Δικαίωμα ανάκλησης των αποφάσεων για τον ανταγωνισμό ζητά το Παρίσι

Τη θέσπιση δικαιώματος έφεσης που θα επιτρέπει στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να προσφεύγουν κατά αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα του ανταγωνισμού πρότεινε σήμερα ·το Παρίσι, οργισμένο από την απαγόρευση της συγχώνευσης Siemens/Alstom από τις Βρυξέλλες.

 

«Μία πρώτη πρόταση που διατυπώνουμε... είναι να θεσπισθεί δικαίωμα προσβολής που θα επιτρέπει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αμφισβητεί απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον τομέα του ανταγωνισμού», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

 

Αυτό θα επέτρεπε να πούμε: «Ο ανταγωνισμός θεώρησε ότι δεν έπρεπε να δημιουργήσουμε αυτόν τον βιομηχανικό κολοσσό, αλλά εμείς, πολιτικοί αξιωματούχοι στο Συμβούλιο, έχουμε διαφορετική άποψη και έχουμε δικαίωμα ανάκλησης, όπως ισχύει στη Γαλλία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης», πρόσθεσε έχοντας στο πλευρό του τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Ολαφ Σολτς πριν από τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

 

Μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την περασμένη Τετάρτη να απαγορεύσει τη συγχώνευση της γερμανικής Siemens και της γαλλικής Alstom, Παρίσι και Βερολίνο καταγγέλλουν ως «απαρχαιωμένους» τους ευρωπαϊκούς κανόνες ανταγωνισμού, οι οποίοι εμποδίζουν τη δημιουργία ευρωπαϊκών βιομηχανικών κολοσσών, που θα έχουν τη δυνατότητα να σταθούν απέναντι στους κινεζικούς ή αμερικανικούς κολοσσούς.

 

Στη Γαλλία και τη Γερμανία υπάρχει το δικαίωμα ανάκλησης, ένας μηχανισμός που επιτρέπει να αμφισβητηθεί μία απόφαση της εθνικής επιτροπής ανταγωνισμού. Για πρώτη φορά από τη θέσπιση του δικαιώματος αυτού στη Γαλλία, το 2008, ο Μπρουνό Λεμέρ έκανε χρήση τον Ιούλιο 2018, έπειτα από απόφαση της γαλλικής αρχής Ανταγωνισμού για την ανάληψη του ελέγχου μέρους του ομίλου Agriopole από τη χρηματοπιστωτική εταιρεία Cofigeo.

 

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας ζήτησε την επικύρωση αυτής της πράξης, αλλά χωρίς εκχώρηση τίτλων, αντίθετα με αυτό που είχε ζητήσει η Αρχή Ανταγωνισμού.


protoselida

Media

SZ: «Παλαιά ρήγματα» αναβιώνουν στη Βόρεια Μακεδονία

SZ: «Παλαιά ρήγματα» αναβιώνουν στη Βόρεια Μακεδονία

Η αβέβαιη έκβαση των προεδρικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία προκαλεί σχόλια στον γερμανόφωνο Τύπο, με...

Secret Money

«ΨHNETAI» DEAL

«ΨHNETAI» DEAL

Ένα σημαντικό deal «ψήνεται» στο χώρο των AΠE και ειδικότερα των αιολικών πάρκων. Oι πληροφορίες...

Τεχνολογία

Ρομπο-ταξί χωρίς οδηγό φέρνει η Tesla από το 2020

Ρομπο-ταξί χωρίς οδηγό φέρνει η Tesla από το…

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla Ίλον Μασκ δήλωσε ότι ρομπο-ταξί χωρίς άνθρωπο οδηγό θα αρχίσουν...

Υγεία & Διατροφή

Χωρίς γιατρούς εργασίας εκατοντάδες επιχειρήσεις

Χωρίς γιατρούς εργασίας εκατοντάδες επιχειρήσεις

Μεθοδεύσεις καταγγέλλει στην «DEAL» ο Γιώργος Λαμπρινός, πρόεδρος του Συνδέσμου Eταιριών Eξωτερικών Yπηρεσιών Προστασίας και...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.