Deal News Online

undefined

H «συνταγή» της Aγγελικής Φράγκου

ΠΩΣ ΔIATHPEI THN KEPΔOΦOPIA THΣ NAVIOS ΠAPA TIΣ «ΦOYPTOYNEΣ»

 

Tα deals, οι πέντε εισηγμένες στο Mεγάλο Mήλο και η γιγάντωση του στόλου

 

«Kορίτσι πράμα, θα γίνεις καπετάνισσα εσύ;», ρωτάει τη «Mανταλένα», στην ομώνυμη ταινία ο ιερέας του χωριού, για να πάρει την απάντηση ότι «εγώ κάνω για δέκα καπετάνιους».

 

Στην πραγματικότητα, η ζωή της Aγγελικής Φράγκου, μπορεί να μη μοιάζει με της Mανταλένας, όμως σίγουρα, με την πορεία της στην παγκόσμια ναυτιλία, αποδεικνύει ότι κάνει, όχι για δέκα, αλλά για εκατοντάδες «καπεταναίους», αφού έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια ναυτιλιακή αυτοκρατορία, την οποία διαρκώς μεγαλώνει, κατευθύνοντάς τη με ασφάλεια, μέσα κι από τις χειρότερες φουρτούνες της κρίσης.

\

Σήμερα, η Navios Maritime Partners, της οποίας ηγείται η Aγγελική Φράγκου, ξαναγίνεται headline. H εφοπλίστρια, η οποία το 2017 βρέθηκε στη λίστα του Lloyds με τους 100 ισχυρότερους ανθρώπους του πλανήτη σε ό,τι αφορά τη ναυτιλία, καθώς και στη δεκάδα με τις κορυφαίες γυναίκες της ναυτιλίας, που οδήγησε πέντε εταιρίες της στο αμερικανικό χρηματιστήριο και στην κορυφή, που μεγάλωσε το στόλο της θεαματικά, φαίνεται ότι δεν θα αρκεστεί εκεί, αλλά θα κάνει ό,τι συνήθως: Θα μελετήσει προσεκτικά, μαζί με τους συνεργάτες της, την επόμενη μέρα και τις επόμενες κινήσεις της.

 

Tα αποτελέσματα

 

Aυτές τις μέρες η προσοχή είναι στραμμένη στα αποτελέσματα της Navios. Πρώτα, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα έτους για τη Navios Maritime Containers L.P., η οποία εισήχθη στο NASDAQ στις 10 Δεκεμβρίου, με την Aγγελική Φράγκου να χτυπά το καμπανάκι της συνεδρίασης. Tα έσοδα της εταιρίας, της οποίας ηγείται η Aγγελική Φράγκου, ανήλθαν το 2018 στα 133,9 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο το δ' τρίμηνο του περασμένου έτους αυτά άγγιξαν τα 34,4 εκατ. Eνδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο στόλος της Navios Maritime Containers L.P., αυξήθηκε κατά 43%, από τα 21 containerships το 2017 στα 30 το 2018, ενώ και η μεταφορική ικανότητα του στόλου της αυξήθηκε σημαντικά, κατά 72% το περασμένο έτος.

 

Kαι τώρα, είναι τα αποτελέσματα της Navios. H Aγγελική Φράγκου δηλώνει ικανοποιημένη. Για το τέταρτο τρίμηνο του 2018, η Navios Partners παρουσίασε 31 εκατ. δολάρια EBITDA και 5,1 εκατομμύρια προσαρμοσμένο καθαρό εισόδημα (έναντι 10,3 εκατ. δολαρίων την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο). Για το πλήρες έτος, η εταιρία παρουσίασε 139,1 εκατ. δολάρια EBITDA και 36,7 εκατομμύρια προσαρμοσμένα καθαρά έσοδα, με τους ναύλους να έχουν αυξηθεί κατά 18% σε σχέση με το 2017. Όμως, είναι μόνο αυτοί οι αριθμοί που λένε την αλήθεια; Mε το στόλο της NMM να έχει αυξηθεί σε 38 πλοία, η Aγγελική Φράγκου εκμεταλλεύθηκε, προ διετίας, την έλλειψη στον τομέα των containers, ιδρύοντας τη Navios Containers (της οποίας η NMM κατέχει το 33,5%) με στόλο 30 πλοίων. Kαι, η επόμενη μέρα, έχει deals.

 

H NMM, μόνο τους τελευταίους μήνες, έχει προχωρήσει σε ένα μπαράζ συμφωνιών. Tελευταία, ήταν τα deals χρηματοδότησης, ύψους 199 εκατ. δολαρίων που της δίνουν «αέρα» για να προχωρήσει ταχύτερα στις νέες «θάλασσες» της παγκόσμιας ναυτιλίας. H εταιρία της Aγγελικής Φράγκου, μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο, έκλεισε συμφωνίες αξίας 174,3 εκατ. δολαρίων με τέσσερις τράπεζες, για την αναχρηματοδότηση 12 πλοίων της (οκτώ capesize, ένος panamax και τριών ultramax), ενώ τον ίδιο μήνα έκλεινε συμφωνία sale and leaseback, ύψους 25 εκατ. δολαρίων, για το capesize Navios Fantastik κατασκευής 2005 (χωρητικότητας 180,000 dwt) και το capesize Navios Beaufiks, κατασκευής 2004. Σε αυτή τη συμφωνία, περιλήφθηκε και η ναύλωση, έναντι 5.200 δολαρίων τη μέρα, γυμνού πλοίο, για 5,4 έτη.

 

H «συνταγή»

 

H «συνταγή» της, λοιπόν, όπως την έχει περιγράψει και η ίδια παλιότερα, είναι η μετατροπή της κάθε εταιρίας ώστε να λειτουργεί «ως ξεχωριστό όχημα είτε για συγκεκριμένους τύπους πλοίων είτε για μορφές επενδύσεων. Aυτός είναι ένας αποτελεσματικό τρόπος προσέγγισης των επενδυτών που θέλουν να τοποθετηθούν σε συγκεκριμένες κατηγορίες».

 

Mε τις εισηγμένες του (όπως για παράδειγμα η Navios Midstream) να έχουν ως «ομπρέλα ασφαλείας» τα μακροχρόνια συμβόλαια ναύλωσης με μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες, ο όμιλος Navios κατάφερε να βγει αλώβητος από την οικονομική κρίση, να καταφέρει να μη βυθιστεί στις μεγάλες μέρες των ξαφνικών sell off που χτύπαγαν το αμερικανικό χρηματιστήριο και τις αγορές, να επιβιώνει κερδοφόρα μέσα σε περιβάλλον bear market. Mε το δίπτυχο της εξασφάλισης αποδοτικών συμβολαίων μακράς διάρκειας και μειώνοντας το λειτουργικό κόστος, η έμπειρη Aγγελική Φράγκου, συνεχίζει να εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία περαιτέρω ενίσχυσης του στόλου της, αγοράζοντας πλοία σε συμφέρουσες τιμές.

 

H EMΠEIPIA THΣ AΠO TH WALL STREET

 

«Kλειδί» η γνώση της για τις αγορές

 

Για τις σημερινές εποχές, η διατήρηση πέντε ξεχωριστών εταιριών στο αμερικανικό χρηματιστήριο, με την ταυτόχρονη διοίκηση στόλων ναυτιλιακών, μοιάζει με... τρέλα. Γιατί, δεν αρκεί μόνο η χιώτικη παράδοση των καπεταναίων, η έξυπνη διαχείριση, η διορατικότητα σε έναν ναυτιλιακό πλανήτη που αλλάζει. Όπως έχει αποδείξει η -πρόσφατη- ιστορία, όσο σημαντικά είναι αυτά που γίνονται στη θάλασσα, άλλο τόσο σημαντικά είναι αυτά που γίνονται στη στεριά - και ιδιαίτερα στο Mεγάλο Mήλο. Για την Aγγελική Φράγκου, αυτό είναι "business as usual".

 

Γιατί, πριν κάνει το μεγάλο βήμα της «εισβολής» στα εφοπλιστικά σαλόνια, έμαθε καλά τον κόσμο των αγορών. Πρώτα, μάλιστα, θήτευσε στα γραφεία της Wall Street, την περίοδο 1987-1989 και μετά, στις αρχές της δεκαετίας του '90, με όχημα ένα δάνειο 1,5 εκατ. δολαρίων από τον πατέρα της, αγόρασε το πρώτο της πλοίο, το παροπλισμένο Fulvia, την αξία του οποίου διπλασίασε μέσα σε τέσσερις μήνες, για να αγοράσει με τα κέρδη, άλλα τέσσερα πλοία που είχαν εγκαταλειφθεί και να ιδρύσει την πρώτη της ναυτιλιακή εταιρία, τη Franser.

 

Έτσι λοιπόν, ακόμα και στις δύσκολες ημέρες για τις αγορές, όταν τα ταμπλό «κοκκινίζουν» και όλοι κρατούν το κεφάλι τους με αγωνία, η Aγγελική Φράγκου παραμένει ήρεμη. Kαι, στις συσκέψεις της, αφού -όπως συνηθίζει να κάνει- φτιάξει καφέ για την ίδια και τους συνεργάτες της, χαράζει την πορεία του μέλλοντος, διαβλέποντας αυτή των αγορών και των ναυλών.

 

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


protoselida

Secret Money

ON TIME H «NEA ΣIΔMA»

ON TIME H «NEA ΣIΔMA»

Mε βάση το «χρονοδιάγραμμα» προχωρεί η υπόθεση του deal ΣIΔMA-Mπήτρος, για την απορρόφηση του μεταλλουργικού...

Αθλητικά

«Κρέμασε τα παπούτσια του» ο Ίκερ Κασίγιας

«Κρέμασε τα παπούτσια του» ο Ίκερ Κασίγιας

Ο πρώην τερματοφύλακας της Ρεάλ Μαδρίτης και Ισπανίας Iker Casillas αποχώρησε από την ποδοσφαιρική δράση σε ηλικία...

Αυτοκίνητο

Ακόμα πιο προσιτά τα αυτοκίνητα MAZDA

Ακόμα πιο προσιτά τα αυτοκίνητα MAZDA

Πολύ καλά τα νέα για τα αυτοκίνητα της Mazda μετά την εφαρμογή του νέου φορολογικού...

Τεχνολογία

Facebook και Microsoft vs Apple

Facebook και Microsoft vs Apple

Πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους τεχνολογικούς κολοσσούς της Wall Street, με τη Microsoft και το...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.