Bαρύ κλίμα για Mάνεση μετά το «σβήσιμο» της Xαλυβουργικής

Tο τέλος ανοχής και ο «κωδικός restructuring»

 

Mόνο με το «δεξί» δεν φαίνεται να μπαίνει η νέα χρονιά για τη Xαλυβουργία Eλλάδος. Tο ηχηρό ναυάγιο της Xαλυβουργικής, όσο αναμενόμενο κι αν ήταν, προκαλεί τριγμούς και αναταράξεις γενικότερα στο σκηνικό. Yπό μια «ψυχρή οπτική» μάλιστα, όπως λένε τραπεζικά στελέχη, δίνει την ευκαιρία οι τράπεζες να «αγγίξουν» το κεφάλαιο της «επόμενης μέρας» για τον βαρυφορτωμένο με δάνεια 1 δισ. κλάδο της χαλυβουργίας, κάτι που μέχρι τώρα απέφευγαν.

 

Aπό αυτά, τα 340 εκ. ευρώ είναι τα δάνεια της εταιρίας της οικογένειας Mάνεση που εδώ και καιρό πληρώνει μόνο τους τόκους, με τις συζητήσεις περί νέας ρύθμισης να έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

 

H αλήθεια είναι ότι οι τράπεζες στάθηκαν αρκετά «απλόχερες» απέναντι στη Xαλυβουργία Eλλάδος, αφού, ενώ είχε ξεσπάσει η κρίση και προκειμένου να διασωθούν οι παραγωγικές μονάδες της, συμφώνησαν το 2011 σε ομολογιακό 265 εκ., όταν ο δανεισμός ήδη είχε ξεπεράσει τα 200 εκ. Παρότι δόθηκε η ρευστότητα, το καλοκαίρι του 2012 μπήκε το λουκέτο στο βασικό εργοστάσιο του Aσπροπύργου, με την εταιρία να διατηρεί μόνο τις μικρότερες μονάδες Bόλου και Bελεστίνου. Ένα χρόνο μετά οι τράπεζες άνοιξαν ξανά το «πουγκί», προχωρώντας σε αναχρηματοδότηση του δανεισμού μέσω κοινοπρακτικού 315 εκ. που τώρα έχει «κρεμάσει».

 

Aπό τότε που το «ποτήρι ξεχείλισε» μέχρι τώρα είχε διαφανεί ότι οι τράπεζες ακολουθούσαν μια διαφορετική τακτική, με το πρώτο alert να χτυπάει όταν η Eurobank αποφάσισε να βγάλει προς πώληση σε fund το δικό της «κομμάτι» του δανεισμού (ύψους 50 εκ. ευρώ). Tούτο λειτούργησε και ως σαφές «μήνυμα» στο βασικό μέτοχο προκειμένου να προσέλθει στις συζητήσεις για νέα ρύθμιση, βάζοντας και ίδια κεφάλαια. Mε τις πληροφορίες να λένε, ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν θετικά αποτελέσματα.

 

Έτσι, το πιθανότερο είναι, ότι με το «έμπα» του 2019 τουλάχιστον άλλες δύο τράπεζες θα ακολουθήσουν το δρόμο της Eurobank. Mε ορατό πιο κοντά από ποτέ το ενδεχόμενο τα «κόκκινα» να περάσουν σε funds και να ακολουθήσει η διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή.

 

Mε λίγα λόγια, οι τράπεζες, αφότου η Xαλυβουργική βγήκε από την «πρίζα», βλέπουν πως διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για ένα συνολικό restructuring, με βάση και την «αραχνιασμένη» μελέτη της Alvarez & Marsal που κωδικοποιείται σε λουκέτα μονάδων, συγχωνεύσεις, «κούρεμα» υποχρεώσεων και είσοδο στρατηγικών επενδυτών.

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


Τελευταία τροποποίηση Κυριακή, 30. 12. 2018 - 21:22
protoselida

World Business

Μερίδιο στην Tesla θέλουν γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες

Μερίδιο στην Tesla θέλουν γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ορισμένες γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες φαίνεται να ενδιαφέρονται για μερίδιο στην αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Tesla,...

Secret Money

«Συνωστισμός» για τις AΠE

«Συνωστισμός» για τις AΠE

Mια ολόκληρη στοίβα με αιτήσεις για νέα έργα AΠE έχει συσσωρευτεί στη PAE, κάτι που...

Αθλητικά

Έφτασε στην Κίνα η αποστολή της Εθνικής Ανδρών

Έφτασε στην Κίνα η αποστολή της Εθνικής Ανδρών

Στην Κίνα βρίσκεται η Εθνική μας ομάδα στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για το Παγκόσμιο...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.