Οικονομία

Ευρωζώνη: Στο 1,6% επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός

Σύμφωνα με τη Eurostat, οι τιμές στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ αυξήθηκαν

 

Ο δομικός δείκτης, που παρακολουθείται στενά από την ΕΚΤ για τις αποφάσεις της και εξαιρεί τον ευμετάβλητο τομέα των μη επεξεργασμένων τροφίμων και της Ενέργειας, ήταν σταθερός στο 1,1% και σε συμφωνία με τις προβλέψεις.

 

Επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Δεκέμβριο. Η κίνηση ήταν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, ενώ οι δομικοί δείκτες παρέμειναν σταθεροί.

 

Σύμφωνα με τη Eurostat, οι τιμές στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ αυξήθηκαν κατά 1,6% τον Δεκέμβριο σε ετήσια βάση, κατεβάζοντας ταχύτητα από την άνοδο κατά 1,9% του Νοεμβρίου.

 

Η επιβράδυνση ήταν μεγαλύτερη από την εκτίμηση των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters και η οποία προέβλεπε 1,8% πληθωρισμό.

 

Ο δομικός δείκτης που παρακολουθείται στενά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τις αποφάσεις της και εξαιρεί τον ευμετάβλητο τομέα των μη επεξεργασμένων τροφίμων και της Ενέργειας ήταν σταθερός στο 1,1% και σε συμφωνία με τις προβλέψεις.

 

Ο πληθωρισμός κατέβασε τόνους, κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών της Ενέργειας, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 5,5% σε ετήσια βάση, μετά την άνοδο κατά 9,1% τον Νοέμβριο.

 


επιστροφή στην αρχή