Αλεξιάδης: Σε πολύ καλό σημείο η συζήτηση για τα κόκκινα δάνεια

"Σε πολύ καλό σημείο βρίσκεται η όλη συζήτηση για τα κόκκινα δάνεια, έγινε μια πολύ καλή σύσκεψη χθες κι έχουν μπει σε μια βάση όλα τα ζητήματα. Τις επόμενες μέρες θα έχουμε την οριστική συμφωνία ανάμεσα σε Δημόσιο και τράπεζες διότι οι τράπεζες δεν είναι δημόσιες επιχειρήσεις".

 

Τα παραπάνω δήλωσε ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Τρύφων Αλεξιάδης μιλώντας στον RealFm 97,8.

 

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι "προχωρά πολύ καλά η διαδικασία και βρισκόμαστε μεταξύ δύο ορίων: το ένα όριο είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας ειδικά σε χαμηλά και μεσαία στρώματα και το δεύτερο η δυνατότητα λειτουργίας των τραπεζών μέσα σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο".

 

Σχετικά με τα προβλήματα των τραπεζών, ο κ. Αλεξιάδης τόνισε ότι "το πρόβλημα πρέπει να λυθεί γιατί οι τράπεζες λειτουργούν μέσα σε ένα συγκεκριμένο ευρωπαϊκό πλαίσιο, δεν μπορούν να κάνουν ό, τι θέλουν. Σκεφτείτε να βγει μια αρνητική έκθεση για την ελληνική οικονομία ή για μια τράπεζα από κάποιο ευρωπαϊκό Ινστιτούτο ή άλλον Οργανισμό, τι αντιδράσεις θα υπάρξουν. Πρέπει να λυθεί το πρόβλημα. Δεν μπορεί να διαιωνίζεται. Η νέα ρύθμιση που θα έρθει θα προστατεύει και σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό, με την έννοια ότι θα μπορούν να υπαχθούν και περιπτώσεις που σήμερα δεν μπορούσαν να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη. Αλλά για να μην τραγικοποιούμε τα πράγματα, σήμερα διάβαζα σε σάιτ ότι περίπου το 80% των δανειοληπτών του νόμου Κατσέλη έχει αξία πρώτης κατοικίας κάτω των 100.000 ευρώ".

 

Για το θέμα των πλειστηριασμών, ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι "ακούμε τα μύρια όσα, αλλά πείτε μου το 2018 αν έγινε πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Πρέπει να προστατέψουμε τη λαϊκή κατοικία και το κάνουμε".

 

Ο κ. Αλεξιάδης αναφέρθηκε και σε στοιχεία της ΤτΕ για τις καταθέσεις λέγοντας ότι "τον Δεκέμβριο επέστρεψαν καταθέσεις 860 εκατ. από επιχειρήσεις και 2,3 δισ. ευρώ από νοικοκυριά" και πρόσθεσε ότι "η εικόνα δεν είναι μια εικόνα καταστροφολογίας. Αν θέλουμε να προχωρήσει η οικονομία,οι τράπεζες πρέπει να λειτουργήσουν σε ένα συγκεκριμένο ευρωπαϊκό πλαίσιο".

 

Σε ό, τι αφορά αυτά που είπε ο Γιάννης Δραγασάκης, ο κ. Αλεξιάδης δήλωσε ότι "ο Γιάννης Δραγασάκης με τον οποίο υπάρχει μια σχέση δεκαετιών και είναι ο οικονομικός φιλόσοφος της Αριστεράς σε τέτοια θέματα, πολύ σωστά έθεσε το θέμα, δεν πρέπει να υπερβάλλουμε ή να παρερμηνεύουμε αυτά που είπε αλλά σε ό, τι αφορά τις τράπεζες πρέπει το θέμα να λυθεί με τον καλύτερο τρόπο".

 

Για τον εξωδικαστικό, ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι "είχε προβλήματα στην αρχή γιατί οι Θεσμοί είχαν θέσει τέτοιους όρους και προϋποθέσεις που δεν μπορούσε να προχωρήσει. Πλέον τρέχει και έχουν κλείσει 1.600 υποθέσεις, που σημαίνει ότι έχει κουρευτεί αρχικό ποσό δανείου για τις επιχειρήσεις αυτές και ότι όλα τα δάνεια έχουν πάει σε 120 δόσεις. Ήταν περισσότερες οι αιτήσεις, αλλά μακάρι να μπορούσαμε να κάνουμε κάτι περισσότερο".

 

Ο ίδιος είπε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα "έρχεται η παρέμβαση για τον νόμο Κατσέλη- Σταθάκη, η ρύθμιση χρεών προς τα Ταμεία και η ρύθμιση για χρέη στην εφορία. Κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να ανακουφίσουμε τους πολίτες".

 

Εξήγησε δε, ότι αυτά δεν μπορούσαν να γίνουν νωρίτερα, καθώς "μέχρι τον Αύγουστο ήμασταν σε ένα πλαίσιο πιο στενό που έπρεπε να παίρνουμε την έγκριση των Θεσμών για το ό, τιδήποτε. Όλες οι χώρες με μνημονιακό πρόγραμμα, μετά την έξοδό τους από αυτό, για ένα διάστημα πρέπει να συζητούν με τους Ευρωπαίους εταίρους για την οικονομία".

 

Όπως είπε ο ίδιος με τη νέα παρέμβαση "θα μπορούν να υπαχθούν πολύ περισσότερες περιπτώσεις στον νόμο Κατσέλη, θα λαμβάνονται υπόψη κι άλλα κριτήρια, όπως η αξία του ακινήτου, το υπόλοιπο του δανείου κ.α".

 

Σχετικά με το θέμα άρνησης των τραπεζών να μειώσουν τη δόση ενός δανειολήπτη όταν το εισόδημά του έχει μεταβληθεί προς τα κάτω πριν το δάνειο κοκκινίσει, ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι "είμαι σε αυτή την κατηγορία, Έχω πάρει δάνειο ως δημόσιος υπάλληλος που το κρατούν από το μισθό μου, δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο. Η συνέπεια σε αυτή τη χώρα δεν επιβραβεύεται. Όσο έχουμε καπιταλισμό αυτό θα γίνεται, πρέπει να κάνουμε βήματα για μια οικονομία πιο δίκαιη πιο αποτελεσματική".


protoselida

World Business

Η βρετανική ασφαλιστική Aviva θα μεταφέρει τα κεφάλαιά της στην Ιρλανδία

Η βρετανική ασφαλιστική Aviva θα μεταφέρει τα κεφάλαιά…

Η Aviva, η δεύτερη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Βρετανίας, ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει τα κεφάλαιά...

Media

Politico: Απογευματινή, η παλαιότερη ελληνική εφημερίδα στην Τουρκία

Politico: Απογευματινή, η παλαιότερη ελληνική εφημερίδα στην Τουρκία

Ρεπορτάζ με θέμα την παλαιότερη ελληνική εφημερίδα που κυκλοφορεί στην Τουρκία, την "Απογευματινή", η οποία...

Secret Money

EPXONTAI «METAΓPAΦEΣ»

EPXONTAI «METAΓPAΦEΣ»

Δεν είναι μόνο στη Folli Follie που κάποια δυνατά brands «αλλάζουν χέρια». Kινητικότητα παρατηρείται και...

Αθλητικά

Ιστιοπλοΐα: Τελετή βράβευσης των κορυφαίων του 2018

Ιστιοπλοΐα: Τελετή βράβευσης των κορυφαίων του 2018

Η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία (ΕΙΟ) διοργάνωσε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά την "Βραδιά των Πρώτων", την...

Περιβάλλον

Σέιχ Σου: Φύτευση2.000 βραδυφλεγών φυτών για πυρασφάλεια

Σέιχ Σου: Φύτευση2.000 βραδυφλεγών φυτών για πυρασφάλεια

Με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Πυροσβεστική το επόμενο χρονικό διάστημα θα...

Τουρισμός

Aegean: 7 νέοι προορισμοί και επένδυση στο δίκτυο εξωτερικού με 700 χιλιάδες επιπλέον θέσεις

Aegean: 7 νέοι προορισμοί και επένδυση στο δίκτυο…

Σημαντικά μεγαλύτερη προσφορά θέσεων, αλλά και νέους προορισμούς περιλαμβάνει το πρόγραμμα δρομολογίων της AEGEAN...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.