Ζάκυνθος: Χρονιά ρεκόρ το 2018 για φωλιές Caretta caretta

Το 2018 αναδείχθηκε χρονιά ρεκόρ για τις φωλιές του πληθυσμού της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στη Ζάκυνθο, που φιλοξενήθηκαν στις παραλίες του νησιού.

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με το WWF Ελλάς, κατά την περίοδο ωοτοκίας του 2018 (Μάιος – Οκτώβριος 2018), συνολικά 1.464 φωλιές καταμετρήθηκαν από τον Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ και το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου (ΕΘΠΖ) στις έξι παραλίες του Κόλπου Λαγανά.

Παραπάνω από τις μισές -συγκεκριμένα 783 φωλιές- βρίσκονται στα Σεκάνια, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη χρονιά τον χαρακτηρισμό της συγκεκριμένης παραλίας ως το μεγαλύτερο και σημαντικότερο «μαιευτήριο» της Caretta Caretta σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Εκτός από το γεγονός ότι φιλοξενεί πάνω από το 50% του συνολικού αριθμού φωλιών της Ζακύνθου, σε αυτή καταγράφεται μια από τις υψηλότερες πυκνότητες φωλεοποίησης για την Caretta caretta, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι 783 φωλιές που καταγράφηκαν το 2018 στα Σεκάνια φιλοξένησαν συνολικά 93.960 αυγά, εκ των οποίων όμως υπολογίζεται πως, ακόμα και στην περίπτωση που εκκολαφθούν όλα, μόνο 94 χελωνάκια θα καταφέρουν να επιβιώσουν, καθώς μόνο 1 στους 1.000 νεοσσούς επιβιώνει και καταφέρνει να ενηλικιωθεί.

 

Παρ' όλα αυτά η περιβαλλοντική οργάνωση προειδοποιεί ότι "η θαλάσσια χελώνα Caretta caretta παραμένει ένα κινδυνεύον είδος και οι απειλές που καλείται να αντιμετωπίσει στην Ελλάδα είναι πολλές και κυρίως ανθρωπογενείς: η οικολογική υποβάθμιση των παραλιών ωοτοκίας λόγω τουριστικής και οικιστικής ανάπτυξης, η φωτορύπανση, η όχληση των χελωνών στο θαλάσσιο χώρο, η παγίδευση σε αλιευτικά εργαλεία, η διάβρωση των παραλιών, η θαλάσσια ρύπανση (πχ πλαστικά), η κλιματική αλλαγή, είναι ορισμένοι μόνο παράγοντες που δρουν ανασταλτικά και επιταχύνουν την εξαφάνιση του συγκεκριμένου είδους από τα νερά της Ελλάδας, αλλά και της Μεσογείου"

 

Σύμφωνα πάντα με το WWF, στις απειλές για το σπάνιο είδος χελώνας προστίθενται πλέον και οι θαλάσσιες εξορύξεις πετρελαίου. "Οι σεισμικές έρευνες που σχεδιάζονται στο Ιόνιο για μελλοντική εξόρυξη υδρογονανθράκων ενδέχεται να προκαλέσουν μόνιμη ή προσωρινή απώλεια ακοής της θαλάσσιας χελώνας, επηρεάζοντας με αυτό τον τρόπο την ικανότητα προσανατολισμού της στο νερό, τη δυσκολία μετακίνησής της για την ανεύρεση τροφής ή ακόμα και τον επιτυχή εντοπισμό της παραλίας όπου θα γεννήσει τα μικρά της", επισημαίνεται.

 

"Η ανάγκη να ενώσουμε όλοι μαζί τις δυνάμεις μας γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη, καθώς αυξάνονται οι απειλές που αντιμετωπίζει η Caretta Carettta και μαζί με αυτές και οι πιθανότητες να εξαφανιστεί το συγκεκριμένο είδος από τα νερά της Ελλάδας, αλλά και της Μεσογείου", καταλήγει η ανακοίνωση της περιβαλλοντικής οργάνωσης, καλώντας τους πολίτες να στηρίξουν το έργο της μέσω της "υιοθέτησης" μια Caretta caretta.


Εγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

World Business

Τερματίζει τη συνεργασία με τη Huawei η Panasonic

Τερματίζει τη συνεργασία με τη Huawei η Panasonic

Ο ιαπωνικός κολοσσός στον τομέα των ηλεκτρονικών, η Panasonic, ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις δοσοληψίες του...

Secret Money

Ο Ταβουλάρης και το ΕΝΑΕ

Ο Ταβουλάρης και το ΕΝΑΕ

Mπορεί οι εξελίξεις να τρέχουν γύρω από τα ναυπηγεία Eλευσίνας, αλλά το όνομα του Nίκου...

Αθλητικά

Ιτούδης: «Νιώθω γεμάτος»

Ιτούδης: «Νιώθω γεμάτος»

Ο προπονητής της πρωταθλήτριας Ευρώπης ΤΣΣΚΑ, Δημήτρης Ιτούδης, μίλησε στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ για την κατάκτηση...

Περιβάλλον

Πιθανή άνοδος της στάθμης των θαλασσών κατά 2 μέτρα

Πιθανή άνοδος της στάθμης των θαλασσών κατά 2…

Βρετανοί επιστήμονες κρίνουν ως συντηρητικές τις ως τώρα προβλέψεις για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής,...

Τουρισμός

H γαστρονομία κλειδί προσέλκυσης Κινέζων τουριστών

H γαστρονομία κλειδί προσέλκυσης Κινέζων τουριστών

Σύμφωνα με έρευνα της GlobalData. η προσφορά ποικιλίας γαστρονομικών εμπειριών αποτελεί το "χρυσό κλειδί" προσέλκυσης...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.