Κορκίδης: Η νέα έκτακτη ρύθμιση τελευταία ευκαιρία των επιχειρηματιών

Τελευταία ευκαιρία των επιχειρηματιών να ρυθμίσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους, χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης τη νέα έκτακτη ρύθμιση, η οποία αναμένεται να ενεργοποιηθεί στις αρχές Απριλίου, μετά και την έγκριση των δανειστών.

 

Ο κ. Κορκίδης, αναλυτικά, σημειώνει τα εξής σε δήλωσή του σχετικά με το θέμα:

 

Πρόκειται για μία ρύθμιση τελευταίας ευκαιρίας που θα δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους οφειλέτες της εφορίας, ανεξάρτητα από το ύψος των χρεών τους, να τα ρυθμίσουν έως και 120 μηνιαίες δόσεις.

 

Ο αριθμός των δόσεων θα ξεκλειδώνει μόνο με την εφαρμογή αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων, ενώ η ρύθμιση θα συνοδεύεται με «κούρεμα» των προστίμων και προσαυξήσεων που μπορεί να φθάνει ακόμη και το 95%. «Κούρεμα» της κύριας οφειλής δεν θα προβλέπεται, όπως στη ρύθμιση των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία. Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης εξετάζεται να οριστεί στα 25 ευρώ, ενώ στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν οι οφειλές που δημιουργήθηκαν μέχρι το τέλος του 2017, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπαχθούν και οι οφειλές του 2018. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη που δημιουργήθηκαν το 2018 θα ξεπεράσουν τα 10 δισ. ευρώ, ενώ αντίστοιχα τα συνολικά χρέη προς το Δημόσιο θα αγγίξουν το αστρονομικό ποσό των 105 δισ. ευρώ [..]».

 

«Με εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους να χάνουν κάθε μήνα τη μάχη της πληρωμής των φόρων και σχεδόν 9 στους 10 οφειλέτες να έχουν χρέη έως 5.000 ευρώ και 6 στις 10 εταιρείες να έχουν βαρύ φορτίο ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, η νέα ρύθμιση θα δώσει σίγουρα μία ανάσα σε μισθωτούς, συνταξιούχους, ανέργους, εργαζόμενους που αμείβονται με μπλοκάκι, επιχειρήσεις, αλλά και επαγγελματίες που έχουν κλείσει τα βιβλία τους. Οι οφειλέτες της εφορίας για να ενταχθούν στις 120 δόσεις θα πρέπει βεβαίως να πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια. Φορολογούμενοι με το ίδιο ύψος οφειλής δεν σημαίνει ότι θα δικαιούνται και τον ίδιο αριθμό δόσεων για την εξόφλησή της. Το κλειδί που θα προσδιορίζει τον τελικό αριθμό των δόσεων θα αποτελεί το εισόδημα του οφειλέτη. Σε κάθε περίπτωση θα κρίνονται η βιωσιμότητα του οφειλέτη και η δυνατότητα που θα έχει να εξυπηρετεί τη ρύθμιση.

 

Οφειλέτες που έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξοφλήσουν τα χρέη τους θα εξαιρούνται αυτομάτως από τη ρύθμιση. Για να υπαχθεί κάποιος στη ρύθμιση θα πρέπει να μη δημιουργεί νέα χρέη. Δηλαδή να πληρώνει ή να ρυθμίζει τις τρέχουσες οφειλές (φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ κ.λπ). Ενδεχομένως από τη ρύθμιση της τελευταίας ευκαιρίας να εξαιρεθούν όσοι έχουν υπαχθεί στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Η αίτηση υπαγωγής στη νέα ρύθμιση θα γίνεται ηλεκτρονικά στο Taxisnet μέσω ειδικής εφαρμογής που θα αναπτύξει στην ιστοσελίδα της η ΑΑΔΕ.

 

Ανάσα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν αφήσει απλήρωτους φόρους αναμένεται να δώσει και η πάγια ρύθμιση, με την αύξηση του αριθμού των μηνιαίων δόσεων από 12 που είναι σήμερα σε 48, επίσης υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Παράλληλα εως το τέλος Μαρτίου αναμένεται να κλείσει και το θέμα του προοδευτικά ακατάσχετου λογαριασμού. Το ζητούμενο για άλλη μία φορά θα είναι ο περιορισμός των εμποδίων ένταξης των χρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις νέες ρυθμίσεις φορολογικών υποχρεώσεων».

 

 

 


Εγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

World Business

Tριπλασιασμός των κερδών της Lenovo

Tριπλασιασμός των κερδών της Lenovo

Τριπλασιάστηκαν τα τριμηνιαία κέρδη της κινεζικής εταιρείας Lenovo, καθώς οι ισχυρές πωλήσεις υπολογιστών βοήθησαν τη...

Media

8η Διεθνής Συνάντηση για την Υβριδική Τηλεόραση στην Αθήνα

8η Διεθνής Συνάντηση για την Υβριδική Τηλεόραση στην…

Η Αθήνα θα φιλοξενήσει την 8η Διεθνή Συνάντηση για την Υβριδική Τηλεόραση στις 21 και...

Secret Money

Ο Ταβουλάρης και το ΕΝΑΕ

Ο Ταβουλάρης και το ΕΝΑΕ

Mπορεί οι εξελίξεις να τρέχουν γύρω από τα ναυπηγεία Eλευσίνας, αλλά το όνομα του Nίκου...

Αθλητικά

Ξεκίνησε η εποχή Αναστασίου στον Ατρόμητο

Ξεκίνησε η εποχή Αναστασίου στον Ατρόμητο

Η εποχή του Γιάννη Αναστασίου στον Ατρόμητο ξεκίνησε σήμερα (24/5) το απόγευμα, με την επίσημη...

Αυτοκίνητο

Ξεκινά λιανικές πωλήσεις στην Ελλάδα η Mazda

Ξεκινά λιανικές πωλήσεις στην Ελλάδα η Mazda

Την επίσημη παρουσίασή της στην Αθήνα πραγματοποίησε η Mazda, ξεκινώντας τις λιανικές πωλήσεις οχημάτων της...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.