Η προσφυγική κρίση επιδεινώνεται από την κλιματική αλλαγή

Εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο μεταναστεύουν λόγω φυσικών καταστροφών και των αποτελεσμάτων της κλιματικής αλλαγής και σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ αυτή η τάση αναμένεται να επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια.

 

Μια πρόσφατη έκθεση για την κλιματική αλλαγή του OHE αποκάλυψε ότι πολλά νησιωτικά κράτη χαμηλού υψόμετρου θα αντιμετωπίσουν σοβαρότατη απειλή επιβίωσης εάν η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη υπερβεί τον 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα έως το 2100. Με τους τρέχοντες ρυθμούς, η αύξηση αυτή θα ξεπεράσει τους 3 βαθμούς Κελσίου και οι επιπτώσεις θα είναι πολύ πιο δραματικές.

 

Σύμφωνα με το Κέντρο Παρακολούθησης Εσωτερικών Μετακινήσεων, μόνο το 2017, σχεδόν 19 εκατομμύρια νέες εσωτερικές μετακινήσεις καταγράφηκαν σε περισσότερες από 130 χώρες παγκοσμίως, προκαλούμενες κυρίως από ακραία καιρικά φαινόμενα όπως οι πλημμύρες και οι τροπικοί κυκλώνες. Αυτός ο αριθμός είναι υψηλότερος από αυτούς που εκτοπίστηκαν λόγω ένοπλης σύγκρουσης τον ίδιο χρόνο, και η κλιματική αλλαγή ολοένα και επιδεινώνει πολλά από αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

 

Ήδη οι κάτοικοι μικρών νησιωτικών κρατών, όπως οι Νήσοι Μάρσαλ, το Βανουάτου και το Κιριμπάτι, φεύγουν από τις χώρες τους για να αποφύγουν τις αυξανόμενες παλίρροιες και τις ισχυρές καταιγίδες και να αναζητήσουν καλύτερες οικονομικές ευκαιρίες. Εκτός από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, η λειψυδρία είναι το μεγαλύτερο μέλημα τόσο των ανθρωπιστικών οργανώσεων όσο και των ομάδων στρατιωτικού σχεδιασμού. Η απειλή της ολοένα και πιο έντονης ξηρασίας προκαλεί μετανάστευση και συγκρούσεις σε περιοχές με εύθραυστες κοινωνικές και στρατιωτικές ισορροπίες.

 

Πολλές φορές τα αποτελέσματα μιας φυσικής καταστροφής επηρεάζουν με έμμεσο τρόπο τα κύματα μετανάστευσης που δημιουργούνται τα επόμενα χρόνια. Για παράδειγμα κλιματικές μελέτες έχουν συνδέσει τις αρχές του εμφυλίου πολέμου της Συρίας εν μέρει με μία ακραία περίοδο ξηρασίας που έπληξε τη χώρα το 2007-2010, η οποία έφερε σε κίνηση πολιτικά γεγονότα που τελικά έθεσαν τη χώρα σε μια καταστροφική πορεία. Αυτή η ξηρασία έγινε πιο πιθανή και σοβαρή λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, σύμφωνα με τα κλιματικά μοντέλα.

 

Οι περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο από τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο εγγύς μέλλον περιλαμβάνουν πυκνοκατοικημένες περιοχές όπως η Ινδία, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές και επεκτείνονται σε όλο τον κόσμο, όπως στη Νότια Αμερική και την Αφρική, καλύπτοντας τους τόπους κατοικίας ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων.


Εγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

World Business

Στα πρόθυρα κατάρρευσης η British Steel

Στα πρόθυρα κατάρρευσης η British Steel

Στο χείλος της κατάρρευσης βρίσκεται η British Steel, η δεύτερη μεγαλύτερη χαλυβουργία της Βρετανίας, εκτός...

Secret Money

Ο Ταβουλάρης και το ΕΝΑΕ

Ο Ταβουλάρης και το ΕΝΑΕ

Mπορεί οι εξελίξεις να τρέχουν γύρω από τα ναυπηγεία Eλευσίνας, αλλά το όνομα του Nίκου...

Αθλητικά

Ιτούδης: «Νιώθω γεμάτος»

Ιτούδης: «Νιώθω γεμάτος»

Ο προπονητής της πρωταθλήτριας Ευρώπης ΤΣΣΚΑ, Δημήτρης Ιτούδης, μίλησε στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ για την κατάκτηση...

Τουρισμός

«Synergassia» Enterprise Greece και Επιμελητηρίου Λακωνίας

«Synergassia» Enterprise Greece και Επιμελητηρίου Λακωνίας

Ο Οργανισμός Enterprise Greece και το Επιμελητήριο Λακωνίας συνδιοργάνωσαν επιχειρηματική επίσκεψη πολυμελούς διπλωματικής αντιπροσωπείας Ξένων Πρεσβειών από 17...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.