Το 1/3 των παγετώνων των Ιμαλαΐων θα λιώσει ως το 2100

Τουλάχιστον το ένα τρίτο του πάγου των Ιμαλαΐων και του Χίντου Κους θα λιώσουν αυτόν τον αιώνα καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται, διακόπτοντας τις ροές των ποταμών που είναι ζωτικής σημασίας για την καλλιέργεια καλλιεργειών από την Κίνα στην Ινδία, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

 

“Αυτή είναι η κλιματική κρίση για την οποία δεν έχετε ακούσει”, δήλωσε ο Φιλίπους Ουέστερ, εοκεφαλής της έρευνα που πραγματοποιήθηκε υπό τη διεύθυνση του Διεθνούς Κέντρου Ολοκληρωμένης Ορεινής Ανάπτυξης (ICIMOD), μιας διακυβερνητικής οργάνωσης με έδρα το Κατμαντού (Νεπάλ), στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 350 ερευνητές και ειδικοί. “Η υπερθέρμανση του πλανήτη οδεύει ολοταχώς στο να μετατρέψει τις ψυχρές, καλυμμένες με παγετώνες κορυφές των ορεινών όγκων του HKH σε οκτώ χώρες σε γυμνά βράχια σε λιγότερο από έναν αιώνα", πρόσθεσε ο Ουέστερ.

 

Με έκταση 3.500 χλμ. από το Αφγανιστάν μέχρι τη Μιανμάρ, η ορεινή περιοχή Χίντου Κους-Ιμαλάια (HKH) αποκαλείται «τρίτος πόλος» από τους επιστήμονες λόγω των τεράστιων αποθεμάτων πάγου που διαθέτει οι οποίοι τροφοδοτούν δέκα μεγάλους ποταμούς στην Ασία, από τον Γάγγη έως τον Κίτρινο Ποταμό και τον Μεκόνγκ, κατά μήκος των οποίων διαμορφώνονται λεκάνες πληθυσμών. Όμως η κλιματική αλλαγή απειλεί τους παγετώνες που βρίσκονται στο ύψος αυτής της ορεινής γραμμής η οποία περιλαμβάνει τις πιο ψηλές κορυφές στον κόσμο όπως το Έβερεστ και η K1.

 

Το ακόμα χειρότερο, σύμφωνα πάντα με τους επιστήμονες, είναι ότι το λιώσιμο του 1/3 των πάγων των Ιμαλαΐων πρόκειται για το “αισιόδοξο” σενάριο, βασίζεται δηλαδή στην πρόβλεψη ότι τα κράτη θα καταφέρουν να περιορίσουν την αύξηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους +1,5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή έως το 2100, όπως είναι ο κατώτερος στόχος που είχε τεθεί στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα το 2015. Αν αποτύχουν ως προς τον στόχο περιορισμού των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου τον αιώνα αυτό, με λιώσιμο κινδυνεύουν τα δύο τρίτα του πάγου της περιοχής HKH. "Για μένα αυτό είναι το μεγαλύτερο ανησυχητικό γεγονός", δήλωσε ο Ουέστερ.

Οι παγετώνες έχουν αραιωθεί και υποχωρήσει στα περισσότερα μέρη της περιοχής από τη δεκαετία του 1970. Ο πάγος στην περιοχή Hindu Kush Himalaya θα ανεβάσει τα επίπεδα της θάλασσας κατά 1,5 μέτρα εάν λιώσει, δήλωσε ο Eklabya Sharma, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ICIMOD. Τις δραματικές συνέπειες όλων αυτών των κατακλυσμιαίων αλλαγών θα τις βιώσουν άμεσα τα 250 εκατομμύρια κατοίκων των βουνών αυτών και άλλα 1,65 εκατομμύρια άλλων που ζουν στις λεκάνες των ποταμών. Όσον αφορά το χρηματικό κόστος, για να προσαρμοστεί στην κλιματική αλλαγή η περιοχή χρειάζεται από 3,2 έως 4,6 δισεκ. δολάρια ετησίως έως το 2030 και στη συνέχεια από 5,5 έως 7,8 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2050.

 

 

 


protoselida

World Business

Procter & Gamble:  Άνοδο στις πωλήσεις το  γ΄ τρίμηνο

Procter & Gamble: Άνοδο στις πωλήσεις το…

Aύξηση των οργανικών πωλήσεων κατά 7% το γ΄ τρίμηνο, ανακοίνωσε η Procter & Gamble, συνεχίζοντας...

Secret Money

Βρήκαν στύλους για τη ΔΕΗ;

Βρήκαν στύλους για τη ΔΕΗ;

Tώρα που η ΔEH από το «γκρεμό» στον οποίο βρισκόταν, βαδίζει στο δρόμο της «διάσωσης»,...

Αυτοκίνητο

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Στο “νησί των ιπποτών”, ανάμεσα στα πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια της πόλης της Ρόδου, θα διεξαχθεί...

Τεχνολογία

Κίνα: 40% των παγκόσμιων χρηστών 5G ως το 2025

Κίνα: 40% των παγκόσμιων χρηστών 5G ως το…

Η Κίνα αναμένεται να βρίσκεται στην πρωτοπορία της ανάπτυξης εμπορικών υπηρεσιών 5G με τις εκτιμήσεις...

Περιβάλλον

Αναμένεται 50% αύξηση ΑΠΕ την επόμενη πενταετία

Αναμένεται 50% αύξηση ΑΠΕ την επόμενη πενταετία

Οι παγκόσμιες προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ) αυξάνονται ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν και...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.