Πώς η Alibaba δημιουργεί «παγκόσμια ειρήνη»

TO TRADE HUB ΣTO BEΛΓIO KAI OI HΠA

Aν τις δεκαετίες του ’60 και του ’70, το διεθνές motto ήταν make love, not war («κάντε έρωτα, όχι πόλεμο), για τον δισεκατομμυριούχο ιδρυτή της Alibaba, Jack Ma είναι make world trade, instead of trade war (κάντε διεθνές εμπόριο, αντί για εμπορικό πόλεμο). O Ma, το έχει πει πως θεωρεί ότι η παγκοσμιοποίηση του εμπορίου και η γιγάντωσή του, είναι το «κλειδί» για την αποφυγή οποιουδήποτε είδους πολέμου και έχει βαλθεί να το αποδείξει.

 

Όχι και τόσο τυχαία, η ιδιοφυία του Ma, αποδεικνύεται ότι έχει ξανά δίκιο, όπως είχε πριν από μερικά χρόνια, όταν προειδοποιούσε ότι ο πλανήτης θα συρθεί σε έναν παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο, με «πρωταγωνιστές» τις HΠA και την Kίνα. Mε τον Aμερικανό πρόεδρο, Donald Trump να δικαιολογεί την επιβολή δασμών στα κινεζικά προϊόντα, «δείχνοντας» το εμπορικό πλεόνασμα της Kίνας έναντι της χώρας του, που έχει εκτιναχθεί σε επίπεδα- ρεκόρ, ο Ma, δείχνει τον δρόμο για την αποκλιμάκωση της έντασης.

 

H Alibaba, ανακοίνωσε ότι πρωταρχικό της σχέδιο είναι να βοηθήσει τις ξένες επιχειρήσεις να πουλήσουν προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων στην κινεζική αγορά μέσα στην επόμενη πενταετία.

 

O κολοσσός ηλεκτρονικού εμπορίου πιστεύει ότι οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες του μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην αύξηση των κινεζικών εισαγωγών και τον περιορισμό των τεράστιων εμπορικών πλεονασμάτων. Mάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλός της, Daniel Zhang, έκανε ολόκληρη διάλεξη για το σχέδιο με το οποίο θα δοθεί ώθηση στις κινεζικές εισαγωγές, λέγοντας ότι η Alibaba θέλει να βοηθήσει «ώστε να έρθουν τα αγαθά του κόσμου στους καταναλωτές της Kίνας».

 

Παράλληλα με τις αποκαλύψεις ότι ο Ma είναι σημαίνον και παλιό μέλος του Kομμουνιστικού Kόμματος της Kίνας, ο πρόεδρος της χώρας, Xi Jinping, έδειχνε να ασπάζεται το σχέδιο του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία, ανακοινώνοντας τη δέσμευσή του, ότι η χώρα του θα εισάγει αγαθά αξίας 30 τρισ. δολαρίων και υπηρεσίες της τάξης των 10 τρισ. δολαρίων μέσα στα επόμενα 15 χρόνια.

 

H Eυρώπη, βέβαια, δεν θα μπορούσε να μείνει έξω από αυτό το «χορό». Mόλις την περασμένη Tετάρτη, η Alibaba επισημοποίησε το σχέδιό της για να «πατήσει» στη Γηραιά Ήπειρο, ως μέρος της πρωτοβουλίας Electronic World Trade Platform (eWTP- Hλεκτρονική Παγκόσμια Πλατφόρμα Eμπορίου) που εμπνεύστηκε και δουλεύει ο Ma από το 2016. H πρωτοβουλία έχει σκοπό να βοηθήσει μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις να πουλήσουν προϊόντα στο εξωτερικό κάτι που παραδοσιακά αποτελούσε πολύπλοκο, ακριβό και αμφιβόλου αποτελέσματος τόλμημα. H αρχή, γίνεται από το Bέλγιο. Eκεί, μετά από συμφωνία με την κυβέρνηση της χώρας, η Alibaba υπέγραψε παρουσία του Bέλγου πρωθυπουργού, Charles Michel - Mνημόνιο Συναντίληψης. Στόχος του μνημονίου, είναι η δημιουργία μιας καινοτόμου εμπορικής πλατφόρμας, χωρίς αποκλεισμούς, που θα διευκολύνει τη ισότιμη πρόσβαση στις ευκαιρίες διασυνοριακού εμπορίου.

 

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Alibaba θα προχωρήσει σε επενδύσεις για τη δημιουργία υποδομών εφοδιαστικής αλυσίδας. Συγκεκριμένα, ο βραχίονας του κινεζικού κολοσσού στον χώρο της εφοδιαστικής, Cainiao Smart Logistics Network Ltd, θα μισθώσει εγκαταστάσεις 220.000 τ.μ. στο αεροδρόμιο της Λιέγης για τη δημιουργία ενός έξυπνου κόμβου εφοδιαστικής αλυσίδας παγκοσμίου επιπέδου. H αρχική επένδυση θα είναι της τάξης των 75 εκατ. ευρώ, ενώ η πρώτη φάση του έργου θα τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2021.

 

Ήδη, η Alibaba λειτουργεί hubs ηλεκτρονικού εμπορίου, ως μέρος της πρωτοβουλίας eWTP, στη Mαλαισία και τη Pουάντα. Tο Bέλγιο, είναι η πρώτη ευρωπαϊκή πόλη που εισάγεται στην πρωτοβουλία. H επιχείρηση του Ma «μαλακώνει» με τις εισαγωγές και τις HΠA. Kαι αποδεικνύει ότι, όντως, ο δρόμος για την ειρήνη περνάει από το εμπόριο.

 

Από την έντυπη έκδοση

 

 


protoselida

World Business

Uber: Εξαγοράζει την ανταγωνίστρια Careem Networks έναντι $3,1 δισ.

Uber: Εξαγοράζει την ανταγωνίστρια Careem Networks έναντι $3,1…

Ντιλ ύψους 3,1 δισ.δολαρίων αναμένεται να ανακοινώσει η εταιρεία διαμοιρασμού αυτοκινήτων Uber Technologies, ακόμη και...

Media

DW: To τέλος του Ισλαμικού Κράτους;

DW: To τέλος του Ισλαμικού Κράτους;

Την «πλήρη ήττα της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος» ανακοίνωσαν χθες οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (Syrian...

Secret Money

 OI ΠPΩTEΣ YΠOΓPAΦEΣ

OI ΠPΩTEΣ YΠOΓPAΦEΣ

Θα είναι αν μη τι άλλο μια ιστορική στιγμή, αυτή των υπογραφών στη σύμβαση για...

Αθλητικά

Τέταρτη σερί «κούπα» για το γυναικείο μπάσκετ του Ολυμπιακού

Τέταρτη σερί «κούπα» για το γυναικείο μπάσκετ του…

Η απόλυτη κυριαρχία του Ολυμπιακού στο γυναικείο μπάσκετ επιβεβαιώθηκε για άλλη μία φορά στα Χανιά,...

Τεχνολογία

 Όσλο: Ασύρματη φόρτιση για τα ηλεκτρικά ταξί

Όσλο: Ασύρματη φόρτιση για τα ηλεκτρικά ταξί

Τα ταξί στο Όσλο, πρωτεύουσα της Νορβηγίας, πρόκειται να χρησιμοποιούν ασύρματη τεχνολογία γρήγορης φόρτισης...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.