θεωρούν άκρως απαραίτητες τις αλλαγές για τον περιορισμό των «κόκκινων» δανείων με αιχμή του δόρατος τον αποκλεισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών αρκετοί από τους οποίους, με ψευδή στοιχεία, βρίσκουν «καταφύγιο» στο νόμο ώστε να αποφύγουν την αποπληρωμή των δανείων τους.

 

Επί τάπητος

 

Ως βάση υπολογισμού για την προστασία της πρώτης κατοικίας μελετάται να είναι η εμπορική αξία του ακινήτου και όχι η αντικειμενική όπως ισχύει σήμερα. Οι διοικήσεις των τραπεζών εισηγούνται η εμπορική αξία της πρώτης κατοικίας να μην υπερβαίνει για τον άγαμο τα 75.000 ευρώ και να φτάνει μέχρι τα 100.000 ευρώ για μια πολυμελή οικογένεια.

 

Το ύψος των εισοδηματικών κριτηρίων των δανειοληπτών που σήμερα λαμβάνονται υπόψιν συνδυαστικά με την αντικειμενική αξία του ακινήτου, καθώς κρίνονται ιδιαίτερα υψηλά. Έτσι προτείνεται το όριο ετήσιου εισοδήματος για ένα άγαμο δανειολήπτη να μην ξεπερνά τα 8.180 ευρώ και να φτάνει για μια πολύτεκνη οικογένεια στα 24.000 ευρώ.


Εγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

World Business

Στα πρόθυρα κατάρρευσης η British Steel

Στα πρόθυρα κατάρρευσης η British Steel

Στο χείλος της κατάρρευσης βρίσκεται η British Steel, η δεύτερη μεγαλύτερη χαλυβουργία της Βρετανίας, εκτός...

Secret Money

Ο Ταβουλάρης και το ΕΝΑΕ

Ο Ταβουλάρης και το ΕΝΑΕ

Mπορεί οι εξελίξεις να τρέχουν γύρω από τα ναυπηγεία Eλευσίνας, αλλά το όνομα του Nίκου...

Αθλητικά

Ιτούδης: «Νιώθω γεμάτος»

Ιτούδης: «Νιώθω γεμάτος»

Ο προπονητής της πρωταθλήτριας Ευρώπης ΤΣΣΚΑ, Δημήτρης Ιτούδης, μίλησε στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ για την κατάκτηση...

Τουρισμός

«Synergassia» Enterprise Greece και Επιμελητηρίου Λακωνίας

«Synergassia» Enterprise Greece και Επιμελητηρίου Λακωνίας

Ο Οργανισμός Enterprise Greece και το Επιμελητήριο Λακωνίας συνδιοργάνωσαν επιχειρηματική επίσκεψη πολυμελούς διπλωματικής αντιπροσωπείας Ξένων Πρεσβειών από 17...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.