Ν. Καραμούζης: Δυσθεώρητο το ύψος των NPLs

Επιτακτική η ανάγκη να βελτιωθούν περαιτέρω οι συνθήκες στην οικονομία και τις αγορές, σημειώνει ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών

 

Το δυσθεώρητο ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και την ανάπτυξη της οικονομίας έθεσε ως βασικές προϋποθέσεις για την εξασφάλιση ενός υγιούς τραπεζικού συστήματος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Νικόλαος Καραμούζης.

 

Μιλώντας εχθές στον ΣΚΑΙ, ο κ. Καραμούζης χαρακτήρισε επιτακτική ανάγκη να βελτιωθούν περαιτέρω οι συνθήκες στην οικονομία και τις αγορές.

 

Αναφορικά με το σχέδιο που επεξεργάζονται τράπεζες και κυβέρνηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ανέφερε ότι υπάρχουν λεπτομέρειες που συζητούνται ωστόσο εκτίμησε ότι πιθανόν εντός της εβδομάδας να υπάρξει μία έντιμη συμφωνία.

 

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει κάποια επιβράβευση για τους συνεπείς δανειολήπτες, ανέφερε ότι ήδη στις καλές επιχειρήσεις μειώνεται το κόστος χρηματοδότησης ενώ πρόσθεσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες να γίνει κάτι ανάλογο και στις περιπτώσεις των νοικοκυριών.

 

Χρειαζόμαστε ένα εύρωστο και πολύ δυνατό τραπεζικό σύστημα για να μπορέσουμε να σηματοδοτήσουμε την οικονομία, τους πελάτες, την ανάπτυξη. Χρειαζόμαστε τράπεζες και πρόσβαση στις αγορές. Να έχουμε την εμπιστοσύνη των αγορών και των καταθετών για να επιστρέψουν οι καταθέτες. Ανάπτυξη χωρίς ένα ισχυρό και υγειές τραπεζικό σύστημα δεν είναι εφικτή. Ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμούζης.

 

Το τραπεζικό σύστημα υπέστη σοβαρές συνέπειες από την κρίση, επεξήγησε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Τραπεζών, καθώς κατά την κρίση χάθηκαν οι μισές καταθέσεις, δηλαδή περί τα 117 δισ.

 

Τα μισά δάνεια δεν εξυπηρετούνται, περίπου 107 δισ. Αναγκαστήκαμε να δανειστούμε περίπου 160 δισ. στην κορύφωση της κρίσης από την ΕΚΤ.

 

Όπως τονίζει ο κ. Καραμούζης, οι συνθήκες σήμερα έχουν βελτιωθεί, κάτι το οποίο αποδείχθηκε και από τα stress tests του Ιουνίου του 18.

 

«Οι τράπεζες έχουν κεφαλαιακή επάρκεια, αλλά πρέπει να ομολογήσω ότι οι αγορές είναι προβληματισμένες στο κατά πόσον μπορούμε να εξυγιάνουμε τους ισολογισμούς μας χωρίς κεφαλαιακές ενέργειες αλλά από την άλλη πλευρά η ρευστότητα έχει βελτιωθεί. Το 2018 επέστρεψαν 8 εκατ. δυνητικές καταθέσεις και η πρόσβαση στις αγορές έχει βελτιωθεί», εκτίμησε.

 

Σύμφωνα με τον κ. Καραμούζη, υπάρχουν δύο μεγάλα προβλήματα που συνδέονται με τις τράπεζες και την ανάπτυξη.

 

Το πρώτο είναι ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που είναι δυσθεώρητο. Είναι 85 δισ. ευρώ, περίπου τα μισά δάνεια δεν εξυπηρετούνται.

 

Οι τράπεζες έχουν θέσει ένα φιλόδοξο και υπό προϋποθέσεις επιτεύξιμο, στόχο να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 50 δις ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια.

 

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζει συγκεκριμένα ο κ. Καραμούζης, για να επιστρέψουν οι τράπεζες στην κανονικότητα, ο ελέφαντας στο δωμάτιο που λέγεται μη εξυπηρετούμενα δάνεια, πρέπει να αντιμετωπιστεί επιτυχώς.

 

Υγιής οικονομία πάει μαζί με υγιείς τράπεζες. Δεν μπορεί να υπάρξουν υγιείς τράπεζες χωρίς μία οικονομία που αναπτύσσεται ταχέως και χαίρει του κύρους και της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών. Θα πρέπει να βελτιωθούν περαιτέρω οι συνθήκες στην οικονομία και τις αγορές, τόνισε.

 

Όσον αφορά το ζήτημα της πρώτης κατοικίας, η έννοια της προστασίας δεν υπάρχει σε καμία ευρωπαϊκή χώρα, υπογράμμισε, , παραθέτοντας πως υπάρχουν αντ' αυτού διαδικασίες και πτωχευτικό δίκαιο.

 

«Έχουμε μία έντιμη συμφωνία αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις αλλά είμαι αισιόδοξος ότι σύντομα, ίσως εντός της εβδομάδος να ολοκληρωθούν», σημείωσε, ενημερώνοντας παράλληλα ότι ακόμη και σήμερα τα στελέχη των τραπεζών εργάζονται σκληρά. Εκτιμώ ότι οι διαφορές μπορεί να γεφυρωθούν αρκεί η συμφωνία να αφορά τις ασθενέστερες τάξεις και όχι τους κακοπληρωτές. Το 1/3 όσων έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη έχουν την οικονομική δυνατότητα.

 

Παράλληλα χαρακτήρισε ηθικό θέμα να αισθάνονται αδικημένοι όσοι πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Χιλιάδες νοικοκυριά εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

 

«Στις καλές επιχειρήσεις μειώνεται το κόστος χρηματοδότησης. Είναι πιο δύσκολο στις περιπτώσεις νοικοκυριών να μειωθεί το επιτόκιο. Αναζητούνται τρόποι να επιβραβευθούν και αυτοί», επεσήμανε εν τέλει ο κος Καραμούζης.


protoselida

Media

Επαφές Κουάνη σε Λος Άντζελες και Μεξικό

Επαφές Κουάνη σε Λος Άντζελες και Μεξικό

Παρουσιάσεις και σειρά επαφών με υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών, κινηματογραφικών στούντιο και επαγγελματιών της τηλεοπτικής και...

Secret Money

ΞANA ΣTO ΣΦYPI

ΞANA ΣTO ΣΦYPI

Για μια ακόμη φορά θα βγει στο σφυρί την ερχόμενη Tετάρτη 20 του μήνα το...

Αθλητικά

Σισέ: «Πολλά ευχαριστώ»

Σισέ: «Πολλά ευχαριστώ»

Το χτεσινό ντέρμπι του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακού, με όλα τα αρνητικά για το ποδόσφαιρο,...

Αυτοκίνητο

Θρήνος στη Formula 1 - Πέθανε ο Τσάρλι Γουίτινγκ

Θρήνος στη Formula 1 - Πέθανε ο Τσάρλι…

Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα, σε ηλικία 66 ετών, ο ·εκτελεστικός διευθυντής της Formula 1, ·Βρετανός...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.