Οικονομία

Χρηματοδοτική ένεση 3,9 δισ. ευρώ για TAP Προτεινόμενο

Ένεση 3,9 δισ. ευρώ εξασφάλισε ο αγωγός φυσικού αερίου TAP από δημόσιους και ιδιώτες πιστωτές.

 

Σε αυτό το σημαντικό έργο το οποίο θα ωφελήσει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και Ευρωπαϊκή Ένωση και τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της, συμβάλει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

 

Η EBRD είναι μέρος της κοινοπραξίας με ένα κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 1 δισ. ευρώ ομάδας 16 εμπορικών τραπεζών και με 500 εκατ. ευρώ από τον δικό της λογαριασμό.

 

Ο αγωγός των 878 χιλιομέτρων ξεκινάει από τα ελληνο-τουρκικά σύνορα, διασχίζει την Αλβανία, έχοντας περάσει κάτω από την Αδριατική Θάλασσα και καταλήγει στη νότιο Ιταλία. Αποτελεί καθοριστικό κομμάτι του Νότιου Διαδρόμου, που θα εξασφαλίζει τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Κασπία Θάλασσα στην Ευρώπη.

 

Με αρχική δυνατότητα παραγωγής 10 δισ. κυβικών μέτρων μπορεί να καλύψει τις ανάγκες κατανάλωσης περίπου επτά εκατομμυρίων νοικοκυριών στην Ευρώπη και θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαφοροποίηση του ενεργειακού μίγματος της Ε.Ε. Οι πρώτες παραδόσεις από τον αγωγό αναμένονται το 2020.

 

Πέραν της EBRD, χρηματοδότηση προσφέρουν συνολικά 17 εμπορικές τράπεζες, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αλλά και οργανισμοί εξαγωγών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας.


επιστροφή στην αρχή