Τα… λέει με τον Πούτιν ο Αλέξης Τσίπρας

Σε εξέλιξη η συνάντηση – Οι πρώτες δηλώσεις - Τι περιλαμβάνει η ατζέντα

 

Σε μία επετειακή περίοδο για της Ελληνορωσικές σχέσεις και συγκεκριμένα με τη συμπλήρωση 190 ετών από την καθιέρωση διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας, πραγματοποιείται η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα.

 

Η ατζέντα με την οποία προσέρχεται ο Έλληνας πρωθυπουργός πλούσια. Αρχικός στόχος η γεφύρωση των σχέσεων των δύο χωρών μετά την πάγωμα που προκλήθηκε από τις απελάσεις διπλωματών από Αθήνα και Μόσχα.

 

Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είχε κάνει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, όταν, στο περιθώριο των εορταστικών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση των 100 ετών από τη λήξη του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, απευθύνθηκε στον Αλέξη Τσίπρα και του είπε ότι τον περιμένει στη Μόσχα στις 7 Δεκεμβρίου.

 

Η συνάντηση με τον Πούτιν


Στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι η κουβέντα των δύο ανδρών θα αφορά σε διεθνή και διμερή θέματα, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του «Είναι χαρά μου που βρίσκομαι ξανά στο Κρεμλίνο μετά από τρία χρόνια, τριάμισι χρόνια. Από τότε έχει περάσει αρκετός καιρός, πολλά πράγματα έχουν αλλάξει, η Ελλάδα βρίσκεται σε μια καλύτερη οικονομικά θέση. Εντούτοις, οι διεθνείς εξελίξεις παραμένουν κρίσιμες, η ιστορική σχέση συνεργασίας ανάμεσα στις δυο χώρες μας παραμένει αναγκαία, προκειμένου να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή».

 

Νωρίτερα ο Έλληνας Πρωθυπουργός είχε πάει στον Κήπο Αλεξάνδρου όπου, υπό την απόδοση τιμών στρατιωτικού αγήματος, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Στη συνέχεια μετέβη στην πρωθυπουργική κατοικία όπου είχε συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

 

tsipras_medfiedef

 

tsipras_rosia_stefani

 

Η ατζέντα των επαφών


Σο πλαίσιο των συναντήσεων θα επισημοποιηθεί η περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε ζητήματα οικονομίας, διαλόγου για τα περιφερειακά ζητήματα, την ενέργεια, τον πολιτισμό και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

 

Ειδικότερα Θα συζητηθούν η προοπτική ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα και οι δυνατότητες αύξησης των ελληνικών εξαγωγών στη Ρωσία αλλά και η συμμετοχή της Ελλάδας στον αγωγό αερίου Turkish Stream.

 

Παράλληλα, θα υπογραφεί σειρά διμερών συμφωνιών και μνημονίων συνεργασίας στους τομείς της εμπορικής ναυτιλίας, της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, του αθλητισμού, της τυποποίησης κτλ., ενώ θα συμφωνηθεί η κήρυξη του 2019 ως έτους γλώσσας και λογοτεχνίας για τις δύο χώρες.

 

Στο «ραντεβού» του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ρώσο πρόεδρο θα συζητηθεί επίσης το Κυπριακό και η σημασία του ρόλου της Ρωσίας υπέρ μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας και εν προκειμένω ο ρόλος της Ελλάδας, οι σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας και η σημασία τους για την περιοχή και την παγκόσμια ασφάλεια, οι προοπτικές στη Συρία και τη Λιβύη, και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και η αποκλιμάκωση της έντασης στην Μαύρη Θάλασσα, όπου διαμένουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι Ελληνικής καταγωγής.

 

tsipras_poutin_kathistoi

 

Τέταρτη συνάντηση


Το σημερινό επίσημο τετ-α-τετ Τσίπρα-Πούτιν συνιστά την τέταρτη επίσημη συνάντηση των δύο ηγετών σε διάστημα τριών ετών. Είχαν προηγηθεί δύο επισκέψεις του Έλληνα πρωθυπουργού στη Ρωσία, στις 8 Απριλίου 2015 στη Μόσχα και στις 19 Ιουνίου 2015 στην Αγία Πετρούπολη, η επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου στην Αθήνα στις 27 Μαΐου, ενώ μια ακόμη συνάντηση μεταξύ τους είχε πραγματοποιηθεί στο Πεκίνο, στο περιθώριο του Φόρουμ «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος».


protoselida

Secret Money

H MLS και τα «μυστήρια» με τη μετοχή

H MLS και τα «μυστήρια» με τη μετοχή…

Tι συμβαίνει με τη μετοχή της MLS Πληροφορικής η οποία έχει υποχωρήσει κατά 36% στο...

Αυτοκίνητο

MAZDA: Mπαίνει δυνατά στα ηλεκτρικά auto

MAZDA: Mπαίνει δυνατά στα ηλεκτρικά auto

Στοχεύει στη δημιουργία ενός κινητήρα, ο οποίος να αποδίδει 150-200 άλογα

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.