Η ΕΚΤ κάνει “switch” στην επανεπένδυση

Τέλος για το QE και επισήμως

 

Για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ήταν μια ιστορική στιγμή: Ο επικεφαλής της, Mario Draghi, ανακοίνωσε τη διακοπή μιας πολιτικής που υποστήριζε διακαώς. Η ΕΚΤ, λήγει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) στο τέλος του μήνα, προφανώς στέλνοντας και ένα μήνυμα αισιοδοξίας, καθώς αγνοεί τις αυξανόμενες ανησυχίες για μια πιθανή οικονομική επιβράδυνση και αυξανόμενα οικονομικά ρίσκα.

 

Το σχέδιο της ΕΚΤ είναι να επανεπενδύει το σύνολο των πληρωμών κεφαλαίου από ομόλογα που έχουν αγοραστεί στο πλαίσιο του προγράμματος APP και ωριμάζουν, για εκτεταμένη χρονική περίοδο, μετά και την έναρξη του κύκλου αυξήσεων των επιτοκίων, όπως και να έχουν τα πράγματα και για ανεξάρτητο χρονικό διάστημα κριθεί ότι είναι απαραίτητο.

 

Σκοπός είναι να διασφαλιστούν συνεχιζόμενα ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης και, ως έναν βαθμό, ευνοϊκής νομισματικής πολιτικής. Αν και ήταν αναμενόμενο, καθώς οι policymakers έχουν προϊδεάσει γι' αυτό από το καλοκαίρι, στο τέλος του Δεκεμβρίου θα δούμε το τέλος του QE, όταν οι αγορές ομολόγων πέσουν από τα 15 δισ. ευρώ το μήνα, σε μηδέν.

 

Οι επενδυτές φάνηκαν ικανοποιημένοι από τις δηλώσεις Draghi, καθώς μέσα σε λίγα λεπτά από την ανακοίνωση των νέων, το ευρώ ανέβηκε 0,1%, διαπραγματευόμενο στο 1,1387 εναντίον του αμερικανικού δολαρίου.

 

Στην ίδια συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε επίσης, ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, αλλά και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα, σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι του 2019 και πάντως για όσο διάστημα χρειαστεί προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της διαρκούς σύγκλισης του πληθωρισμού προς επίπεδα κάτω, αλλά κοντά στην περιοχή του 2% μεσοπρόθεσμα.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


protoselida

Media

Επίθεση χάκερ στην ιστοσελίδα του ραδιοσταθμού

Επίθεση χάκερ στην ιστοσελίδα του ραδιοσταθμού "Κόκκινο 105,5"

Ηλεκτρονική επίθεση από άγνωστους μέχρι στιγμής δράστες δέχθηκε νωρίτερα το πρωί η ιστοσελίδα του ραδιοσταθμού...

Αυτοκίνητο

Αύξηση πωλήσεων για την Peugeot το 2018

Αύξηση πωλήσεων για την Peugeot το 2018

Αύξηση πωλήσεων κατέγραψε η Peugeot το 2018, κατακτώντας την τρίτη θέση σε ταξινομήσεις νέων οχημάτων...

Υγεία & Διατροφή

Φυσική και με ελάχιστα φάρμακα η νέα θεραπεία υπογονιμότητας

Φυσική και με ελάχιστα φάρμακα η νέα θεραπεία…

Πληθαίνουν οι θεραπείες που απαιτούν μικρότερη φαρμακευτική επιβάρυνση, γεγονός το οποίο έχει εφαρμογή και στην...

Περιβάλλον

Γερμανία: Όρια ταχύτητας στις Autobahns βάζει η κλιματική αλλαγή

Γερμανία: Όρια ταχύτητας στις Autobahns βάζει η κλιματική…

H απουσία ορίων ταχύτητας στις φημισμένες Autobahns, τους αυτοκινητοδρόμους της Γερμανίας, ενδέχεται να αποτελέσει παρελθόν,...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.