Προχωρά σε έκδοση ομολόγου η Κύπρος

Για αποπληρωμή ρωσικού δανείου

 

Σε έκδοση ομολόγου €1 δισ. το οποίο θα έχει διάρκεια 10 ή 15 έτη και προορίζεται για αναχρηματοδότηση υφιστάμενου χρέους και μερική αποπληρωμή του ρωσικού δανείου, προχωρά τις επόμενες μέρες το υπουργείο οικονομικών της Κύπρου.

 

Το γραφείο διαχείρισης δημοσίου χρέους της Κύπρου έβαλε τις τελευταίες του πινελιές και σήμερα αναμένεται να αποφασιστεί κατά πόσο η χρονική διάρκεια του ομολόγου θα είναι 10 ή 15 χρόνια.

 

Ανάλογα με τη χρονική του διάρκεια θα καθοριστεί και το ύψος του επιτοκίου.

 

Η τελευταία έκδοση χρέους της Κυπριακής Δημοκρατίας έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο, ευθύς μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κύπρου από τους S&P στην επενδυτική βαθμίδα με 10ετές ομόλογο €1,5 δισ. και με απόδοση 2,4% (κουπόνι 2,37%) που ήταν και η πιο χαμηλή απόδοση κυπριακού ομολόγου όλων των εποχών.

 

Αν το ομόλογο θα είναι διάρκειας 10 ετών, το υπουργείο αναμένει ότι το επιτόκιο θα είναι ελαφρώς πιο κάτω σε σχέση με την απόδοση που είχε το αντίστοιχο του περασμένου Σεπτεμβρίου.

 

Στέλεχος του υπουργείου διευκρίνισε ότι στην περίπτωση κατά την οποία το ομόλογο θα είναι διάρκειας 15 χρόνων, τότε το επιτόκιο ενδέχεται να είναι πιο ψηλό από το αντίστοιχο του περασμένου Σεπτεμβρίου.

 

Τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία στοχεύει να έχει σταθερή πρόσβαση στις διεθνείς αγορές για αυτό και η μέχρι σήμερα πολιτική έκδοση χρέους διαφοροποιείται καθώς τα ομόλογα πλέον, θα διατίθενται στη διεθνή αγορά μία φορά τον χρόνο και θα είναι διάρκειας από 10 μέχρι 15 χρόνια.

 

Επεσήμανε ότι το εν λόγω ομόλογο θα χρησιμοποιηθεί για να αποπληρωθούν δόσεις του ρωσικού δανείου και του αντίστοιχου του Euro Medium Term Note (EMTN).

 

Εντός του 2019 η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να καταβάλει δύο ισόποσες δόσεις από €312, 5 εκ. έκαστη, για την αποπληρωμή του ρωσικού δανείου.

 

Το ανώτατο στέλεχος του υπουργείου σημείωσε ότι από φέτος και στα επόμενα 5 ή 10 χρόνια, η έκδοση χρέους θα έχει ως στόχο την αναχρηματοδότηση παλαιών ομολόγων που λήγουν, ώστε να μειώνεται παράλληλα και το κόστος του χρέους.

 

Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της κυβέρνησης της Κύπρου φτάνουν φέτος το 2019, εκ των οποίων περίπου τα €0,7 δισ. θα καλυφτούν από το αναμενόμενο δημοσιονομικό πλεόνασμα.

 

Στο υπουργείο οικονομικών επικρατεί μεγάλη αισιοδοξία ότι το κυπριακό ομόλογο θα καλυφθεί από τους επενδυτές οι οποίοι έδωσαν έντονα το παρόν τους στο πλαίσιο των παρουσιάσεων που έγιναν από ανώτερους τεχνοκράτες του υπουργείου στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στο Μόναχο, στο Μιλάνο και στο Άμστερνταμ.

 

Οι παρουσιάσεις άρχισαν στις 11 Φεβρουαρίου και έληξαν στις 14 Φεβρουαρίου.

 

Όπως είχε ανακοινωθεί, η Κυπριακή Δημοκρατία ανέθεσε τις συναντήσεις με τους διεθνείς επενδυτές σταθερού εισοδήματος στη Citi, Goldman Sachs International και στην HSBC. Το ενδιαφέρον που έχει επιδείξει η αγορά για το κυπριακό ομόλογο, θα αποτυπωθεί, κατά το υπουργείο, στο αποτέλεσμα της έκδοσης.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, πριν από τον τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, είχαν γίνει καθαρές αγορές κυπριακών ομολόγων ύψους €464 εκ.

 

Η Φρανκφούρτη συνέχισε την αγορά κυπριακών ομολόγων και τον περασμένο μήνα, μέσω επανεπενδύσεων ποσών από ομόλογα που λήγουν, αξίας €58 εκ.

 

Πηγή: Stockwatch


protoselida

World Business

«H πιο  σημαντική συμφωνία είναι με  την EE»!

«H πιο σημαντική συμφωνία είναι με …

«H μοναδική μεγαλύτερη συμφωνία που χρειάζεται να κάνουμε είναι μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τους...

Media

Απεβίωσε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Δημήτρης Λυμπερόπουλος

Απεβίωσε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Δημήτρης Λυμπερόπουλος

Πέθανε σε ηλικία 95 ετών ο Δημήτρης Λυμπερόπουλος, δημοσιογράφος και βιογράφος του Αριστοτέλη Ωνάση.Σύμφωνα...

Secret Money

«Συνωστισμός» για τις AΠE

«Συνωστισμός» για τις AΠE

Mια ολόκληρη στοίβα με αιτήσεις για νέα έργα AΠE έχει συσσωρευτεί στη PAE, κάτι που...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.