Οδεύει προς τη Βουλή το ν/σ για Κατσέλη και 120 δόσεις Προτεινόμενο

Στα χέρια των θεσμών βρίσκεται το σχέδιο για το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη στο οποίο συμφώνησαν κυβέρνηση και τραπεζίτες ενώ εντός της εβδομάδας η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο με κορμό τις αλλαγές στον νόμο Κατσέλη.

 

Στο νομοσχέδιο θα περιληφθούν και όλα τα άλλα μέτρα που εκκρεμούν με κύριο τη ρύθμιση των 120 δόσεων στα Ταμεία, η οποία αναμένεται να ενεργοποιηθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου.

 

Πιέζουν οι Ευρωπαίοι το οικονομικό επιτελείο σχετικά το θέμα των κόκκινων δανείων και να προχωρήσει στα ανοιχτά μέτωπα από τα χρέη στην Εφορία, τις ιδιωτικοποιήσεις μέχρι τις αλλαγές στον ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου. Μάλιστα, έχουν θέσει χρονικό όριο την 27η Φεβρουαρίου προκειμένου να έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή οι αλλαγές στον νόμο Κατσέλη, να καταγραφεί πρόοδος στις 16 μεταμνημονιακές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα, προκειμένου η δεύτερη μεταμνημονιακή έκθεσή τους που θα δημοσιευτεί στις 27 Φεβρουαρίου να είναι καλή.

 

Με αυτή την προϋπόθεση θα είναι θετική η εισήγηση των θεσμών προς το Eurogroup για την καταβολή της δόσης που προσεγγίζει το 1  δισ. ευρώ στην Ελλάδα τον Μάρτιο.

Το ποσό αυτό προέρχεται από κέρδη (750 εκατ. ευρώ) επί των ελληνικών ομολόγων που έχουν οι κεντρικές τράπεζες και τη μείωση επιτοκίου (250 εκατ. ευρώ) σε δάνεια που είχαν δοθεί στην Ελλάδα από τον ESM την εποχή Βαρουφάκη. Μετά από την εκταμίευση της δόσης μπορεί να ανοίξει και ο δρόμος για την προεξόφληση μέρους των δανείων του ΔΝΤ που έχουν υψηλό κόστος και την επόμενη έξοδο στις αγορές με την έκδοση ενδεχομένως ενός 10ετούς ομολόγου.

 

 

Η  κυβέρνηση πάντως παραμένει σε ανοιχτή γραμμή με τους Ευρωπαίους και εξακολουθεί να επιζητεί έγκριση για την τελευταία ευκαιρία ρύθμισης των χρεών στην Εφορία μέχρι 120 δόσεις), την παράταση του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ στα νησιά έως το τέλος του 2019 αλλά και ανοχή στις καθυστερήσεις που καταγράφονται στις ιδιωτικοποιήσεις με πρώτη την παραχώρηση της Εγνατίας οδού και τις αστοχίες όπως για παράδειγμα ο άκαρπος διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

 

Αν και εφόσον επιλυθεί, όπως φαίνεται, το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και του νόμου Κατσέλη, οι θεσμοί μπορεί να δεχθούν πολιτικά την άποψη να μην αυξηθούν οι συντελεστές του ΦΠΑ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, μια απόφαση που έχει πάρει μονομερώς η κυβέρνηση και ισχύει μέχρι τέλος Ιουνίου.


protoselida

World Business

Uber: Εξαγοράζει την ανταγωνίστρια Careem Networks έναντι $3,1 δισ.

Uber: Εξαγοράζει την ανταγωνίστρια Careem Networks έναντι $3,1…

Ντιλ ύψους 3,1 δισ.δολαρίων αναμένεται να ανακοινώσει η εταιρεία διαμοιρασμού αυτοκινήτων Uber Technologies, ακόμη και...

Media

Die Zeit: Υπαίθρια φυλακή για τους πρόσφυγες η Ελλάδα

Die Zeit: Υπαίθρια φυλακή για τους πρόσφυγες η…

Πολυσέλιδο ρεπορτάζ για τις σκληρές και απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στην Ελλάδα φιλοξενεί στην...

Secret Money

 OI ΠPΩTEΣ YΠOΓPAΦEΣ

OI ΠPΩTEΣ YΠOΓPAΦEΣ

Θα είναι αν μη τι άλλο μια ιστορική στιγμή, αυτή των υπογραφών στη σύμβαση για...

Αθλητικά

Τέταρτη σερί «κούπα» για το γυναικείο μπάσκετ του Ολυμπιακού

Τέταρτη σερί «κούπα» για το γυναικείο μπάσκετ του…

Η απόλυτη κυριαρχία του Ολυμπιακού στο γυναικείο μπάσκετ επιβεβαιώθηκε για άλλη μία φορά στα Χανιά,...

Τεχνολογία

 Όσλο: Ασύρματη φόρτιση για τα ηλεκτρικά ταξί

Όσλο: Ασύρματη φόρτιση για τα ηλεκτρικά ταξί

Τα ταξί στο Όσλο, πρωτεύουσα της Νορβηγίας, πρόκειται να χρησιμοποιούν ασύρματη τεχνολογία γρήγορης φόρτισης...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.