Ανάφη: Στο ΕΣΠΑ η πεζοπορική διαδρομή προς Κάλαμο

Με απόφαση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η μεγαλύτερη και ομορφότερη πεζοπορική διαδρομή της Ανάφης, από την Χώρα προς την κορυφή της Χερσονήσου του Κάλαμου, εντάσσεται στο ΕΣΠΑ, με στόχο την ανάπτυξη του οικοτουρισμού στο νησί.

 

Συγκεκριμένα ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκου, έβαλε την υπογραφή του ώστε το έργο "Ανάδειξη πεζοπορικών διαδρομών Ανάφης" να ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020", στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, με επιλέξιμη δημόσια δαπάνη ύψους 106,393,92 ευρώ.

 

Το έργο αφορά στην εκτέλεση ήπιων παρεμβάσεων για την ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς της Χερσονήσου του Καλάμου Ανάφης καθώς και ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού και προώθησης και προβολής της διαδρομής ως θεματικό τουριστικό προϊόν, που αποσκοπούν στην ανάδειξη και προβολή της πεζοπορικής διαδρομής συνολικού μήκους 10,6 χλμ, που συνδέει τη Χώρα με την κορυφή Καλάμου, εκτάσεις προστατευόμενες που περιλαμβάνονται στον Εθνικό Κατάλογο Περιοχών Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Natura 2000.

 

Πρόκειται για δύο διαδρομές: Την διαδρομή Χώρα – Ρούκουνας – Καταλυμάτσα – Άγιος Ιωάννης – Μέγας Ποταμός – Μ. Ζωοδόχου Πηγής, συνολικού μήκους 7,8 χλμ. Και το τμήμα Μ. Ζωοδόχου Πηγής – Κάλαμος, συνολικού μήκους 2,8 χλμ. Το έργο περιλαμβάνει τοποθέτηση πινακίδων προσανατολισμού κι ενημέρωσης, δημιουργία σημείων αναπαύσεως - θέας καθώς και τοποθέτηση ή/και αντικατάσταση στηθαίων σε διάφορα σημεία.

 

Περιλαμβάνονται επίσης δράσεις προώθησης του οικοτουρισμού, με την οργάνωση μιας σειράς ενημερωτικών ημερίδων και εκδηλώσεων φυσιολατρικού περιεχομένου, η δημιουργία ταυτότητας προορισμού (destination branding) και η δημιουργία σελίδων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο διαδίκτυο. Ως ημερομηνία έναρξης της Πράξης ορίζεται η 15/11/2019 και λήξης η 31/12/2020.

 

Σκοπός της υλοποίησης του έργου, είναι η περαιτέρω ανάδειξη σημείων τα οποία προσδίδουν αξία στο τουριστικό προϊόν του νησιού και συγκεκριμένα, του Μονολίθου του Καλάμου, ο οποίος αποτελεί ένα γεωλογικό σχηματισμό από έναν μόνο ογκώδη βράχο που θεωρείται ο δεύτερος μεγαλύτερος μονόλιθος της Μεσογείου μετά το Γιβραλτάρ, των περιοχών του Ρούκουνα και του Καλάμου με τα χαρακτηριστικά ενδιαιτήματα, οι οποίες έχουν συμπεριληφθεί στο Δίκτυο Natura 2000 και της εκκλησίας της Παναγιάς Καλαμιώτισσας του 1715.

 

Για την χρηματοδότηση και εκτέλεση του έργου, τον Ιούλιο του 2018 υπεγράφη Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Ανάφης. Στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ανέλαβε την κατάθεση πρότασης στην Πρόσκληση με τίτλο "Δράσεις για την Προστασία και Ανάδειξη της Φυσικής Κληρονομιάς των Μικρών Νησιών της Περιφέρειας", του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020" και στην συνέχεια, τη δημοπράτηση και την υλοποίηση του, ως φορέας υλοποίησης, καθώς ο Δήμος Ανάφης δεν διαθέτει επάρκεια τεχνικής και οικονομικής υπηρεσίας.

 

Σημειώνεται ότι το έργο εντάχθηκε στον Άξονα Προτεραιότητας "Ενίσχυση της Περιφερειακής Συνοχής" του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Νότιο Αιγαίο" και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)


Εγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

World Business

Η Citi μειώνει δραστικά την τιμή-στόχο της Tesla

Η Citi μειώνει δραστικά την τιμή-στόχο της Tesla

Ένας ακόμη αναλυτής περικόπτει δραστικά την τιμή-στόχο της Tesla, αφότου η μετοχής της κατασκευάστριας ηλεκτροκίνητων...

Secret Money

Ο Ταβουλάρης και το ΕΝΑΕ

Ο Ταβουλάρης και το ΕΝΑΕ

Mπορεί οι εξελίξεις να τρέχουν γύρω από τα ναυπηγεία Eλευσίνας, αλλά το όνομα του Nίκου...

Αθλητικά

Ιτούδης: «Νιώθω γεμάτος»

Ιτούδης: «Νιώθω γεμάτος»

Ο προπονητής της πρωταθλήτριας Ευρώπης ΤΣΣΚΑ, Δημήτρης Ιτούδης, μίλησε στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ για την κατάκτηση...

Περιβάλλον

Πιθανή άνοδος της στάθμης των θαλασσών κατά 2 μέτρα

Πιθανή άνοδος της στάθμης των θαλασσών κατά 2…

Βρετανοί επιστήμονες κρίνουν ως συντηρητικές τις ως τώρα προβλέψεις για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής,...

Τουρισμός

H γαστρονομία κλειδί προσέλκυσης Κινέζων τουριστών

H γαστρονομία κλειδί προσέλκυσης Κινέζων τουριστών

Σύμφωνα με έρευνα της GlobalData. η προσφορά ποικιλίας γαστρονομικών εμπειριών αποτελεί το "χρυσό κλειδί" προσέλκυσης...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.