Επιπλέον κοινοτική χρηματοδότηση 600 εκατ. για την διασύνδεση των νησιών

Εξασφαλίστηκε επιπλέον κοινοτική χρηματοδότηση 600 εκατ. ευρώ για την διασύνδεση των νησιών, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας «Στο Κόκκινο».

 

Ο κ. Φάμμελος ανέφερε ακόμη ότι σε ένα μήνα το πολύ θα έχει ολοκληρωθεί το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα και θα κατατεθεί στην ΕΕ, ενώ το πιο άμεσο μέτρο από τα «εργαλεία» που θα περιλαμβάνει είναι η ενίσχυση των ενεργειακών κοινοτήτων με 15 εκατ.ευρώ από ειδικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.

 

«Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχουμε τρεις, συμβολικές και μείζονες, πρωτοβουλίες για την εργασία και την οικονομία», είπε ο κ. Φάμελλος:

 

-το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα

 

-το Εθνικό Σχέδιο για την Κυκλική Οικονομία

 

-το Εθνικό Σχέδιο για την Δασική Στρατηγική

 

Ανέφερε σχετικά με το πρώτο ότι το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα ανέρχεται στα 32 δισ. ευρώ ως το 2030, ενώ ειδικά για τις Εναλλακτικές Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) θα επενδυθούν πάνω από 8,5 δισ. ευρώ. Σε αυτό το σχέδιο περιλαμβάνεται το σχέδιο για τα ενεργειακά αυτόνομα νησιά, το οποίο πέραν της χρήσης των ΑΠΕ περιλαμβάνει και την αποθήκευση ενέργειας, αντικείμενα για τα οποία γίνονται συζητήσεις με την Tesla.

 

Επιπλέον 600 εκατ. ευρώ κοινοτικά κονδύλια στη διασύνδεση νησιών

 

Συνεχίζοντας ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων που αφορούσαν την Οδηγία σε σχέση με το εμπόριο αέριων ρύπων στην ΕΕ «εκμεταλλευτήκαμε την συγκυρία ώστε να προσελκύσουμε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την διασύνδεση των νησιών. Ο στόχος είναι ιδιαίτερα στα νησιά η ανάπτυξη να γίνει και μέσα από τις ΑΠΕ. Θα έρθει η ΕΕ να χρηματοδοτήσει από το εμπόριο ρύπων με περίπου 600 εκατ. ευρώ επιπλέον την διασύνδεση των νησιών, πέρα από τις επενδύσεις που έχουμε εξασφαλίσει για την «μικρή» και την «μεγάλη» διασύνδεση ... Παράλληλα, με αυτό τον τρόπο «θα μειωθεί ο καταμερισμός της επιβάρυνσης του κοινωνικού τιμολογίου» για όλους τους καταναλωτές, όχι μόνο τους νησιώτες».

 

Μέσω ΕΣΠΑ 15 εκατ. ευρώ στις ενεργειακές κοινότητες

 

Έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση και το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα θα έχει ολοκληρωθεί το πολύ εντός ενός μήνα, συνέχισε ο κ. Φάμελλος, για να κατατεθεί στην συνέχεια στην ΕΕ. Σε αυτό «θα υπάρχει χρονοδιάγραμμα για όλα τα εργαλεία επιδοτήσεων και προγραμματισμού των έργων ... Το πιο άμεσο μέτρο θα είναι η χρηματοδοτική ενίσχυση, από ειδικό πρόγραμμα 15 εκατ.ευρώ, των ενεργειακών κοινοτήτων, ώστε να μπορέσουν οι κοινότητες της υπαίθρου, οι ξενοδόχοι, οι αγρότες, να επαγγελματίες,  κτλ. να συγκροτήσουν ενεργειακές κοινότητες με αυτοπαραγωγή ενέργειας ιδιαίτερα από ΑΠΕ, με χαμηλό κόστος και κοινωνικό τιμολόγιο και πιο υγιή ανταγωνισμό, καθώς θα υπάρχει ένας πολλαπλασιασμός των παραγωγών, ώστε να μην έχουμε μονοπωλιακές εξαρτήσεις στην παραγωγή ενέργειας».

 

Το παραπάνω, σε συνδυασμό με την μεγάλη επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου -ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα- δίνει την δυνατότητα πολλαπλασιασμού των ενεργειακών μέσων, μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης και ενός ισχυρού επενδυτικού βραχίονα. «Τα 15 εκατ. ευρώ που θα έχει το ΕΣΠΑ για τις ενεργειακές κοινότητες θα είναι ένα τέτοιο παράδειγμα απευθείας τροφοδοσίας της παραγωγής στην περιφέρεια», όπως υπογράμμισε.


protoselida

Secret Money

ΞANA ΣTO ΣΦYPI

ΞANA ΣTO ΣΦYPI

Για μια ακόμη φορά θα βγει στο σφυρί την ερχόμενη Tετάρτη 20 του μήνα το...

Τουρισμός

ΔΑΑ: 19ο Συνέδριο Μάρκετινγκ και βραβεία σε αεροπορικές εταιρείες

ΔΑΑ: 19ο Συνέδριο Μάρκετινγκ και βραβεία σε αεροπορικές…

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών διοργάνωσε όπως κάθε χρόνο το φετινό 19ο Συνέδριο Μάρκετινγκ Αεροπορικών Εταιρειών,...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.