«Πανευρωπαϊκό συνταξιοδοτικό προϊόν» μέσω ιδιωτικής ασφάλισης

Τόσο οι αδυναμίες του ασφαλιστικού συστήματος όσο και τα προβλήματα, που δημιουργεί η ταχεία γήρανση του πληθυσμού αποτελούν μία βραδυφλεγής βόμβα για τα ασφαλιστικά συστήματα των κρατών μελών της ΕΕ.

 

Στην προσπάθειά τους να θέσουν ένα δίχτυ προστασίας στους ασφαλιζόμενους οι ευρωπαϊκοί θεσμοί οδηγούνται στην υιοθέτηση συνταξιοδοτικών λύσεων μέσω αποταμίευσης και ιδιωτικής ασφάλισης.

 

Με Κανονισμό της ΕΕ δημιουργείται ένα «πανευρωπαϊκό συνταξιοδοτικό προϊόν» (ΠΕΣΠ) που θα παρέχεται σε όλες τις χώρες-μέλη από ασφαλιστικές εταιρείες, τράπεζες, επαγγελματικά συνταξιοδοτικά Ταμεία, επενδυτικές εταιρείες και διαχειριστές κεφαλαίων.

 

Στόχος είναι να δοθούν περισσότερες επιλογές σε όσους θέλουν να αποταμιεύσουν για τη σύνταξή τους - και ταυτόχρονα να τονωθεί η αγορά ασφαλιστικών προϊόντων που συναρτώνται με επενδύσεις και συνταξιοδοτικές παροχές.

 

Όσον αφορά στις ατομικές συντάξεις. Σύμφωνα με την Επιτροπή, μόνο το 27% των Ευρωπαίων ηλικίας μεταξύ 25 και 59 ετών έχουν εγγραφεί σε συνταξιοδοτικό προϊόν.

 

Όπως επισημαίνουν αξιωματούχοι της ΕΕ,  τα ΠΕΣΠ θα έχουν το τεράστιο πλεονέκτημα ότι όλες οι αποταμιεύσεις θα συγκεντρώνονται σε ένα ενιαίο ατομικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα.

 

Θα έχουν τα ίδια τυποποιημένα χαρακτηριστικά σε οποιοδήποτε σημείο πωλούνται – κι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους «ασφαλιζόμενους» αποταμιευτές χωρών όπου η ιδιωτική ασφάλιση δεν έχει αναπτυχθεί επαρκώς.

 

Το «πανευρωπαϊκό συνταξιοδοτικό προϊόν»  θα συμπληρώσει τα εθνικά-κρατικά και τα επαγγελματικά συνταξιοδοτικά συστήματα.

 

Τα "συν" για ασφαλισμένους-αποταμιευτές

 

Τα ΠΕΣΠ θα έχουν τα ακόλουθα πλεονεκτήματα για τους αποταμιευτές:

 

Περισσότερες επιλογές. Οι αποταμιευτές θα επιλέγουν από ένα ευρύ φάσμα παρόχων ΠΕΣΠ σε ένα πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον. Θα μπορούν να επιλέγουν μεταξύ μιας ασφαλούς βασικής επενδυτικής επιλογής και επιλογών με διαφορετικά χαρακτηριστικά κινδύνου-απόδοσης·

 

•  Προστασία. Ο κανονισμός θα διασφαλίζει ότι οι αποταμιευτές είναι ενημερωμένοι για τα βασικά χαρακτηριστικά κάθε ΠΕΣΠ·

 

•  Αλλαγή παρόχων. Οι αποταμιευτές θα έχουν το δικαίωμα να αλλάζουν παρόχους, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και διασυνοριακά, μετά από τουλάχιστον πέντε έτη από τη σύναψη της σύμβασης ή από την πιο πρόσφατη αλλαγή. (Θα μπορούν να αλλάζουν πιο συχνά, εάν το επιτρέπει ο πάροχος του ΠΕΣΠ). Θα υπάρχει ανώτατο όριο στη χρέωση για την αλλαγή·

 

Δυνατότητα μεταφοράς. Οι αποταμιευτές θα μπορούν να συνεχίσουν να καταβάλουν εισφορές στο οικείο ΠΕΣΠ όταν μετεγκαθίστανται σε άλλο κράτος μέλος.

 

Για τις επιχειρήσεις


Ο κανονισμός θα δημιουργήσει οφέλη και για τους παρόχους συνταξιοδοτικών προγραμμάτων:

 

• οικονομίες κλίμακας. Οι πάροχοι θα είναι σε θέση να αναπτύσσουν ΠΕΣΠ σε διάφορα κράτη μέλη και να συγκεντρώνουν στοιχεία ενεργητικού πιο αποτελεσματικά·

 

• ευρύτερη εμβέλεια. Οι δίαυλοι ηλεκτρονικής διανομής θα επιτρέπουν στους παρόχους να προσεγγίζουν τους καταναλωτές σε όλη την ΕΕ·

 

• διασυνοριακή διανομή. Ένα είδος «διαβατηρίου» της ΕΕ θα επιτρέπει στους παρόχους να πωλούν ΠΕΣΠ σε διάφορα κράτη μέλη.


Εγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

World Business

Tριπλασιασμός των κερδών της Lenovo

Tριπλασιασμός των κερδών της Lenovo

Τριπλασιάστηκαν τα τριμηνιαία κέρδη της κινεζικής εταιρείας Lenovo, καθώς οι ισχυρές πωλήσεις υπολογιστών βοήθησαν τη...

Media

8η Διεθνής Συνάντηση για την Υβριδική Τηλεόραση στην Αθήνα

8η Διεθνής Συνάντηση για την Υβριδική Τηλεόραση στην…

Η Αθήνα θα φιλοξενήσει την 8η Διεθνή Συνάντηση για την Υβριδική Τηλεόραση στις 21 και...

Secret Money

Ο Ταβουλάρης και το ΕΝΑΕ

Ο Ταβουλάρης και το ΕΝΑΕ

Mπορεί οι εξελίξεις να τρέχουν γύρω από τα ναυπηγεία Eλευσίνας, αλλά το όνομα του Nίκου...

Αθλητικά

Ξεκίνησε η εποχή Αναστασίου στον Ατρόμητο

Ξεκίνησε η εποχή Αναστασίου στον Ατρόμητο

Η εποχή του Γιάννη Αναστασίου στον Ατρόμητο ξεκίνησε σήμερα (24/5) το απόγευμα, με την επίσημη...

Αυτοκίνητο

Ξεκινά λιανικές πωλήσεις στην Ελλάδα η Mazda

Ξεκινά λιανικές πωλήσεις στην Ελλάδα η Mazda

Την επίσημη παρουσίασή της στην Αθήνα πραγματοποίησε η Mazda, ξεκινώντας τις λιανικές πωλήσεις οχημάτων της...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.