Έλλειμμα στην αγορά αργού βλέπει η ΙΕΑ

Ποιες είναι οι αιτίες

 

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) «βλέπει» ότι οι εξελίξεις στην αγορά πετρελαίου θα έρθουν αρκετά νωρίτερα από ό,τι αναμένονταν. Αιτίες, η συμφωνία του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του (ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται και η Ρωσία) για μείωση της παραγωγής, αλλά και η απόφαση του Καναδά να περικόψει την δική του τροφοδοσία στην παγκόσμια αγορά.

 

Σύμφωνα με έκθεση της ΙΕΑ, η παγκόσμια αγορά αργού θα μπορούσε να περάσει σε έλλειμμα νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν. Η πρόβλεψη της Υπηρεσίας για την παγκόσμια ανάπτυξη της ζήτησης αργού, διατηρείται σταθερή στα 1,4 εκατ. βαρέλια τη μέρα το 2019, ενώ αναφέρεται ότι αναμένει ανάπτυξη ύψους 1,3 εκατ. βαρελιών ημερησίως για φέτος.

 

Και αυτό, παρότι, όπως επισημαίνει, οι τιμές του αργού έχουν υποχωρήσει αρκετά από το peak των αρχών Οκτωβρίου.

 

Η ΙΕΑ συμπεραίνει ότι η αβεβαιότητα για την παγκόσμια οικονομία λόγω της εμπορικής διαμάχης, στην οποία συνεχίζουν να επιμένουν οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη (ΗΠΑ και Κίνα), θα μπορούσε να υπονομεύσει την κατανάλωση πετρελαίου την επόμενη χρονιά.

 

Σε αυτό, προστίθεται και η συμφωνία, την περασμένη εβδομάδα, του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών με τη Ρωσία, το Ομάν και άλλους παραγωγούς με τους οποίους συνεργάζεται, να μειώσουν την παραγωγή κατά 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Η μείωση θα αρχίσει από τον Ιανουάριο και στόχος είναι να αποφευχθεί η αύξηση των αποθεμάτων και συνεπώς η πτώση των τιμών. Κάτι που δεν αρέσει ιδιαίτερα στις ΗΠΑ.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗΕγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

Secret Money

Παραμένει άφαντη

Παραμένει άφαντη

H υπογραφή της σύμβασης για το ένα κομμάτι της Aφάντου με τον όμιλο του ομογενούς...

Αθλητικά

Τσιτσιπάς: «Δεν έχω δείξει τίποτα στο γρασίδι ακόμα»

Τσιτσιπάς: «Δεν έχω δείξει τίποτα στο γρασίδι ακόμα»

Τη βεβαιότητα ότι οι δυνατότητές του στο γρασίδι είναι πολύ περισσότερες σε σχέση με αυτές...

Περιβάλλον

Το ένα τρίτο των εδαφών της Ελλάδας υπόκειται σε υψηλό δυνητικό κίνδυνο ερημοποίησης

Το ένα τρίτο των εδαφών της Ελλάδας υπόκειται…

«Η ερημοποίηση συνιστά τεράστια απειλή ειδικά για τη λεκάνη της Μεσογείου» επισημαίνει μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.