Σε απόγνωση οι δανειολήπτες με το νόμο Κατσέλη

Καταργείται ή όχι;

 

Κόκκινο χτυπάει η αγωνία των δανειοληπτών καθώς ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν τελικά καταργηθεί ή όχι ο νόμος Κατσέλη. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τους δανειστές, την ώρα που στο επόμενο δεκαπενθήμερο αναμένεται να κριθεί η τύχη των διατάξεων του νόμου Κατσέλη για την προστασία της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται το άρθρο για την προστασία της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς να παραταθεί για κάποιους μήνες του 2019 μέχρι να αποφασιστεί το νέο πλαίσιο.

 

Υπενθυμίζεται ότι και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Ευκελιδης Τσακαλώτος είχε δηλώσει ότι «δεν καταργείται ο νόμος Κατσέλη από την 1η Ιανουαρίου, το μόνο που μπορεί να καταργηθεί θα ήταν το κομμάτι προστασίας της πρώτης κατοικίας και σε αυτό εμείς ψάχνουμε εναλλακτικές λύσει».

 

Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες έχουν δηλώσει στην κυβέρνηση ότι καταρχάς δεν θα ήταν αντίθετες σε παράταση της ισχύος του νόμου, ωστόσο με ένα πολύ στενότερο εύρος προστασίας ώστε να καλύπτονται μόνο οι πραγματικά αδύναμοι οφειλέτες. Το όριο προστασίας για την πρώτη κατοικία είχε αναφερθεί από τις τράπεζες ότι θα πρέπει να πέσει στις 100.000 ευρώ.

 

Πάντως, δικαστικές πηγές αναφέρουν ότι οι αιτήσεις υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη πέφτουν «βροχή» τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οφειλέτες σπεύδουν να προλάβουν το υφιστάμενο ευνοϊκότερο καθεστώς.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν λίγες ημέρες ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης ανέφερε ότι ο νόμος Κατσέλη θα ισχύσει και το 2019, ακόμα και εάν υπάρξουν αλλαγές ως προς τα κριτήρια ένταξης.

 

Φαίνεται ότι πεδίο διαπραγμάτευσης αποτελεί το αν στο ενδιάμεσο στάδιο θα διατηρηθούν τα σημερινά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ή αν αυτά θα ψαλιδιστούν.

 

Τα σημερινά όρια είναι:


1. Το οικογενειακό εισόδημα να ισούται με τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70%. Δηλαδή να φθάνει έως τα 40.800 ευρώ (άγαμος: 13.906 ευρώ, ζευγάρι: 23.659 ευρώ και κάθε παιδί: 5.714 ευρώ).

 

2. Η κύρια κατοικία να έχει αντικειμενική αξία μεταξύ 180.000 και 280.000 ευρώ (ζευγάρι: 220.000 ευρώ και 20.000 ευρώ για κάθε παιδί).


Εγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

Secret Money

Παραμένει άφαντη

Παραμένει άφαντη

H υπογραφή της σύμβασης για το ένα κομμάτι της Aφάντου με τον όμιλο του ομογενούς...

Αθλητικά

Τσιτσιπάς: «Δεν έχω δείξει τίποτα στο γρασίδι ακόμα»

Τσιτσιπάς: «Δεν έχω δείξει τίποτα στο γρασίδι ακόμα»

Τη βεβαιότητα ότι οι δυνατότητές του στο γρασίδι είναι πολύ περισσότερες σε σχέση με αυτές...

Περιβάλλον

Το ένα τρίτο των εδαφών της Ελλάδας υπόκειται σε υψηλό δυνητικό κίνδυνο ερημοποίησης

Το ένα τρίτο των εδαφών της Ελλάδας υπόκειται…

«Η ερημοποίηση συνιστά τεράστια απειλή ειδικά για τη λεκάνη της Μεσογείου» επισημαίνει μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.