Deal News Online

undefined

Δυσαρεστημένοι οι Γερμανοί εξαγωγείς παρά τα ρεκόρ

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο συνεχίζουν να καταρρίπτουν οι γερμανικές εξαγωγές. Σύμφωνα με νέα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, το 2018 ήταν άλλη μια εξαιρετική χρονιά. Παρά ταύτα υπάρχει δυσαρέσκεια.

 

Συγκεκριμένα, όπως γράφει η Deutsche Welle, τον περασμένο Νοέμβριο η συνολική αξία των γερμανικών εξαγωγών ανήλθε στα 116 δις ευρώ. Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017 ήταν μεν μειωμένες κατά 0,4%, ωστόσο με φόντο τη δύσκολη διεθνή συγκυρία η υποχώρηση αυτή μπορεί να θεωρηθεί μάλλον αμελητέα. Με το Brexit αλλά και τους εν εξελίξει εμπορικούς πολέμους να προκαλούν όλο και πιο πυκνά σύννεφα οικονομικής αβεβαιότητας πάνω από την Ευρώπη, η νέα χρονιά προβλέπεται εξαιρετικά δύσκολη και κυρίως απρόβλεπτη.

 

Δεν επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις

 

Όπως σχολιάζει ο οικονομικός αναλυτής της Γερμανικής Ραδιοφωνίας Deutschlandfunk, Γκίντερ Χέτσκε: «Κρίνοντας από τα στοιχεία του Νοεμβρίου διαπιστώνει κανείς ότι για τις γερμανικές εξαγωγές το 2018 ήταν η πέμπτη συνεχής χρονιά-ρεκόρ. Από οικονομική σκοπιά πρόκειται φυσικά για μια θετική είδηση. Ο ίδιος ο κλάδος όμως δεν είναι ευχαριστημένος διότι ανέμενε μεγαλύτερη ανάπτυξη. Τόσο ο Σύνδεσμος Εξωτερικού Εμπορίου και Χονδρικής όσο και το Γερμανικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο υποστηρίζουν ότι η ανάπτυξη θα είναι η μισή από την προβλεπόμενη».

 

Πού αποδίδεται όμως αυτή η εξέλιξη; Για ποιους λόγους δεν επιβεβαιώνονται παλαιότερες εκτιμήσεις αναλυτών για την ανάπτυξη των γερμανικών εξαγωγών; Και, κυρίως, ποιο ρόλο παίζει ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας;

 

«Από τον εμπορικό αυτό πόλεμο οι γερμανικές εξαγωγές έχουν επηρεαστεί ελάχιστα. Αντιθέτως: η Γερμανία φαίνεται να είναι καταρχάς η κερδισμένη της υπόθεσης καθώς [...] την ώρα που ακριβαίνουν οι αμερικανικές και κινεζικές εξαγωγές λόγω της εκατέρωθεν επιβολής δασμών, οι τιμές των γερμανικών προϊόντων παραμένουν σταθερές και γίνονται εν τέλει πιο ελκυστικές απ΄ ότι παλαιότερα. Και μέχρι στιγμής μάλιστα το εμπόριο με τις ΗΠΑ που είναι στην παρούσα φάση η σημαντικότερη μεμονωμένη αγορά για προϊόντα Made in Germany πάει εξαιρετικά».

 

Επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης

 

Σύμφωνα με τον ειδικό, το γεγονός ότι δεν εκπληρώνονται οι προσδοκίες των γερμανών εξαγωγέων οφείλεται στην επιβράδυνση της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας εν γένει:

 

«Η Παγκόσμια Τράπεζα επιβεβαίωσε την επιβράδυνση αυτή, διορθώνοντας προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, κυρίως εξαιτίας της ανησυχίας που προκαλούν οι βιομηχανικές χώρες και οι αναδυόμενες οικονομίες. Και αυτή είναι στην πραγματικότητα η κακή είδηση. Η οικονομική πολιτική του αμερικανού προέδρου Τραμπ αξιολογείται αρνητικά. Το μπουμ που προκάλεσε η φορολογική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ είναι απλώς ένα πυροτέχνημα και η ανάπτυξη αναμένεται να υποχωρήσει σημαντικά μέχρι το 2020. Αυτό και σε συνδυασμό με την εξασθένηση των ρυθμών ανάπτυξης σε Ευρωζώνη και Κίνα συνιστούν φυσικά κακές ειδήσεις για τους γερμανούς εξαγωγείς. Διότι σε αυτά προστίθενται δυο ακόμη μεγάλες πηγές ανησυχίας: τι θα γίνει στη βρετανική αγορά μετά το Brexit; Και επίσης, μπορεί να αποφευχθεί ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, ειδικά σε ό,τι αφορά τους σημαντικούς για τη Γερμανία δασμούς στα αυτοκίνητα;».


protoselida

World Business

H Μarriott εγκαταλείπει την Κούβα με εντολή Τραμπ

H Μarriott εγκαταλείπει την Κούβα με εντολή Τραμπ

H Μarriott International, η μοναδική αμερικανική εταιρεία που έχει ξενοδοχειακή μονάδα στην κομμουνιστική Κούβα, το...

Secret Money

H EPEYNA EΛEIΠE...

H EPEYNA EΛEIΠE...

Tο αν και κατά πόσο τα «βαρυφορτωμένα» με προβλήματα και χρέη EΛTA χρειάζονται «έρευνα αγοράς»...

Αυτοκίνητο

Η Peugeot Τζηνόπουλος παραδίδει τα πρώτα e-208 στην Κοζάνη

Η Peugeot Τζηνόπουλος παραδίδει τα πρώτα e-208 στην…

Η PEUGEOT Τζημόπουλος εγκαινιάζει την ηλεκτροκίνηση στην πόλη της Κοζάνης, παραδίδοντας τα πρώτα e-208 στην...

Τεχνολογία

«Ανενόχλητο» το 90% των Fake News στα social media

«Ανενόχλητο» το 90% των Fake News στα social…

Το 90,6% των αναρτήσεων που χαρακτηρίζονται ως διασπορά παραπληροφόρησης σχετικά με την πανδημία Covid-19 παρέμεινε...

Περιβάλλον

Αύξηση των εκπομπών CO2 παρά τo lockdown

Αύξηση των εκπομπών CO2 παρά τo lockdown

Τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα αυξήθηκαν έντονα και φέτος φθάνοντας σε επίπεδα...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.