Αυτές είναι οι πιο βρώμικες πόλεις του πλανήτη

Ανάμεσα στους ξεχωρίζει η ιερή πόλη της Ινδίας, όπου η καύση των νεκρών γίνεται στις όχθες του ποταμού Γάγγη

 

Βρώμικος αέρας: πως η Ινδία έγινε η πιο μολυσμένη χώρα στον κόσμο». Οι Financial Times επαναφέρουν μέσα από ένα δημοσίευμα το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη χώρα της Ασίας που φιλοδοξεί να γίνει η νέα βιομηχανική υπερδύναμη.

 

Οι δέκα πιο τοξικές πόλεις του πλανήτη βρίσκονται όλες στη Β. Ινδία. Ανάμεσα στους ξεχωρίζει η ιερή πόλη της Ινδίας, το Βαρανάσι, όπου η καύση των νεκρών γίνεται στις όχθες του ποταμού Γάγγη. Παρ' όλο που ο ποταμός φιλοξενεί στα νερά του άπειρα βακτηρίδια, έχει ταυτιστεί με την απόλυτη ιερότητα.

 

Η ποιότητα του αέρα έχει επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό που έχει αλλάξει εντελώς η ανθρωπογεωγραφία των καρκινοπαθών της χώρας. Η βρετανική εφημερίδα επικαλείται την μαρτυρία του Δόκτωρ Κούμαρ, χειρουργού στο Sir Ganga Ram Hospital στο Νέο Δελχί.

 

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του πριν από 30 χρόνια, το 80- 90% των ασθενών που έπασχαν από καρκίνο του πνεύμονα ήταν καπνιστές, ηλικίας 50-60 ετών και κυρίως γένους αρσενικού. Σήμερα το 50% των ασθενών του είναι μη καπνιστές. Εξ αυτών το 40% είναι γυναίκες και νεαρότερης ηλικίας. Το 8% των ασθενών είναι μεταξύ 30 και 40 ετών.

 

Βάσει των στοιχείων μιας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Lancet το 2017 η μόλυνση του αέρα σκότωσε 1.24 εκατομμύρια Ινδούς. Όσο για την αιτία που η Ινδία κρατά στα σκήπτρα σε αυτή την γκρίζα παγκόσμια κατάταξη; Η εισπνοή αναθυμιάσεων καυσίμων σε συνδυασμό με τις βιομηχανικές εκπομπές, τη σκόνη των κατασκευών και την καύση των νεκρών.

 

Η κυβέρνηση Μόντι επιχειρεί να εισαγάγει μέτρα έτσι ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, το οποίο κρατάει χρόνια. Πάει καιρός που το Νέο Δελχί είχε κερδίσει τον τίτλο της πόλης με τον πιο βρώμικο αέρα σε παγκόσμιο επίπεδο. Φυσικά όμως δεν είναι η μοναδική πόλη στην Ινδία όπου οι κάτοικοι εισπνέουν αέρα που δεν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές ασφαλείας.

 

Σύμφωνα με τους Financial Times δισεκατομμύρια άνθρωποι στην Ασία είναι εκτεθειμένοι σε υψηλή μόλυνση. Για το πρόβλημα της Κίνας έχει χυθεί πολύ μελάνι. Αυτό που δεν είναι τόσο γνωστό είναι πως ο βρώμικος αέρας δεν είναι προνόμιο της κίτρινης δύναμης. Στο Μπαγκλαντές, στο Νεπάλ και στο Πακιστάν οι κάτοικοι εισπνέουν βρώμικο αέρα. Γι' αυτό και η εικόνα πεζοπόρων και ποδηλατών με πολύχρωμες μάσκες στο πρόσωπο, είναι συνήθης στις μεγάλες ασιατικές πόλεις.


Εγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

World Business

Στα πρόθυρα κατάρρευσης η British Steel

Στα πρόθυρα κατάρρευσης η British Steel

Στο χείλος της κατάρρευσης βρίσκεται η British Steel, η δεύτερη μεγαλύτερη χαλυβουργία της Βρετανίας, εκτός...

Secret Money

Ο Ταβουλάρης και το ΕΝΑΕ

Ο Ταβουλάρης και το ΕΝΑΕ

Mπορεί οι εξελίξεις να τρέχουν γύρω από τα ναυπηγεία Eλευσίνας, αλλά το όνομα του Nίκου...

Αθλητικά

Ιτούδης: «Νιώθω γεμάτος»

Ιτούδης: «Νιώθω γεμάτος»

Ο προπονητής της πρωταθλήτριας Ευρώπης ΤΣΣΚΑ, Δημήτρης Ιτούδης, μίλησε στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ για την κατάκτηση...

Τουρισμός

«Synergassia» Enterprise Greece και Επιμελητηρίου Λακωνίας

«Synergassia» Enterprise Greece και Επιμελητηρίου Λακωνίας

Ο Οργανισμός Enterprise Greece και το Επιμελητήριο Λακωνίας συνδιοργάνωσαν επιχειρηματική επίσκεψη πολυμελούς διπλωματικής αντιπροσωπείας Ξένων Πρεσβειών από 17...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.