Βαυαρία: Δημοψήφισμα για τις “μέλισσες” επηρεάζει την αγροτική πολιτική

Μια καμπάνια στη Βαυαρία σχετικά υπέρ της διατήρησης της ποικιλομορφίας των ειδών, γνωστή ως εκστρατεία "Save the bees" (“Σώστε τις μέλισσες”), έχει συγκεντρώσει επαρκή υποστήριξη για τη διενέργεια δημοψηφίσματος με σκοπό την επιβολή σημαντικών αλλαγών στις γεωργικές πρακτικές του κράτους.

 

Οι οικολόγοι διοργανωτές της καμπάνιας -το Οικολογικό Δημοκρατικό Κόμμα (ÖDP), οι Πράσινοι και ο Συνδέσμος για την Προστασία των Πουλιών και την Προστασία της Φύσης- έφτασαν στο στόχο τους να εξασφαλίσουν τις υπογραφές του 10% των ψηφοφόρων, ή 1,75 εκατομμύριο άτομα, στο νότιο γερμανικό κράτος μέσα στην επιτρεπόμενη χρονική προθεσμία.

 

Οι περιβαλλοντικές ομάδες που βρίσκονται πίσω από την προσπάθεια ριζικής αλλαγής των γεωργικών μεθόδων, συμπεριλαμβανομένης της μετατροπής των περισσότερων βοσκοτόπων σε λιβάδια και της διασφάλισης ότι ένα τρίτο των εκτάσεων θα είναι βιολογικές κατά την επόμενη δεκαετία, πρόκειται να έχουν συνάντηση με τους πολιτικούς από την Χριστιαοδημοκρατική κυβέρνηση για να συζητήσουν τα επόμενα θεσμικά βήματα.Σε “καρναβαλικό” κλίμα, χιλιάδες υποστηρικτές της καμπάνιας συγκεντρώθηκαν στους δρόμους ντυμένοι με κοστούμια μελισσών, ενώ παράλληλα προσπάθησαν να τραβήξουν την προσοχή παράγοντας το δυνατότερο βουητό μέλισσας παγκοσμίως. Η καρναβαλική διάθεση συνέβαλε στη διασφάλιση της λαϊκής υποστήριξης για τους στόχους της εκστρατείας που είναι η εξασφάλιση μακροπρόθεσμης πολιτικής δέσμευσης για διαφύλαξη της ποικιλομορφίας της χλωρίδας και πανίδας από την οποία τρέφονται τα έντομα και τα πτηνά, των οποίων οι πληθυσμοί αποδεκατιζονται τα τελευταία χρόνια.

 

Ο Λούντβιχ Χάρτμαν από τους Πρασίνους δήλωσε ότι όσοι περισσότεροι άνθρωποι υπογράψουν την καμπάνια, τόσο σαφέστερο θα είναι το μήνυμα προς την χριστιανοδημοκρταική κυβέρνηση της της Βαυαρίας υπό την ηγεσία του Markus Söder. “Ήρθε η ώρα να αντιστρέψουμε την παλίρροια και να δημιουργήσουμε μια νέα πορεία για την αποτελεσματική προστασία της φύσης στη Βαυαρία", ανέφερε.

 

Η Agnes Becker, ηγέτης του ÖDP, που ξεκίνησε την καμπάνια, δήλωσε ότι η μέλισσα ως σύμβολο αντιπροσώπευε ένα πολύ μεγαλύτερο εύρος ζητημάτων. “Δεν πρόκειται τόσο για τη μέλισσα όσο και για μια πολύ μεγάλη και συνεχώς αυξανόμενη λίστα απειλούμενων ειδών ζώων και φυτών”, δήλωσε σε μια τηλεοπτική συζήτηση σχετικά με την εκστρατεία την περασμένη εβδομάδα. “Αλλά η μέλισσα είναι η μασκότ μας, το σύμβολό μας”, πρόσθεσε.

 

Από την άλλη, ορισμένοι αγρότες επέκριναν την εκστρατεία, λέγοντας ότι οι προσπάθειές τους να υιοθετήσουν φιλικές προς το περιβάλλον πολιτικές ενώ οι οικονομικές πιέσεις σε αυτούς αυξάνονται συχνά αγνοούνται.  Όπως επισημαίνουν αντί να αναγνωρίζεται η κινητοποίηση των αγροτών όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και της φύσης, δημιουργούνται εντυπώσεις και ζητούνται νέοι νόμοι. "Κάνουμε ήδη πολλά, αλλά συχνά αυτό αγνοείται", δήλωσε ο Walter Heidl, πρόεδρος της Βαυαρικού Σύνδεσμου Αγροτών.

 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση του κρατιδίου βρίσκεται τώρα υπό εξαιρετική πίεση αφού καλείται να απαντήσει με νομοσχέδιο, το οποίο μάλιστα να μπορεί σε δημοψήφισμα να σταθεί απέναντι στο ήδη υπάρχον της εν λόγω πρωτοβουλίας και ει δυνατόν να εξασφαλίσει και την πλειοψηφία. Στόχος του πρωθυπουργού Μάρκους Ζέντερ είναι να ένα εναλλακτικό νομοσχέδιο το οποίο θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές από τους εμπνευστές της πρωτοβουλίας μέχρι τον Σύνδεσμο Αγροτών.

 

 


protoselida

World Business

Fed: Παρμένει τo επιτόκιο στο 1,50-1,75%

Fed: Παρμένει τo επιτόκιο στο 1,50-1,75%

Οι αξιωματούχοι της Fed έκριναν ομόφωνα την Τετάρτη ότι είναι καλύτερο να διατηρήσουν την πολιτική τους...

Media

Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα στον Γρηγόρη Μπιθικώτση

Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα στον Γρηγόρη Μπιθικώτση

Με αφορμή την συμπλήρωση φέτος 97 χρόνων από τη γέννηση (11 Δεκεμβρίου 1922) ενός από...

Αθλητικά

J Hotel: Άνοιξε το ολόδικο της ξενοδοχείο η Γιουβέντους

J Hotel: Άνοιξε το ολόδικο της ξενοδοχείο η…

Ένα ξενοδοχείο με ατμόσφαιρα ... Γιουβέντους, άνοιξε και παρουσίασε επίσημα η “Μεγάλη Κυρία” του ιταλικού...

Τεχνολογία

Τεχνητή νοημοσύνη: Πρώτη στις πιο αναπτυσσόμενες θέσεις εργασίας

Τεχνητή νοημοσύνη: Πρώτη στις πιο αναπτυσσόμενες θέσεις εργασίας

Τι πιο  «αναπτυσσόμενες θέσεις εργασίας» με κριτήριο τον βαθμό προσλήψεων σε κάθε κλάδο ανακοίνωσε το...

Τουρισμός

Γερμανία: Kάλεσε Τουρκία - Λιβύη να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο

Γερμανία: Kάλεσε Τουρκία - Λιβύη να σεβαστούν το…

Η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία 'Ανταμπαρ κάλεσε την Τουρκία και την Λιβύη «να...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.