Τρεις Greeks σε δημοπρασία του Sotheby's

Πρωταγωνιστεί η «Αράχνη» του Γύζη, με τιμή εκκίνησης τα 34.100- 56.900 ευρώ

 

Η υπόθεση είναι γνωστή: Τα χρόνια από την κρίση, πολλοί ήταν οι Έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι, για λόγους πρεστίζ, «χτύπαγαν» έργα Ελλήνων καλλιτεχνών σε διεθνείς δημοπρασίες, εκτοξεύοντας τις τιμές τους και δημιουργώντας μια «φούσκα«.

 

Στη διάρκεια της κρίσης, η προσφορά ελληνικών έργων ήταν τόσο μεγάλη και σε τέτοιες τιμές που, το αναπόφευκτο, έγινε: Η φούσκα έσκασε και οι τιμές των ελληνικών έργων έφτασαν σε εξευτελιστικά -σε σχέση με την πραγματική τους αξία- επίπεδα. Σήμερα, η ώρα της επιστροφής των Ελλήνων καλλιτεχνών στα επίπεδα που τους αξίζει, φαίνεται ότι έχει έρθει.

 

Στις 12 Φεβρουαρίου, ο Sotheby's, στα πλαίσια της σειράς online δημοπρασιών "Erotic; Passion & Desire Online", συμπεριλαμβάνει στα προς πώληση έργα του και τρία ελληνικά. Από αυτά, ξεχωρίζει ένα σημαντικό έργο του Νικολάου Γύζη. Η Αράχνη, η οποία, όπως αναφέρει ο οίκος, είναι ένα τολμηρό και σαγηνευτικό έργο, το οποίο είναι εμπνευσμένο από έναν αρχαίο ελληνικό μύθο. Η εκτιμώμενη τιμή πώλησής του ανέρχεται σε 30.000-50.000 στερλίνες (34.100-56.900 ευρώ).

 

Ο Γύζης ολοκλήρωσε άλλο ένα παρόμοιο γνωστό έργο και μια ελαιογραφία (Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου, Αθήνα), και τα δύο χρονολογούνται το 1884. Αν και τα τρία έργα διαφέρουν πολύ μεταξύ τους, η έκφραση επαναλαμβάνεται σε όλα συμβολίζοντας έτσι ένα κεντρικό νόημα. Με τα μαγνητικά και επίβουλα μάτια της, η Αράχνη κοιτάει σε άλλη κατεύθυνση περιμένοντας έτσι την τιμωρία της. Αν και τα γυμνά άκρα της είναι ευγενικά απεικονισμένα, μοιάζουν να έχουν έντονη ακαμψία, καθώς αυτή σηκώνει τα χέρια της για να κρατήσει το ολοκληρωμένο έργο, προμηνύοντας την μεταμόρφωσή της σε αράχνη. Επιπλέον, τα ακίνητα άκρα της στέκονται σε έντονη αντίθεση με τα μάτια της, γεμίζοντάς τα ταυτόχρονα με συγκίνηση και κίνηση.

 

Πατώντας πάνω στην επιτυχία των δύο τελευταίων ετών, η σειρά δημοπρασιών Erotic: Passion & Desire του Φεβρουαρίου προσφέρεται αποκλειστικά online και διαθέτει μεγάλη γκάμα από έργα ζωγραφικής, φωτογραφίες, αφίσες ταινιών, βιβλία, σχέδια και πολλά άλλα, αντιπροσωπεύοντας με τον καλύτερο τρόπο τον ερωτισμό σε όλο τον κόσμο. Οι πρώτες εκτιμήσεις πώλησης κάθε έργου κυμαίνονται από 400 έως και 100.000 στερλίνες.

 

Στην ίδια σειρά δημοπρασίας διατίθενται δύο ακόμη έργα Ελλήνων καλλιτεχνών, το Two Male Torsos (Εκτίμηση πώλησης 20,000-30,000 στερλίνες / 22,800-34,100 ευρώ) του Βασιλάκη Τάκη, όπως και το Red Nude του Αλέκου Φασιανού. (Εκτίμηση πώλησης 5,000-7,000 στερλίνες / 5,700-8,000 ευρώ). Η πώληση είναι ανοικτή για υποβολή προσφορών μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου, με την έκθεση να είναι ανοιχτή στο κοινό στην γκαλερί του Οίκου Sotheby's στο Λονδίνο έως τις 11 Φεβρουαρίου.

 

Από την Έντυπη Έκδοση


protoselida

World Business

Αποτίμηση-μαμούθ για Saudi Aramco - Στα 2 τρισ. δολ.

Αποτίμηση-μαμούθ για Saudi Aramco - Στα 2 τρισ.…

Στα 38,7 ριάλ (10,32 δολάρια) έφτασαν οι μετοχές της εταιρείας-κολοσσού στον τομέα του πετρελαίου, Saudi...

Τουρισμός

Εβδομαδιαία αεροπορική σύνδεση Αθήνας-Σκιάθου

Εβδομαδιαία αεροπορική σύνδεση Αθήνας-Σκιάθου

Συνάντηση του Δημάρχου Σκιάθου Θοδωρή Τζούμα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της AEGEAN AIRLINES Δημήτρη Γερογιάννη...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.