Ο ΣΕΤΕ ζητά επανεξέταση του ορισμού της δασικής έκτασης

«Αλυσιτελείς και ατελέσφορες» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γιάννης  Ρέτσος τις προσπάθειες του υπουργείου Περιβάλλοντος

 

Την επανεξέταση της έννοιας της δασικής έκτασης επαναφέρει στον δημόσιο διάλογο ο Σύνδεσμος  Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) συμμετέχοντας στη διαβούλευση του νομοσχεδίου για τις οικιστικές πυκνώσεις (οικισμοί αυθαιρέτων που βρίσκονται κυρίως σε δάση και δασικές εκτάσεις), η οποία ολοκληρώνεται σήμερα Τρίτη.

 

«Κρίνουμε ότι πρέπει ο νομοθέτης να επανεξετάσει τι θεωρείται δασική έκταση και τι όχι», σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος,  επισημαίνοντας ότι οι προσπάθειες του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) να επιλύσει τα προβλήματα που αναδείχθηκαν από τη διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών και άλλες ρυθμίσεις «είναι αλυσιτελείς και ατελέσφορες».

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν θα πρέπει να υπάρχει οριζόντια αντιμετώπιση, αλλά να αναγνωρίζονται κατ΄ αναλογίαν και οι κρατικές ευθύνες. «Με το παρόν νομοσχέδιο επιχειρείται να αντιμετωπισθεί το ζήτημα των χιλιάδων κατοικιών εκτός σχεδίου που θα βρεθούν δικαίως ή αδίκως σε δασικές εκτάσεις. Το ίδιο έγινε με τα προηγούμενα νομοσχέδια που προσπάθησαν να επιλύσουν τα θέματα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Τι θα γίνει, όμως, με τις άλλες χρήσεις όπως τις παραγωγικές εγκαταστάσεις, είτε αυτές αφορούν στην βιοτεχνία-βιομηχανία, είτε στο εμπόριο και στον τουρισμό; Τι θα γίνει με όσες αδειοδοτήθηκαν με δασικές βεβαιώσεις, είτε πράξεις δασαρχείου οι οποίες για διάφορους λόγους θα αμφισβητηθούν ή θα ανακληθούν;», αναρωτιέται ο κ. Ρέτσος.

 

Ωστόσο μια αναθεώρηση του ορισμού των δασικών εκτάσεων απειλεί να ανοίξει την κερκόπορτα σε νέες επεκτάσεις του τσιμέντου σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος.  Άλλωστε όπως επισημαίνουν εδώ και χρόνια ειδικοί επιστήμονες, δεν είναι οι προστατευτικές διατάξεις του Συντάγματος ή η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας που εμποδίζουν την ανάπτυξη της χώρας, αλλά η έλλειψη χωρικού σχεδιασμού  και η διαιώνιση των πρακτικών καταπάτησης δημόσιας δασικής γης, με την ανοχή ή ακόμη και με ευθύνη της Διοίκησης.

 

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Ρέτσος ισχυρίζεται ότι είναι «οι τροποποιήσεις επί το αυστηρότερο της έννοιας για τον χαρακτηρισμό και την φύση των δασικών εκτάσεων που συντελέστηκε τα τελευταία χρόνια που έχει οδηγήσει την διαδικασία της ανάρτησης των δασικών χαρτών σε διαδικασία δέσμευσης τεράστιων ποσοστών εδάφους της χώρας και την μετατροπή τους σε μη παραγωγικές-πέραν της πιθανής δασοπονικής εκμετάλλευσης». Όπως υποστηρίζει στα πρώτα νησιά του Αιγαίου που αναρτήθηκαν δασικοί χάρτες όπως η Πάτμος και η Σύμη, περίπου το 85% των εκτάσεών τους έχει χαρακτηρισθεί δασικό. «Οι συνέπειες εκτός από ζητήματα αναπτυξιακά, αναδεικνύουν και θέματα ιδιοκτησιακά με βάση το τεκμήριο της ιδιοκτησίας του δημοσίου επί των δασικών εκτάσεων», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

 

Επίσης, ο ΣΕΤΕ στηρίζει την πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) που ζητά νομοθετική πρόβλεψη για την «τακτοποίηση» των εν λειτουργία τουριστικών εγκαταστάσεων, μια διαδικασία ανάλογη με εκείνη που είχε προβλεφθεί στον νόμο 4519/18 για τις οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (κάμπινγκ) που λειτουργούν σε δάση και δασικές εκτάσεις.

 

Εκτός από τον ΣΕΤΕ, οικοδομικοί συνεταιρισμοί και σύλλογοι οικιστών ζητούν από το ΥΠΕΝ πέραν της νομιμοποίησης των δασικών αυθαίρετων που βρίσκονται εντός οικιστικών πυκνώσεων (για 40 και 25 έτη για όσα χτίστηκαν πριν και μετά το 1975 αντίστοιχα), να τους δοθεί και η  δυνατότητα μεταβίβασής τους.

 


Εγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

World Business

Tριπλασιασμός των κερδών της Lenovo

Tριπλασιασμός των κερδών της Lenovo

Τριπλασιάστηκαν τα τριμηνιαία κέρδη της κινεζικής εταιρείας Lenovo, καθώς οι ισχυρές πωλήσεις υπολογιστών βοήθησαν τη...

Secret Money

Ο Ταβουλάρης και το ΕΝΑΕ

Ο Ταβουλάρης και το ΕΝΑΕ

Mπορεί οι εξελίξεις να τρέχουν γύρω από τα ναυπηγεία Eλευσίνας, αλλά το όνομα του Nίκου...

Αθλητικά

Η Μπαρτσελόνα

Η Μπαρτσελόνα "φλερτάρει" με τον Μιλουτίνοφ

Ο αποκλεισμός από το φάιναλ φορ της Euroleague έχει... πεισμώσει τη διοίκηση της Μπαρτσελόνα που...

Αυτοκίνητο

Ξεκινά λιανικές πωλήσεις στην Ελλάδα η Mazda

Ξεκινά λιανικές πωλήσεις στην Ελλάδα η Mazda

Την επίσημη παρουσίασή της στην Αθήνα πραγματοποίησε η Mazda, ξεκινώντας τις λιανικές πωλήσεις οχημάτων της...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.