Γερμανία: Τέλος στην καύση άνθρακα μέχρι το 2038

Σε μια πρωτοποριακή κίνηση, μια διορισμένη από την γερμανική κυβέρνηση επιτροπή, προτείνει να σταματήσει η καύση άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας το αργότερο μέχρι το 2038, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

 

Η Επιτροπή Άνθρακα, η οποία περιλαμβάνει 28 μέλη με δικαίωμα ψήφου, προερχόμενα από τη βιομηχανία, τον ακαδημαϊκό χώρο, τις περιβαλλοντικές ομάδες και τα εργατικά συνδικάτα, κατέληξε σε ένα δύσκολο συμβιβασμό νωρίς το Σάββατο μετά από μήνες διαπραγματεύσεων που παρακολουθούνται στενά από άλλες χώρες που εξαρτώνται από τον άνθρακα.

 

«Το καταφέραμε» δήλωσε ο Ρόναλντ Πάφφα, επικεφαλής της επιτροπής, σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο. "Αυτή είναι μια ιστορική προσπάθεια". Οι συνομιλίες της επιτροπής διήρκεσαν περισσότερες από 20 ώρες, και οι αποφάσεις της θα πρέπει τώρα να εφαρμοστούν και στα 16 κρατίδια, εφ΄ όσον δοθεί η κυβερνητική έγκριση, που θεωρείται βέβαιη καθώς το υπουργικό συμβούλιο της Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το σχέδιο.

 

Η Επιτροπή προτείνει ότι τα επόμενα δέκα χρόνια, η κυβέρνηση θα πρέπει να βοηθήσει στη δημιουργία μέχρι και 5.000 νέων θέσεων εργασίας στις πληγείσες περιοχές από την σταδιακή κατάργηση της εξόρυξης άνθρακα. Αυτές οι περιφέρειες - στα κράτη της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, του Βρανδεμβούργου, της Σαξονίας-Άνχαλτ και της Σαξονίας - θα πρέπει επίσης να λάβουν ομοσπονδιακές επιδοτήσεις συνολικού ύψους 40 δισ. ευρώ τα επόμενα είκοσι χρόνια.

 

Σημειώνεται ότι η Γερμανία αντλεί περισσότερο από το ένα τρίτο της ηλεκτρικής ενέργειας από την καύση άνθρακα, δημιουργώντας μεγάλες ποσότητες αερίων θερμοκηπίου που συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Αντιστρέφοντας αυτήν την τάση για πρώτη φορά στην ιστορία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήταν υπεύθυνες πέρυσι για το 40% του ενεργειακού μείγματος, ξεπερνώντας τον άνθρακα.

 

Τέλος, οι περιβαλλοντικές ομάδες της χώρας χαιρέτισαν τη σύσταση της επιτροπής ότι το δάσος Hambach στη Δυτική Γερμανία, ένα αρχαίο δάσος που αποτέλεσε σημείο διαδηλώσεων περιβαλλοντικών ακτιβιστών διαμαρτυριών πέρυσι, θα πρέπει να σωθεί.


protoselida

World Business

Fed: Παρμένει τo επιτόκιο στο 1,50-1,75%

Fed: Παρμένει τo επιτόκιο στο 1,50-1,75%

Οι αξιωματούχοι της Fed έκριναν ομόφωνα την Τετάρτη ότι είναι καλύτερο να διατηρήσουν την πολιτική τους...

Media

Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα στον Γρηγόρη Μπιθικώτση

Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα στον Γρηγόρη Μπιθικώτση

Με αφορμή την συμπλήρωση φέτος 97 χρόνων από τη γέννηση (11 Δεκεμβρίου 1922) ενός από...

Αθλητικά

J Hotel: Άνοιξε το ολόδικο της ξενοδοχείο η Γιουβέντους

J Hotel: Άνοιξε το ολόδικο της ξενοδοχείο η…

Ένα ξενοδοχείο με ατμόσφαιρα ... Γιουβέντους, άνοιξε και παρουσίασε επίσημα η “Μεγάλη Κυρία” του ιταλικού...

Τεχνολογία

Τεχνητή νοημοσύνη: Πρώτη στις πιο αναπτυσσόμενες θέσεις εργασίας

Τεχνητή νοημοσύνη: Πρώτη στις πιο αναπτυσσόμενες θέσεις εργασίας

Τι πιο  «αναπτυσσόμενες θέσεις εργασίας» με κριτήριο τον βαθμό προσλήψεων σε κάθε κλάδο ανακοίνωσε το...

Τουρισμός

Γερμανία: Kάλεσε Τουρκία - Λιβύη να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο

Γερμανία: Kάλεσε Τουρκία - Λιβύη να σεβαστούν το…

Η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία 'Ανταμπαρ κάλεσε την Τουρκία και την Λιβύη «να...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.