«Good Luck, Darling», λένε οι Βρετανοί

Η Theresa May επιβίωσε, αλλά μόνο προς το παρόν- εν κινδύνω και το Brexit

 

Υπό... κανονικές συνθήκες, η «επιβίωση» της Theresa May, από το «πραξικόπημα» των Toris, θα έπρεπε να πανηγυρίζεται. Στις σημερινές συνθήκες όμως, τις οποίες καλείται να διαχειριστεί η Βρετανίδα πρωθυπουργός, είναι απλά μια μικρή και, μάλλον ταπεινωτική, παράταση «ζωής».

 

Ταπείνωση: Για να καταφέρει να κρατηθεί στην εξουσία, η κ. May αναγκάστηκε να αναλάβει μια δέσμευση που σίγουρα δεν θα ήθελε. Ότι θα παραιτηθεί πριν από τις προγραμματισμένες βουλευτικές εκλογές.

 

Πέραν αυτού, έχοντας, δεδηλωμένα πλέον, χάσει την εμπιστοσύνη ποσοστού μεγαλύτερου από το ένα τρίτο των συντηρητικών βουλευτών, ξέρει ότι θα δυσκολευτεί ιδιαίτερα να περάσει τη συμφωνία για το Brexit από το Κοινοβούλιο, το οποίο μοιάζει να «βράζει».

 

Ξέρει, λοιπόν, ότι θα πρέπει να εξασφαλίσει νέες υποχωρήσεις των Ευρωπαίων για να τις χρησιμοποιήσει ως «όπλα» στην ψηφοφορία της πατρίδας της. Αυτός είναι και ο λόγος που η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, στο χθεσινό της πρωτοσέλιδο, φιλοξενεί φωτογραφία της να αναχωρεί για τις Βρυξέλλες, συνοδευόμενη από το σύζυγό της και τον τίτλο "Good Luck, Darling", δηλαδή «Καλή τύχη, γλύκα». Είναι θέμα τύχης; Για την ακρίβεια, για τη May είναι θέμα... ατυχίας και κακού timing.

 

Η Theresa May επιβίωσε της πρότασης μομφής που κατατέθηκε εναντίον της από την ευρωσκεπτικιστική πτέρυγα του κόμματός της, αλλά λαβώθηκε από τον μεγάλο αριθμό των βουλευτών που υπερψήφισαν την πρόταση μομφής, ο οποίος ξεπερνά το πλήθος της πτέρυγας των σκληρών» του Brexit. Και ενώ δέχεται βαθύτατες επικρίσεις για τους χειρισμούς της στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους, αντιλαμβάνεται ότι βρίσκεται σε Συμπληγάδες.

 

Σε προσχέδιο εγγράφου έξι σημείων, το οποίο ετοιμάζει η ΕΕ για τη Βρετανίδα πρωθυπουργό και διέρρευσε χθες, αναφέρεται μάλλον λιτά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «υποστηρίζει τη συμφωνία του Brexit με το Ηνωμένο Βασίλειο και σκοπεύει να προχωρήσει στην επικύρωσή της.

 

Δεν είναι όμως ανοιχτή σε επαναδιαπραγμάτευση». Στο ίδιο έγγραφο, τονίζεται ότι η ΕΕ θέλει «όσο το δυνατόν πιο στενή σχέση με τη Μεγάλη Βρετανία στο μέλλον», καθώς και ότι το ιρλανδικό backstop «δεν αντιπροσωπεύει το επιθυμητό αποτέλεσμα για την Ενωση», αλλά έχει μόνο ως στόχο να είναι πολιτική ασφαλείας.

 

Οι Βρυξέλλες επισημαίνουν ότι παραμένουν έτοιμες να εξετάσουν οποιαδήποτε περαιτέρω διαβεβαίωση μπορεί να δοθεί στη Βρετανία για το ιρλανδικό backstop και τη συμφωνία εξόδου της από το μπλοκ. Και ότι «το εναλλακτικό σχέδιο για τα ιρλανδικά σύνορα, (βάσει του οποίου τα σύνορα θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι να βρεθεί μία λύση) θα εφαρμοστεί μόνο προσωρινά, μέχρι και όταν υπάρξει μία νέα συμφωνία». Εσπευσμένα σήμερα η May συναντά τον Donald Tusk, προσπαθώντας να εκμαιεύσει κάποια διαφορετική αντιμετώπιση από την ΕΕ.

 

Όμως οι Ευρωπαίοι ηγέτες, δεν φαίνονται να συγκινούνται από το σεξπηρικό δράμα που εκτυλίσσεται στο βρετανικό κοινοβούλιο...

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗΕγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

Secret Money

Παραμένει άφαντη

Παραμένει άφαντη

H υπογραφή της σύμβασης για το ένα κομμάτι της Aφάντου με τον όμιλο του ομογενούς...

Αθλητικά

Τσιτσιπάς: «Δεν έχω δείξει τίποτα στο γρασίδι ακόμα»

Τσιτσιπάς: «Δεν έχω δείξει τίποτα στο γρασίδι ακόμα»

Τη βεβαιότητα ότι οι δυνατότητές του στο γρασίδι είναι πολύ περισσότερες σε σχέση με αυτές...

Περιβάλλον

Το ένα τρίτο των εδαφών της Ελλάδας υπόκειται σε υψηλό δυνητικό κίνδυνο ερημοποίησης

Το ένα τρίτο των εδαφών της Ελλάδας υπόκειται…

«Η ερημοποίηση συνιστά τεράστια απειλή ειδικά για τη λεκάνη της Μεσογείου» επισημαίνει μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.