Deal News Online

undefined

Οι τελικές πινελιές στις 120 δόσεις και στην προστασία πρώτης κατοικίας

Στη Βουλή τις επόμενες ημέρες οι ρυθμίσεις

 

Προς τη Βουλή οδεύει η ρύθμιση των οφειλών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία και το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη, ο οποίος λήγει την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου.

 

Η ρύθμιση προς τα Ταμεία αναμένεται ανακουφίσει περισσότερους από 900.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τις οφειλές τους σε έως και 120 μηνιαίες δόσεις ή μέχρι και 10 χρόνια. Η ρύθμιση θα είναι έκτακτη δηλαδή θα έχει περιορισμένη διάρκεια ενώ θα είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή καθώς θα προβλέπει κούρεμα της οφειλής που μπορεί να φθάσει ακόμα και το 70% , χωρίς εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια. Αναμένεται να ενεργοποιηθεί εντός του Μαρτίου με τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΚΕΑΟ και του ΕΦΚΑ στην οποία οι οφειλέτες θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους.

 

Αργότερα, εντός του Απριλίου αναμένεται να έρθει και η ρύθμιση για την εξόφληση σε έως 120 δόσεις των χρεών που έχουν αφήσει στην Εφορία μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι αλλά και όσοι έχουν κλείσει την επιχείρησή τους ή το μπλοκάκι. Για την υπαγωγή των οφειλετών της Εφορίας στη ρύθμιση θα καθοριστούν αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια ενώ εκτός ρύθμισης θα βγαίνουν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

 

Ρύθμιση οφειλών στα Ταμεία

 

Το σχέδιο της ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα αφορά ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες και όσους ενώ πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν γιατί έχουν οφειλές προς τα ταμεία. Τα βασικά κλειδιά της ρύθμισης είναι τα εξής:

 

• Οφειλές που ρυθμίζονται: Όλα τα χρέη που δημιουργήθηκαν μέχρι και το 2018. Η ένταξη στη ρύθμιση θα γίνεται χωρίς εισοδηματικά ή και περιουσιακά κριτήρια.

 

• Κούρεμα οφειλής: Μπορεί να φθάσει έως και 70%.

 

• Εκπτώσεις: Προσαυξήσεις που έχουν επιβληθεί θα διαγράφονται έως και το 85%.

 

• Επανυπολογισμός οφειλής: Για τα χρέη που αφορούν την περίοδο από το 2002 έως και το 2016, θα δοθεί και η δυνατότητα επανυπολογισμού, ώστε να υπάρχει διπλό «κούρεμα», και της κύριας οφειλής παράλληλα με τις προσαυξήσεις. Βασική προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η συναίνεση του οφειλέτη, καθώς η μείωση της οφειλής οδηγεί και σε αντίστοιχο περιορισμό της μελλοντικής σύνταξης.

 

• Δόσεις: Ο ανώτατος αριθμός των δόσεων θα είναι 120, ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολουμένους ως κατώτερη δόση ορίζονται τα 50 ευρώ τον μήνα. Ειδικά για τους αγρότες, το όριο της δόσης αναμένεται να οριστεί στα 30 ευρώ.

 

Ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας

 

Το νέο σχήμα που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη θα αφορά μόνο όσους ζητήσουν και εναχθούν σε καθεστώς προστασίας εντός του 2019 καθώς θα ισχύσει για ένα έτος για τη γενική ομάδα δανειοληπτών. Η νομοθετική διάταξη θα προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:

 

- Επιδότηση δόσης: Η κρατική επιδότηση του κόκκινου δανείου μπορεί να φθάνει έως και το 30% της δόσης. Το ύψος της επιδότησης και της δόσης θα εξαρτάται από την περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη η οποία θα επανεξετάζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

 

- Κριτήρια: Για την ένταξη στο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς οι δανειολήπτες θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. Ειδικότερα το οικογενειακό τους εισόδημα θα πρέπει να είναι σύμφωνο με τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένο κατά 70%. Αυτό σημαίνει ότι το εισόδημα θα τον άγαμο θα διαμορφωθεί στα επίπεδα των 13.900 ευρώ και για μια οικογένεια με τρία ή περισσότερα παιδιά θα κινηθεί στην περιοχή των 40.000 ευρώ αντί για τις 36.000 ευρώ που είχε συμφωνηθεί αρχικά.

 

- Ύψος οφειλής: Η συνολική οφειλή που προέρχεται από δάνεια τα οποία συνδέονται με την πρώτη κατοικία (φυσικά πρόσωπα ή εμπόρους και μικρομεσαίους) δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 130.000 ευρώ ενώ η εμπορική αξία του ακινήτου τις 250.000 ευρώ.

 

- Επιμήκυνση δανείου: Ανάλογα με την ηλικία του δανειολήπτη θα παρέχεται δυνατότητα αποπληρωμής της οφειλής για διάρκεια έως 25 χρόνια συν επιτόκιο 2% euribor.


protoselida

Secret Money

ON TIME H «NEA ΣIΔMA»

ON TIME H «NEA ΣIΔMA»

Mε βάση το «χρονοδιάγραμμα» προχωρεί η υπόθεση του deal ΣIΔMA-Mπήτρος, για την απορρόφηση του μεταλλουργικού...

Αθλητικά

«Κρέμασε τα παπούτσια του» ο Ίκερ Κασίγιας

«Κρέμασε τα παπούτσια του» ο Ίκερ Κασίγιας

Ο πρώην τερματοφύλακας της Ρεάλ Μαδρίτης και Ισπανίας Iker Casillas αποχώρησε από την ποδοσφαιρική δράση σε ηλικία...

Αυτοκίνητο

Ακόμα πιο προσιτά τα αυτοκίνητα MAZDA

Ακόμα πιο προσιτά τα αυτοκίνητα MAZDA

Πολύ καλά τα νέα για τα αυτοκίνητα της Mazda μετά την εφαρμογή του νέου φορολογικού...

Τεχνολογία

Facebook και Microsoft vs Apple

Facebook και Microsoft vs Apple

Πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους τεχνολογικούς κολοσσούς της Wall Street, με τη Microsoft και το...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.