Δημιουργήθηκαν τέλεια ανθρώπινα αιμοφόρα αγγεία σε εργαστήριο!


Για πρώτη φορά επιστήμονες κατάφεραν να αναπτύξουν τέλεια ανθρώπινα αιμοφόρα αγγεία σε εργαστηριακές συνθήκες, ένα επίτευγμα που θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά τους “κανόνες του παιχνιδιού” στην έρευνα σε αγγειακές παθήσεις όπως ο διαβήτης και η περιφερική αρτηριακή νόσος.“Η δυνατότητα να δημιουργούμε ανθρώπινα αγγεία ως οργανοειδή από βλαστικά κύτταρα αποτελεί μια επαναστατική αλλαγή”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Γιόζεφ Πένινγκερ, διευθυντή του Ινστιτούτου Επιστημών της Ζωής του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ και επικεφαλής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιοτεχνολογίας της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών.

 

“Επειδή κάθε όργανο στο σώμα μας συνδέεται με το κυκλοφορικό σύστημα, οι ερευνητές μπορούν πλέον να φωτίσουν τις αιτίες και να βρουν νέες θεραπείες για διάφορες αγγειακές παθήσεις, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, οι καρδιαγγειακές νόσοι, το εγκεφαλικό, ο καρκίνος και φυσικά ο διαβήτης”, πρόσθεσε.

 

Η ερευνητική ομάδα από τον Καναδά, τις ΗΠΑ, την Αυστρία και τη Βρετανία, που έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», δημιούργησε τα λεγόμενα «αγγειακά οργανοειδή», καλλιεργώντας ανθρώπινα πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα. Τα εργαστηριακά αγγεία, που μιμούνται τη δομή και τη λειτουργία των πραγματικών ανθρωπίνων αιμοφόρων αγγείων, μεταμοσχεύτηκαν σε πειραματόζωα (ποντίκια) και λειτούργησαν ως κανονικά όργανα με τις αρτηρίες και τα τριχοειδή αγγεία τους.

 

Ο διαβήτης πλήττει έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων παγκοσμίως, με εκτιμώμενο αριθμό περίπου 420 εκατομμυρίων. Τα συμπτώματα που προκύπτουν από την ασθένεια είναι αποτέλεσμα αλλαγών στα αιμοφόρα αγγεία που έχουν ως αποτέλεσμα την εξασθένιση της κυκλοφορίας του αίματος και την παροχή οξυγόνου στους ιστούς. Δεδομένου ότι δεν είναι γνωστά πολλά για τις αγγειακές αλλαγές που προκύπτουν από τον διαβήτη, ο Πένινγκερ και οι συνάδελφοί του ήθελαν να δημιουργήσουν ένα τρισδιάστατο ανθρώπινο αιμοφόρο αγγείο που αναπτύχθηκε σε εργαστήριο.


“Αυτό που είναι τόσο συναρπαστικό στη δουλειά μας είναι ότι πετύχαμε να κάνουμε πραγματικά ανθρώπινα αιμοφόρα αγγεία εκτός βλαστοκυττάρων”, δήλωσε ο ερευνητής Ράινερ Γουίμερ. “Επειδή τα οργανοειδή μας μοιάζουν με τα ανθρώπινα αγγεία σε μεγάλο βαθμό, ακόμη και σε μοριακό επίπεδο, μπορούμε πλέον να τα χρησιμοποιήσουμε για να μελετήσουμε τις αγγειακές ασθένειες άμεσα σε ανθρώπινους ιστούς”, πρόσθεσε.

 

 

 

 


protoselida

World Business

Μερίδιο στην Tesla θέλουν γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες

Μερίδιο στην Tesla θέλουν γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ορισμένες γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες φαίνεται να ενδιαφέρονται για μερίδιο στην αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Tesla,...

Secret Money

«Συνωστισμός» για τις AΠE

«Συνωστισμός» για τις AΠE

Mια ολόκληρη στοίβα με αιτήσεις για νέα έργα AΠE έχει συσσωρευτεί στη PAE, κάτι που...

Αθλητικά

Έφτασε στην Κίνα η αποστολή της Εθνικής Ανδρών

Έφτασε στην Κίνα η αποστολή της Εθνικής Ανδρών

Στην Κίνα βρίσκεται η Εθνική μας ομάδα στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για το Παγκόσμιο...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.