Deal News Online

undefined

Θα ρίσκαρε ο Τραμπ στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα;

Οι ΗΠΑ αντέκρουσαν εκ νέου τις ρωσικές αιτιάσεις ότι προετοιμάζουν στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα. Πόσο πιθανό είναι όμως, τελικά, να αναλάβει η Ουάσιγκτον στρατιωτική δράση; Και ποιος θα τη στήριζε;

 

Όπως γράφει η Deutsche Welle, στα ερωτήματα αυτά κλήθηκε να απαντήσει ο ειδικός σε θέματα Λατινικής Αμερικής και πρώην επικεφαλής του Ιδρύματος Giga του Αμβούργου, Κλάους Μπόντεμερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk.

 

«Δεν πιστεύω ότι ο Τραμπ είναι τόσο ανόητος για να ρισκάρει μια στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα. Στην περίπτωση αυτή θα είχε όλη τη Λατινική Αμερική και φυσικά όλη την Ευρώπη εναντίον του. Υπάρχουν άλλα όπλα. [...] Άλλωστε δεν θα είχε και συμμάχους. Εκείνοι που προσποιούνται σήμερα τους συμμάχους δεν θα στήριζαν μια στρατιωτική επέμβαση. Το έχουν πει άλλωστε. Δεν θα συμμετείχε ούτε ο πιο στενός σύμμαχος, η Κολομβία. Ο Φελίπε Γκονζάλες το υπογράμμισε μάλιστα πρόσφατα. Εκτιμώ ότι [...] τα οικονομικά όπλα είναι πιο αποτελεσματικά».

 

Για το ρόλο του στρατού

 

Καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις εξακολουθεί να παίζει ο στρατός στη Βενεζουέλα. Ποιοι είναι οι λόγοι που η συντριπτική πλειονότητα των στρατιωτικών στηρίζουν Μαδούρο;

 

«Δεν νομίζω ότι είναι πλέον η πλειονότητα, αλλά είναι εκείνοι που αποφασίζουν. Αρκεί να σκεφτείτε ότι στο στρατό υπάρχουν 1.500 στρατηγοί. Τα ανώτερα κλιμάκια έχουν όλα τα προνόμια: καθοδηγούν την οικονομία, τη διανομή τροφίμων, συμμετέχουν στο εμπόριο πετρελαίου και φυσικά και στο εμπόριο ναρκωτικών. Ενδεχόμενη αλλαγή εξουσίας θα οδηγούσε στο να τα χάσουν όλα αυτά».

 

Τον πρόεδρο συνεχίζουν να στηρίζουν όμως όχι μόνον τα ανώτερα κλιμάκια αλλά και οι απλοί στρατιώτες οι οποίοι δεν έχουν πρακτικά οφέλη.

 

«Δεν ξέρω αν είναι πιστοί στον Μαδούρο, είναι όμως βέβαιο ότι έχουν πλέον κουραστεί. Σε στρατιώτες οι οποίοι τού γύρισαν την πλάτη και στήριξαν την αντιπολίτευση επιβλήθηκαν αυστηρές κυρώσεις. Για τους περισσότερους στρατιώτες η κατάσταση είναι το ίδιο άσχημη όσο και για τους πολίτες. Φυσικά όμως τελούν υπό διαταγές».

 

Απίθανο το σενάριο εμφυλίου

 

Πόσο πιθανό θεωρεί ο ίδιος το ενδεχόμενο ενός εμφυλίου στη Βενεζουέλα;

 

«Πρόκειται ήδη τρόπον τινά για έναν ακήρυχτο πόλεμο. [...] Είναι βέβαια δύσκολο να πει κανείς ποιος θα πυροβολούσε και εναντίον ποίου. Αλλά σε περίπτωση που γίνει αυτό, καμία πλευρά δεν θα μπορούσε να ελέγξει τους υποστηρικτές του και θα είχαμε ένα λουτρό αίματος. Δεν το θεωρώ όμως πιθανό. Πιστεύω ότι πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο ο Μαδούρο θα παραδιδόταν, απλά και μόνον για οικονομικούς λόγους».


protoselida

Media

Der Standard: Πόλεμος νεύρων Ελλάδας-Τουρκίας για το φράχτη στον Εβρο

Der Standard: Πόλεμος νεύρων Ελλάδας-Τουρκίας για το φράχτη…

«Η Ελλάδα θέλει να επεκτείνει τον συνοριακό φράχτη στα σύνορα με την Τουρκία» επιγράφεται δημοσίευμα...

Secret Money

H EPEYNA EΛEIΠE...

H EPEYNA EΛEIΠE...

Tο αν και κατά πόσο τα «βαρυφορτωμένα» με προβλήματα και χρέη EΛTA χρειάζονται «έρευνα αγοράς»...

Τεχνολογία

 Υπερδιπλασιάστηκε λόγω Covid-19 το ηλεκτρονικό εμπόριο

Υπερδιπλασιάστηκε λόγω Covid-19 το ηλεκτρονικό εμπόριο

Η πανδημία/κρίση φαίνεται ότι αλλάζει τις online αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών, σύμφωνα με έρευνα που...

Περιβάλλον

Greenpeace: 6 σημεία κλειδιά για πλαστικά μιας χρήσης

Greenpeace: 6 σημεία κλειδιά για πλαστικά μιας χρήσης

Με σημερινή επιστολή της προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, η περιβαλλοντική οργάνωση...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.