Βαρύ το κόστος του shutdown

Η αμερικανική οικονομία χάνει 1,2 δισ. δολάρια την εβδομάδα

 

Το ποσό του 1,2 δισ. δολ.την εβδομάδα αγγίζει το κόστος του «shutdown» για την αμερικανική οικονομία.

 

Καθώς οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στις ΗΠΑ μένουν απλήρωτοι για τρεις εβδομάδες από την έναρξη της μερικής διακοπής λειτουργίας των υπηρεσιών, η δύσκολη οικονομική πραγματικότητα που καλούνται να αντιμετωπίσουν αποτυπώνεται ευρύτερα στην αμερικανική οικονομία, σχολιάζει το «Politico».

 

Οι περίπου 800.000 ομοσπονδιακοί υπάλληλοι που έχουν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας ή εξακολουθούν να εργάζονται χωρίς να πληρώνονται θα αρχίσουν να περιορίζουν την αγοραστική τους ικανότητα, όταν μείνουν απλήρωτοι καθώς τελειώνει η εβδομάδα που διανύουμε.

 

Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που συνεργάζονται με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχοντας συμβόλαια μαζί της, αλλά κι άλλοι εργαζόμενοι που συνδέονται με οποιοδήποτε τρόπο με το ομοσπονδιακό σύστημα πληρωμής καταγράφουν ήδη ζημίες στις δραστηριότητες τους από το συνεχιζόμενο «shutdown».

 

Είναι επίσης ενδεχόμενο να πληγεί η αξιοπιστία της αμερικανικής οικονομίας, μετά τη χθεσινή προειδοποίηση της Fitch Ratings για πιθανή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, στην περίπτωση που η διακοπή της λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών συνεχιστεί.

 

Οι εκτιμήσεις από την οικονομική ομάδα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προσδιορίζουν το οικονομικό κόστος του «shutdown» στο σύνολο της αμερικανικής οικονομίας στα 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια για κάθε εβδομάδα και για όσο η διακοπή αυτή θα συνεχίζεται.

 

Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό 0,05% της ανάπτυξης του ΑΕΠ των ΗΠΑ. Ωστόσο, μπορεί να καταστήσει περισσότερο πολύπλοκη την επίτευξη του στόχου της κυβέρνησης Τραμπ για μία σταθερή ανάπτυξη στο 3%.

 

Παράλληλα, η μερική διακοπή της λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών θα κοστίσει στην κυβέρνηση πάνω από ένα δισεκ. δολάρια, με δεδομένο ότι οι 350.000 ομοσπονδιακοί εργαζόμενοι που έχουν αναγκαστεί να παραμείνουν στα σπίτια τους, δεν παράγουν τίποτα.

 

Είναι επίσης πιθανό, η αμερικανική κυβέρνηση να καταβάλλει αναδρομικές οικονομικές αποδοχές στους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε αναγκαστική διαθεσιμότητα, αλλά και σε όσους εργάζονται χωρίς να πληρώνονται για όσο διαρκεί η μερική διακοπή λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών.

 

Η κυβέρνηση Ομπάμα είχε εκτιμήσει ότι το οικονομικό κόστος για την καταβολή μόνο της μισθοδοσίας για την 16ήμερη διακοπή λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης τον Οκτώβριο του 2013 είχε φτάσει στα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Στο κόστος αυτό δεν είχε υπολογιστεί η απώλεια εσόδων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης από διάφορους φορείς ή υπηρεσίες που λειτουργούν με την υποστήριξη του ομοσπονδιακού κράτους (π.χ. εθνικά πάρκα).

 

«Θα πρέπει να πληρώσουμε στους ανθρώπους μισό μηνιάτικο για μία εργασία που δεν έκαναν», δήλωσε ο Τάιλερ Ιβιλσάιζερ, υπεύθυνος έρευνας στη δικομματική επιτροπή για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό (Responsible Federal Budget). Ωστόσο, μόνο το 25% των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης δεν λαμβάνει χρηματοδότηση, ώστε να απαιτείται περισσότερος χρόνος για ένα οικονομικό κόστος όπως αυτό του 2013. «Είναι ένα μικρό ποσοστό, στο γενικότερο πλαίσιο του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού, αλλά είναι μεγάλο για το περιεχόμενό του, καθώς αυτή η διακοπή λειτουργίας των υπηρεσιών είναι πραγματικά αχρείαστη», πρόσθεσε.


Εγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

Media

Racing Post: Οι ελληνικές ιπποδρομίες επιστρέφουν από την άβυσσο

Racing Post: Οι ελληνικές ιπποδρομίες επιστρέφουν από την…

Στη δυναμική παρουσία Ελλήνων επενδυτών στο Newmarket και το έντονο ενδιαφέρον που επέδειξαν ...

Secret Money

 H ΔEΠA KAI O POSEIDON

H ΔEΠA KAI O POSEIDON

Ένας (ακόμη) λόγος που «επείγουν» οι αποφάσεις για την «επόμενη μέρα» της ΔEΠA είναι οι...

Αθλητικά

Ανακοίνωσε Τζέικομπ Γουάιλι ο Παναθηναϊκός

Ανακοίνωσε Τζέικομπ Γουάιλι ο Παναθηναϊκός

Παίκτης του Παναθηναϊκού είναι με κάθε επισημότητα πλέον ο 24χρονος πάουερ φόργουορντ/σέντερ, Τζέικομπ Γουάιλι.

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.