Deal News Online

Ποιους θα ελέγξει φέτος η εφορία Προτεινόμενο

Αναμένεται να πραγματοποιηθούν 56.000 στοχευμένοι επιτόπιοι έλεγχοι

 

Σαρωτικούς ελέγχους σε πολίτες και επιχειρήσεις θα εξαπολύσουν έως το τέλος του έτους το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να εξασφαλίσουν τα πολυπόθητα έσοδα για τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος άνω του 3,5%.

 

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο σχέδιο δράσης ελέγχων της ΑΑΔΕ που παρουσιάζει κατ' αποκλειστικότητα «Το Βήμα της Κυριακής», έως το τέλος του 2019 η Εφορία πρόκειται να πραγματοποιήσει 105.000 τηλεφωνικές κλήσεις σε πολίτες και επαγγελματίες τόσο για «υπενθύμιση» φορολογικών εκκρεμοτήτων όσο και για το κυνήγι των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

 

Την ίδια στιγμή αναμένεται να πραγματοποιηθούν 56.000 στοχευμένοι επιτόπιοι έλεγχοι από στελέχη Εφοριών, και μάλιστα τους έχει τεθεί όριο εντοπισμού ποσοστού παραβατικότητας τουλάχιστον 25%. Δηλαδή στις τέσσερις περιπτώσεις που θα ελεγχθούν μία ή και περισσότερες να βρεθούν με φορολογικές παραβάσεις.

 

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν άλλοι 15.300 έλεγχοι από τις Εφορίες, ενώ δεν θα γλιτώσουν ούτε και εκείνοι που λαμβάνουν επιστροφή φόρου, καθώς έχει προγραμματιστεί να γίνει έλεγχος σε 5.900 τέτοιες περιπτώσεις.

 

Ιδιαίτερης σημασίας είναι η αναφορά στο εν λόγω σχέδιο δράσης για επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων οφειλετών, ενώ θα εξευρεθούν εναλλακτικοί τρόποι είσπραξης φόρων και εκτός των Εφοριών.

 

Από την κρησάρα της Εφορίας θα περάσουν και 2.500 περιπτώσεις φορολογίας ακινήτων φυσικών και νομικών προσώπων, ενώ συνολικά ο στόχος βεβαίωσης φόρων από ελέγχους αναμένεται να ξεπεράσει σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΑΑΔΕ και του υπουργείου Οικονομικών τα 2,6 δισ. ευρώ.

 

Μάλιστα, στο υπουργείο Οικονομικών θα επιδιώξουν η επιβολή προστίμων να γίνεται το αργότερο εντός τριμήνου από τη διαπίστωση της παράβασης κατά τη διενέργεια ελέγχων πρόληψης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της λαθρεμπορίας.

 

Αρκετά φιλόδοξες είναι οι προβλέψεις για την είσπραξη παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών , καθώς εκτιμάται ότι μέσα στο 2019 θα μπουν στα ταμεία του κράτους πάνω από 2,9 δισ. ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η πρόβλεψη αυτή έχει γίνει χωρίς να έχει ληφθεί υπόψη η επικείμενη ρύθμιση οφειλών έως 120 δόσεις για χρέη στην Εφορία μισθωτών, συνταξιούχων, επαγγελματιών, αγροτών και επιχειρήσεων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερη είσπραξη της προγραμματισμένης των 2,9 δισ. ευρώ.

 

Μεγάλη βαρύτητα αναμένεται να δοθεί και στο κυνήγι των λεγόμενων μεγάλων οφειλετών, όπου εκεί υπάρχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς 8.014 ιδιώτες και επιχειρήσεις χρωστούν πάνω από 1 εκατ. ευρώ ο καθένας και συνολικά πάνω από το 90% των οφειλών.

 

Σύμφωνα με το σχέδιο ελέγχου της ΑΑΔΕ, η είσπραξη από μεγάλους οφειλέτες και στοχευμένες δράσεις εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει για εφέτος τα 675 εκατ. ευρώ.

 

Από την άλλη, γίνεται σαφές ότι περίπου το 66% των οφειλετών κινδυνεύει μεμέτρα αναγκαστικής είσπραξης , ενώ μέσα στο 2019 αναμένεται να χαρακτηριστούν 4,5 δισ. ευρώ ανεπίδεκτα είσπραξης. Μάλιστα αρμόδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι το ποσό αυτό είναι σταγόνα στον ωκεανό των 104 δισ. ευρώ που χρωστούν σήμερα περίπου 4 εκατομμύρια φυσικά και νομικά πρόσωπα.

 

Στο υπουργείο Οικονομικών θα χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία για την αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων υπενθύμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε μικροοφειλέτες προκειμένου να σπεύσουν να ρυθμίσουν ή να εξοφλήσουν τα χρέη τους. Το στατιστικό στοιχείο ότι 2.219.151 πολίτες χρωστούν έως 500 ευρώ είναι ενδεικτικό της αδυναμίας των νοικοκυριών να εξοφλήσουν ακόμα και χρέη που θεωρούνται μικρά.


Αθλητικά

UEFA: “Συνωμότες” οι “12” της European Super League

UEFA: “Συνωμότες” οι “12” της European Super League

Οι 55 εθνικές ομοσπονδίες-μέλη της UEFA ενέκριναν ομόφωνα την Τρίτη μια κοινή δήλωση που καταδικάζει...

Τεχνολογία

TikTok: Μήνυση για χρήση προσωπικών δεδομένων παιδιών

TikTok: Μήνυση για χρήση προσωπικών δεδομένων παιδιών

Η TikTok αντιμετωπίζει μια νομική αγωγή από την πρώην επίτροπο Προστασίας Παιδιών, σχετικά με τον τρόπο συλλογής και χρήσης τωνδεδομένων των...

Περιβάλλον

Εφικτή η επιστροφή των αγριόγατων στην Αγγλία

Εφικτή η επιστροφή των αγριόγατων στην Αγγλία

Οι αγριόγατες είναι δυνατό να επιστρέψουν στην Αγγλία για πρώτη φορά μετά από 200 χρόνια, σύμφωνα με ένα περιβαλλοντικό ίδρυμα...

Τουρισμός

Smartwings: Πτήσεις από Πολωνία προς ελληνικούς προορισμούς

Smartwings: Πτήσεις από Πολωνία προς ελληνικούς προορισμούς

Πτήσεις από 6 αεροδρόμια της Πολωνίας (Βαρσοβία, Κατοβίτσε, Γκντανσκ, Πόζναν, Κρακοβία, Βρότσλαβ) σε 28 μεσογειακούς προορισμούς,ανάμεσα στους...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.