Τσεσμελής: Πολλαπλά τα οφέλη από τη συνεργασία ελληνικών επιχειρήσεων με το CERN

Η συνεργασία των ελληνικών επιχειρήσεων με το CERN θα έχει πολλαπλά οφέλη για τη χώρα, πέρα από οικονομικά, εκτιμά, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής επικεφαλής δημοσίων σχέσεων και φυσικός στοιχειωδών σωματιδιών του CERN, Μανώλης Τσεσμελής.

 

«Σκοπός του CERN είναι η συνεργασία με περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις προκειμένου να κατασκευαστούν όσα χρειάζονται για το εργαστήριο και τα πειράματα. Νομίζω, όμως, ότι αυτή η προσπάθεια θα δώσει 'επιστροφή' και στην Ελλάδα. Όχι μόνο οικονομική, αλλά και μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας. Όλα αυτά μαζί δουλεύουν για να μπορέσει να αναπτυχθεί και οικονομικά η χώρα», λέει ο κ. Τσεσμελής με αφορμή την παρουσία είκοσι επιχειρήσεων από την Κεντρική Μακεδονία στους χώρους του CERN, στη Γενεύη.

 

Εκτιμά δε πως «θα είναι θετική» η όλη προσπάθεια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΕΕ), να φέρουν σε επαφή τις επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής με τους μηχανικούς και τους επιστήμονες του CERN για την ανάπτυξη των μεταξύ τους εμπορικών σχέσεων.

 

Στο πλαίσιο της παραπάνω προσπάθειας για συμμετοχή επιχειρήσεων σε προμήθειες και διαγωνισμούς του ινστιτούτου, το καλοκαίρι του 2019, το CERN θα πραγματοποιήσει εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη με στόχο ακόμη περισσότερες επιχειρήσεις από την Κεντρική Μακεδονία να μπορέσουν να έλθουν σε επαφή με τους ανθρώπους του ερευνητικού κέντρου και να διερευνήσουν τρόπους συνεργασίας. «Η προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια δεν σταματάει. Θέλουμε να την αναπτύξουμε», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τσεσμελής.

 

Ο επικεφαλής δημοσίων σχέσεων του CERN και μέλος της ομάδας που ανακάλυψε τα μποζόνια W και Z αναφέρεται ακόμα στην έντονη παρουσία των Ελλήνων ερευνητών στις εγκαταστάσεις της Γενεύης και στη συμβολή τους στα ερευνητικά προγράμματα:«Έχουμε περίπου 150 επιστημονικούς συνεργάτες από ελληνικά πανεπιστήμια και ινστιτούτα και περίπου 45 μέλη του προσωπικού, 57 μεταδιδάκτορες και πολλούς φοιτητές που δουλεύουν μονίμως στο CERN. Οι αριθμοί δείχνουν ότι οι Έλληνες δεν υστερούν σε τίποτα σε σχέση με τους συναδέλφους τους σε όλο τον κόσμο και γι αυτό οι αριθμοί που μαρτυρούν την παρουσία τους στο ινστιτούτο είναι υψηλοί για μία σχετικά τόσο μικρή χώρα, όπως είναι η Ελλάδα».

 

Ερωτηθείς για το τι επιδιώκουν οι επιστήμονες του CERN τα επόμενα χρόνια, ο κ. Τσεσμελής απαντά πως «όραμά μας είναι να καταλάβουμε το σύμπαν καλύτερα» προσθέτοντας πως τα πειράματα που γίνονται στους χώρους «σπρώχνουν την ευρύτερη κοινωνία στο μέλλον» καθώς χρησιμοποιούνται σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας, μεταξύ των οποίων η ιατρική και η πληροφορική.

 

 

 


protoselida

World Business

Microsoft: Οριακή άνοδος της μετοχής της

Microsoft: Οριακή άνοδος της μετοχής της

Aύξηση κατά 14% σημείωσαν τα έσοδα της Microsoft για το τρίτο τρίμηνο του 2019, έναντι...

Media

Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα για την επέτειο γέννησης του Μάνου Χατζιδάκι

Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα για την επέτειο γέννησης…

Τη συμπλήρωση 94 χρόνων από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι, στις 23 Οκτωβρίου 1925 θυμάται...

Secret Money

Βρήκαν στύλους για τη ΔΕΗ;

Βρήκαν στύλους για τη ΔΕΗ;

Tώρα που η ΔEH από το «γκρεμό» στον οποίο βρισκόταν, βαδίζει στο δρόμο της «διάσωσης»,...

Αυτοκίνητο

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Στο “νησί των ιπποτών”, ανάμεσα στα πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια της πόλης της Ρόδου, θα διεξαχθεί...

Τεχνολογία

Αλγόριθμος AI υπολογίζει το πλήθος των διαδηλώσεων

Αλγόριθμος AI υπολογίζει το πλήθος των διαδηλώσεων

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση των "αιώνιων" αντιπαραθέσεων μεταξύ αστυνομίας και...

Περιβάλλον

Προχωρά ο σχεδιασμός εθνικής στρατηγική για το ποδήλατο

Προχωρά ο σχεδιασμός εθνικής στρατηγική για το ποδήλατο

Το ποδήλατο και οι ποδηλατόδρομοι συμπεριλαμβάνονται στους εννέα βασικούς άξονες της περιβαλλοντικής πολιτικής, που έχει...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.