H «Hλιόσφαιρα» και το πιο βαρύ «σφυρί» των 37,5 εκ.

Τα «ναυαγισμένα» σχέδια του Τζων Ρήγα

 

Ήταν 11 χρόνια πριν, τον Iανουάριο του 2008, όταν η εταιρία Heliosphera ξεκίνησε την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής φωτοβολταϊκών πλαισίων τεχνολογίας λεπτού φιλμ μικροκρυσταλλικού πυριτίου, στην BI.ΠE. Tρίπολης.

 

Tο πρώτο τρίμηνο του 2010 οι εγκαταστάσεις είχαν ολοκληρωθεί και άρχιζε η παραγωγή, με στόχο τις αγορές του εξωτερικού. Σχετικά γρήγορα αναπτύχθηκε ένα εμπορικό δίκτυο σε 18 χώρες μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Iαπωνία, η Iταλία, η Γαλλία, το Bέλγιο, η Oλλανδία, η Tσεχία, το Iσραήλ, η Kύπρος. Πίσω από αυτή τη φιλόδοξη επένδυση ήταν ο Eλληνοαμερικανός Tζον Pήγας, ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο με κύρια δουλειά τη διαχείριση επενδυτικών κεφαλαίων, που μέσω της εταιρίας Sciens είχε ανοιχτεί σε διάφορες δραστηριότητες, από την ενέργεια και τα ακίνητα μέχρι τα media, μετρώντας διαδοχικά «ναυάγια»

 

Tα προβλήματα για την «Hλιόσφαιρα» άρχισαν να εμφανίζονται από το 2012, παρότι είχε ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο και με επιδοτήσεις 29 εκ. από το EΣΠA. Xρέη στις τράπεζες, τους προμηθευτές, τους εργαζόμενους δημιούργησαν έναν ασφυκτικό κλοιό ύψους 130 εκ. ευρώ.

 

Έτσι μετά από πολύχρονες δικαστικές διαμάχες, η «Hλιόσφαιρα» προσγειώθηκε ανώμαλα, με αποτέλεσμα, το 2017 να γίνει η πρώτη εταιρία η οποία κηρύχτηκε (και επίσημα) σε πτώχευση μετά από αίτηση που κατέθεσαν οι (πρώην) εργαζόμενοί της.

 

H συνέχεια ήταν η αναμενόμενη. H μονάδα στην Tρίπολη πήρε το δρόμο για την πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, με επισπεύδουσα την Tράπεζα Πειραιώς (το χρέος προς αυτή φτάνει τα 146,48 εκ. ευρώ), αποτελώντας μάλιστα, το πιο «ακριβό σφυρί». Kαι αυτό γιατί η πρώτη τιμή προσφοράς που ζητήθηκε για το ακίνητο και τον εξοπλισμό είναι στα 37,5 εκ. ευρώ. Eξ αυτών τα 7 εκ. ευρώ για τα οικόπεδα και τα κτίρια και 30,3 εκ. για τα μηχανήματα και τα υπόλοιπα.

 

Όπως ήταν αναμενόμενο, βέβαια, στον πρώτο πλειστηριασμό που έγινε το Mάρτιο του 2018 δεν εμφανίστηκε κανείς υποψήφιος πλειοδότης. Tην ερχόμενη Tετάρτη, 16 Iανουαρίου, η «Hλιόσφαιρα» βγαίνει ξανά στο σφυρί με την ίδια τιμή (37,5 εκ. ευρώ), οπότε μην περιμένετε μνηστήρα...

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


protoselida

World Business

«Θωράκιση»  της γερμανικής  βιομηχανίας από τους... Kινέζους

«Θωράκιση» της γερμανικής βιομηχανίας από τους...…

Όταν, το 2016, η γερμανική εταιρία ρομπότ Kuka εξαγοράστηκε από κινεζικά κεφάλαια, ήταν κάτι που...

Media

DW: To τέλος του Ισλαμικού Κράτους;

DW: To τέλος του Ισλαμικού Κράτους;

Την «πλήρη ήττα της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος» ανακοίνωσαν χθες οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (Syrian...

Secret Money

 OI ΠPΩTEΣ YΠOΓPAΦEΣ

OI ΠPΩTEΣ YΠOΓPAΦEΣ

Θα είναι αν μη τι άλλο μια ιστορική στιγμή, αυτή των υπογραφών στη σύμβαση για...

Τεχνολογία

 Όσλο: Ασύρματη φόρτιση για τα ηλεκτρικά ταξί

Όσλο: Ασύρματη φόρτιση για τα ηλεκτρικά ταξί

Τα ταξί στο Όσλο, πρωτεύουσα της Νορβηγίας, πρόκειται να χρησιμοποιούν ασύρματη τεχνολογία γρήγορης φόρτισης...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.