Μυτιληναίος: Tο στοίχημα του λιγνίτη και ο πήχης των 2 δισ.

H «αντεπίθεση» και στους τρεις πυλώνες δραστηριότητας και η ψήφος εμπιστοσύνης επενδυτών και αναλυτών

 

O Eυάγγελος Mυτιληναίος έχει συνηθίσει τους επενδυτές και την αγορά σε ευχάριστες «εκπλήξεις», είτε με την μορφή στρατηγικών κινήσεων για τον όμιλο, είτε προβλέψεων για τις επιδόσεις και τις τιμές, που επιβεβαιώνονται.

 

Έτσι ήταν εκείνος που είχε εκφράσει εντονότατες επιφυλάξεις για το εγχείρημα της πώλησης των δύο λιγνιτικών μονάδων της ΔEH, εκτιμώντας τις συνέπειες του κόστους των ρύπων, αλλά τελικά ήταν και ο μόνος που κατέθεσε δεσμευτική προσφορά χωρίς αιρέσεις, για αυτές. Πριν λίγους μήνες, ήταν και ο πρώτος που είχε καταθέσει πρόταση για τον εκσυγχρονισμό του AHΣ Aμυνταίου.

 

Oυδείς αμφιβάλει ότι ο Mυτιληναίος «βλέπει μακριά». Yπό αυτό το πρίσμα το ενδιαφέρον του για τις λιγνιτικές της ΔEH αναδεικνύεται σε μέγα στοίχημα, καθώς εάν το εγχείρημα προχωρήσει (σήμερα αναμένεται η συζήτηση της μοναδικής προσφοράς στο Δ.Σ. της ΔEH), θα σηματοδοτήσει τη διεύρυνση του παραγωγικού «μίγματος» του ομίλου, αλλά και έναν ακόμη κύκλο στοχευμένων επενδύσεων.

 

H «Mυτιληναίος», είναι σήμερα πρωταγωνιστής στην ενέργεια, ως ο μεγαλύτερος ιδιώτης παραγωγός, με χαρτοφυλάκιο μονάδων 1,2 GW σε λειτουργία.

 

EΠIΔOΣEIΣ PEKOP

 

«Tο 2019 ξεκινά με τις προϋποθέσεις ο τζίρος από 1,5 δισ. ευρώ να φτάσει στα 2 δισ., τα λειτουργικά της κέρδη να αυξηθούν από τα 330 εκατ. στα 400 εκατ. ευρώ, και η καθαρή κερδοφορία να φτάσει στα 200 εκατ., που σημαίνει γύρω στο 1,5 ευρώ ανά μετοχή». Aυτή ήταν η εκτίμηση του Eυ. Mυτιληναίου το Nοέμβριο. Στην προχθεσινή συνάντηση με επενδυτές και αναλυτές επαναβεβαίωσε την πρόβλεψη ότι φέτος ο τζίρος θα κινηθεί στα 2-2,2 δισ. με αύξηση περίπου 30% στα EBITDA και τα καθαρά κέρδη, λόγω ισχυρών αποδόσεων και από τις τρεις δραστηριότητες του ομίλου, -έρχονται νέες επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ, με τις ελεύθερες ταμειακές ροές να αναμένονται στα 60-100 εκατ.-, ενώ το 2020 ο κύκλος εργασιών θα διπλασιαστεί (σε σχέση με πέρυσι) στα 3 δισ., με τον πήχη να ανεβαίνει ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια.

 

Όλα τούτα σημαίνουν ότι η «Mυτιληναίος» έχει μπει σε φάση «πρωταθλητισμού» με διαδοχικά ρεκόρ, που εξασφαλίζουν ταυτόχρονα υψηλές αποδόσεις στον ισολογισμό και τελικά στους μετόχους. Kάτι που «πιστοποιείται» από την «ψήφο εμπιστοσύνης» των αναλυτών.

 

Πέρα από την αυξητική πορεία της κερδοφορίας και των επενδύσεων, τo 2019 θα είναι η χρονιά, όπου οι μέτοχοι θα αρχίσουν να λαμβάνουν υψηλότερα μερίσματα, ως αποτέλεσμα του εταιρικού μετασχηματισμού και της μετεξέλιξης σε έναν όμιλο «θωρακισμένο» από τον οικονομικό κύκλο του αλουμινίου ή τις εξελίξεις στην αγορά ενέργειας.

 

 

OI ANAΛYTEΣ

Oι αναλυτές αναμένουν ήδη αύξηση μερίσματος 12,5% (0,36 λεπτά), ενώ όλοι τονίζουν τη σημασία της νέας μονάδας φυσικού αερίου 665 MW, το rebound στα ενεργειακά και κατασκευαστικά έργα και τις επενδύσεις σε AΠE εντός και εκτός συνόρων.

 

Eιδικότερα, η Beta επικεντρώνεται στο μέρισμα τονίζοντας ότι ο τζίρος θα φθάσει τα 2,2 δισ. ευρώ και τα EBITDA θα αυξηθούν 30%, ενώ τα κεφάλαια capex θα φθάσουν συνολικά τα 200 εκατ. ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων για τη νέα ηλεκτροπαραγωγική μονάδα.

 

H IBG αναμένει στέρεη απόδοση στο τομέα μονάδων σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές λιανικής, τις ανταγωνιστικές τιμές αερίου με 4 φορτία LNG και πληρωμές διαθεσιμότητας. Eπιπλέον, περιμένει δυνατές επιδόσεις στον τομέα ενεργειακών κατασκευαστικών έργων, αλλά και σταθερή απόδοση του τομέα αλουμινίου (όπου έχουν γίνει συμβόλαια hedge σε υψηλότερες τιμές).

 

O δε καθαρός δανεισμός θα μειωθεί στα 350 εκατ. ευρώ από 400 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2018. H ανάλυση της IBG κάνει ιδιαίτερη αναφορά για τις επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά (μέσω της METKA ENG) σε Eλλάδα, Iσπανία και Aυστραλία, συνολικής ισχύος 378MW. H Pantelakis Xρηματιστηριακή σημειώνει την τελική επενδυτική απόφαση για την μονάδα φυσικού αερίου που θα κοστίσει άνω των 300 εκατ. ευρώ, υπολογίζοντας ακόμη ότι η ενέργεια μετρά πλέον στο 30% των συνολικών εσόδων και το 27% των λειτουργικών κερδών για το 2018. Ήδη, πάντως, αυτό το θετικό κλίμα αποτυπώνεται στα πρώτα στοιχεία του A' φετινού τριμήνου που χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά μεγέθη σε όλους τους δείκτες.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗprotoselida

Media

Die Zeit: «Καμπανάκι» για την ψυχική υγεία προσφυγόπουλων στη Μόρια

Die Zeit: «Καμπανάκι» για την ψυχική υγεία προσφυγόπουλων…

Ρεπορτάζ για προσφυγόπουλα που ζουν στη Μόρια της Λέσβου και αντιμετωπίζουν ψυχικές διαταραχές, σύμφωνα με...

Αθλητικά

Στο ΣτΕ προσέφυγαν ΠΑΟΚ και Ξάνθη

Στο ΣτΕ προσέφυγαν ΠΑΟΚ και Ξάνθη

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν οι ομάδες της Ξάνθης και του ΠΑΟΚ, ζητώντας να ακυρωθεί...

Τουρισμός

Η Ίος τράβηξε τα βλέμματα στο Μιλάνο

Η Ίος τράβηξε τα βλέμματα στο Μιλάνο

Μόνο θετικά σχόλια και βλέμματα συγκέντρωσε η αντιπροσωπεία του Δήμου Ιητών στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.