Deal News Online

H ατμοσφαιρική ρύπανση ρίχνει την διάθεση των πολιτών

Η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν είναι μόνο κακή για την υγεία, αλλά ρίχνει και την διάθεση των ανθρώπων, σύμφωνα με μια νέα αμερικανο-κινεζική επιστημονική έρευνα.Οι ερευνητές από τα Πανεπιστήμια ΜΙΤ και Νότιας Καλιφόρνιας των ΗΠΑ, καθώς επίσης από τα κινεζικά Πανεπιστήμια της Σανγκάης και Τσινγκούα του Πεκίνου, αλλά και της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών ανακάλυψαν μια άμεση σχέση μεταξύ της ποσότητας σωματιδίων στον αέρα και της ευτυχίας των κατοίκων μιας πόλης.

Ως τώρα γνωρίζαμε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι επιβλαβής για την υγεία, τις γνωστικές επιδόσεις, την παραγωγικότητα της εργασίας και της εκπαίδευσης. Αλλά η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει επίσης ευρύτερο αντίκτυπο στην κοινωνική ζωή και συμπεριφορά των ανθρώπων.

 

Σύμφωνα με την Σικί Ζενγκ , αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Αστικών Σπουδών του MIT “Εκτός των άλλων, η ρύπανση έχει και ένα συναισθηματικό κόστος. Οι άνθρωποι γίνονται δυστυχείς και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να πάρουν παράλογες αποφάσεις". Όπως πρόσθεσε, τις μέρες με μεγάλη ρύπανση, λόγω του άγχους και της βραχυπρόθεσμης κατάθλιψής τους, οι άνθρωποι είναι πιθανότερο να επιδείξουν παρορμητική και ριψοκίνδυνη συμπεριφορά, κάνοντας πράγματα για τα οποία αργότερα μπορεί να μετανιώσουν.

 

Οι επιστήμονες που έκαναν την σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Human Behaviour», συσχέτισαν τα επίπεδα μικροσωματιδίων (ΡΜ 2,5) στην ατμόσφαιρα με τις διακυμάνσεις στην ψυχική διάθεση των πολιτών σε 144 κινεζικές πόλεις. Αυτό που βρήκαν ήταν μια εμφανώς αντιστρόφως ανάλογη σχέση μεταξύ της ρύπανσης και των επιπέδων ευτυχίας, με κάθε αύξηση της ρύπανσης πάνω από ένα απειλητικό για την υγεία επίπεδο να ρίχνει τον μέσο «δείκτη ευτυχίας» κατά 0,04 μονάδες σε μια κλίμακα από το μηδέν έως το 100.

Για τις ανάγκες της έρευνας χρησιμοποιήθηκε ένας ειδικός αλγόριθμος μηχανικής μάθησης για να αναλυθεί το συναισθηματικό περιεχόμενο 210 εκατομμυρίων μηνυμάτων (tweets) από την πλατφόρμα microblogging Sina Weibo, την κινεζική εκδοχή του Twitter.

Η συσχέτιση του “δείκτη ευτυχίας” που δημιουργήθηκε με τις μεταβολές στις καθημερινές συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων αποκάλυψε ότι η ρύπανση και η ευτυχία συνδέονται στενά με αντιστρόφως ανάλογη σχέση: όταν η μία ανεβαίνει, η άλλη κατεβαίνει.

Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες είναι συναισθηματικά πιο ευαίσθητες από ό,τι οι άνδρες στην αυξημένη ρύπανση, όπως είναι και τα άτομα με υψηλότερο εισόδημα. Επίσης, οι άνθρωποι από τις πιο καθαρές και τις πιο βρόμικες πόλεις είναι αυτοί που επηρεάζονται ψυχολογικά περισσότερο, σε σχέση με όσους ζουν σε πόλεις με ενδιάμεση ρύπανση.

Σημειώνεται ότι παρόλο που η κινεζική οικονομία αναπτύσσεται με ετήσιο ρυθμό περίπου 8%, τα επίπεδα ικανοποίησης των πολιτών δεν φαίνονται να αυξάνονται εξίσου -και η ρύπανση μπορεί εν μέρει να ευθύνεται για αυτό. Η ρύπανση του αέρα οφείλεται κυρίως στην ταχεία εκβιομηχάνιση, στην εκτεταμένη χρήση άνθρακα και στην κυκλοφορία ολοένα και περισσότερων αυτοκινήτων.

 

 


World Business

McDonalds: Υψηλότερα των εκτιμήσεων κέρδη και έσοδα τριμήνου

McDonalds: Υψηλότερα των εκτιμήσεων κέρδη και έσοδα τριμήνου

Υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών διαμορφώθηκαν πωλήσεις και κέρδη της McDonalds καθώς τα εστιατόρια ξεκίνησαν...

Media

Τεχνόπολη: Φωτογραφικό ντοκιμαντέρ για Έλληνες Ολυμπιακούς αθλητές

Τεχνόπολη: Φωτογραφικό ντοκιμαντέρ για Έλληνες Ολυμπιακούς αθλητές

Ο πόνος, η προσπάθεια, οι δυσκολίες και τα συναισθήματα που συνοδεύουν την πρόκριση στους Ολυμπιακούς...

Secret Money

INTRAKAT: Tι θα «ψάξει» στην πίτα των43,4 δισ. projects

INTRAKAT: Tι θα «ψάξει» στην πίτα των43,4 δισ.…

Tον νέο ισχυρό πυλώνα στην κατασκευαστική αγορά φιλοδοξεί να αποτελέσει η Intrakat, διεκδικώντας ό,τι project...

Αυτοκίνητο

O ΗΡΩΝ και η Volvo Car Hellas ενώνουν τις δυνάμεις τους για την Ηλεκτροκίνηση

O ΗΡΩΝ και η Volvo Car Hellas ενώνουν…

Τη συνεργασία τους στον τομέα της ηλεκτροκίνησης ανακοινώνουν η εταιρεία παραγωγής και προμήθειας ενέργειας ΗΡΩΝ...

Τουρισμός

ΕΟΤ: Press trip προβολής Χίου στο Ισραήλ

ΕΟΤ: Press trip προβολής Χίου στο Ισραήλ

Η Υπηρεσία ΕΟΤ Ισραήλ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου οργάνωσε την προηγούμενη εβδομάδα...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.