Ανησυχίες επενδυτών για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη Προτεινόμενο

Οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπουν σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης

 

Oι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές δέχτηκαν πιέσεις προς το τέλος της εβδομάδας που διανύσαμε λόγω αναζωπύρωσης των ανησυχιών για μη έγκαιρη επίτευξη εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα που επικαλείται η Καθημερινή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν σκοπεύει να συναντηθεί με τον Kινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ πριν από την 1η Μαρτίου, οπότε λήγει η περίοδος αναστολής των 90 ημερών για την επιβολή εμπορικών δασμών στην Κίνα, που σημαίνει πως είναι πιθανό να αυξηθούν οι δασμοί που έχουν ήδη επιβληθεί σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων αξίας 200 δισ. δολ. από 10% σε 25%.

 

Οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη, οι οποίες προβλέπουν σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, κυρίως λόγω των εντάσεων στις διεθνείς εμπορικές σχέσεις και της ασθενέστερης οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα, επηρέασαν επίσης αρνητικά τη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε επί τα χείρω την εκτίμησή της για τον ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης στην Ευρωζώνη το 2019 στο 1,3%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης 1,9% τον Νοέμβριο του 2018, από 1,9% το έτος 2018, εκτιμώντας ωστόσο ότι θα ανακάμψει στο 1,6% το 2020.

 

Οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν τους επενδυτές σε αγορές αμερικανικών και γερμανικών κυβερνητικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς αμερικανικού τίτλου –ο τίτλος κινείται αντίθετα από την τιμή– να υποχωρεί σε χαμηλό 1 εβδομάδας 2,64% στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή και την απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου να αποκλιμακώνεται στο 0,10%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2016.

 

Αντίθετα, ανοδική πορεία ακολούθησαν οι αποδόσεις των ιταλικών κυβερνητικών ομολόγων μετά τη δημοσίευση των χειμερινών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκτιμώντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ιταλικής οικονομίας θα επιβραδυνθεί στο 0,2% (έναντι προηγούμενης εκτίμησης 1,2% τον Νοέμβριο του 2018) από 1,0% το 2018, προτού ανακάμψει στο 0,8% το 2020.

 

Συγκεκριμένα, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού τίτλου αναρριχήθηκε σε υψηλά ενός μήνα 2,97% την Πέμπτη, προτού υποχωρήσει ελαφρώς κοντά στο 2,92% στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή, με τη διαφορά της απόδοσης ως προς τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο να ξεπερνά τις 280 μονάδες βάσης, 40 μονάδες βάσης υψηλότερα από τα χαμηλά στα τέλη Ιανουαρίου. Στις αγορές συναλλάγματος, το ευρώ δέχθηκε περαιτέρω πιέσεις υποχωρώντας την Παρασκευή σε χαμηλό δύο εβδομάδων 1,1319 έναντι του δολαρίου, καταγράφοντας την πέμπτη διαδοχική μέρα απωλειών, καθώς τα ασθενέστερα οικονομικά στοιχεία και η υποβάθμιση της ανάπτυξης της Ευρωζώνης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενίσχυσαν τους φόβους των επενδυτών για την πορεία της οικονομίας.


Εγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

World Business

Tριπλασιασμός των κερδών της Lenovo

Tριπλασιασμός των κερδών της Lenovo

Τριπλασιάστηκαν τα τριμηνιαία κέρδη της κινεζικής εταιρείας Lenovo, καθώς οι ισχυρές πωλήσεις υπολογιστών βοήθησαν τη...

Media

Μέχρι πότε μεταδίδονται πολιτικές διαφημίσεις και δημοσκοπήσεις

Μέχρι πότε μεταδίδονται πολιτικές διαφημίσεις και δημοσκοπήσεις

Μια ανάσα πριν τις κάλπες για τις Ευρωεκλογές και τις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές και η προεκλογική περίοδος των...

Secret Money

Ο Ταβουλάρης και το ΕΝΑΕ

Ο Ταβουλάρης και το ΕΝΑΕ

Mπορεί οι εξελίξεις να τρέχουν γύρω από τα ναυπηγεία Eλευσίνας, αλλά το όνομα του Nίκου...

Αυτοκίνητο

Ξεκινά λιανικές πωλήσεις στην Ελλάδα η Mazda

Ξεκινά λιανικές πωλήσεις στην Ελλάδα η Mazda

Την επίσημη παρουσίασή της στην Αθήνα πραγματοποίησε η Mazda, ξεκινώντας τις λιανικές πωλήσεις οχημάτων της...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.