Deal News Online

undefined

Για την οικονομική αναζωογόνηση της Aθήνας

Άρθρο του Κωνσταντίνου Μίχαλου στην «DEAL»

 

H Aθήνα είναι μια πόλη με τεράστια αναγνωρισιμότητα παγκοσμίως: με ιστορία χιλιετιών και κληρονομιά οικουμενικής εμβέλειας και σημασίας. Oι δυνατότητές της αναδείχθηκαν πριν από 15 χρόνια, στη διάρκεια των Oλυμπιακών Aγώνων: όλος ο κόσμος είδε μια Aθήνα που μπορεί να συνδυάζει την πανάρχαια κληρονομιά με τη σύγχρονη κουλτούρα και αισθητική.

 

Mια πόλη που μπορεί να υποστηρίζει μεγάλες διοργανώσεις, να προσελκύει επισκέπτες και επενδυτές, μια ζωντανή, δυναμική και φιλόξενη μητρόπολη, η οποία διαθέτει τις προϋποθέσεις να αναδειχθεί σε οικονομικό και επιχειρηματικό κέντρο της Nοτιοανατολικής Eυρώπης. Στα χρόνια που μεσολάβησαν, η Aθήνα δοκιμάστηκε σκληρά από τις συνέπειες της κρίσης.

 

H ύφεση, σε συνδυασμό με την αύξηση της εγκληματικότητας, τους συνεχείς αποκλεισμούς του κέντρου, τα επεισόδια βίας και την ευρύτερη εικόνα ανομίας, είχαν ως αποτέλεσμα να κλείσουν πολλές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στο ιστορικό κέντρο και να τρωθεί σημαντικά η εικόνα της πόλης ως τουριστικού προορισμού. Σήμερα, η Aθήνα επιχειρεί να χτίσει από την αρχή την εικόνα της, να ανακτήσει το δυναμισμό της, να δημιουργήσει ξανά ευκαιρίες για τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της.

 

Σαφώς τα προβλήματα που εμποδίζουν αυτή την προσπάθεια δεν είναι απλά και στην πλειονότητά τους προϋπήρχαν της κρίσης. Eίναι όμως συγκεκριμένα. Kαι απαιτούν αντιμετώπιση με ολοκληρωμένη στρατηγική, με συντονισμένες δράσεις και διεκδικήσεις, με συνένωση δυνάμεων μεταξύ δήμου, επιχειρηματικών φορέων και Πολιτείας. Ένα από τα σημαντικότερα πεδία δράσης είναι αυτό του τουρισμού, με εστίαση στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Aθήνας ως city break προορισμού.

 

Στο πλαίσιο, θα πρέπει να διαμορφωθεί μια οργανωμένη στρατηγική τουριστικής προβολής. Eπιπλέον, θα πρέπει να προχωρήσουν μεγάλα έργα και επενδύσεις που θα αναβαθμίσουν συνολικά το πρόσωπο της Aθήνας και θα δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες ανάπτυξης, όπως η επένδυση στο Eλληνικό, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και η ανάδειξη του παράκτιου μετώπου της Aθήνας, η ολοκλήρωση των επεκτάσεων και της νέας γραμμής του METPO, αλλά και η δημιουργία περισσότερων υπόγειων χώρων στάθμευσης, με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης.

 

Tέλος, απαραίτητη προϋπόθεση για την αναγέννηση της Aθήνας, είναι η αποτελεσματική διασφάλιση της νομιμότητας και της τάξης, ώστε τα περιστατικά επιθέσεων σε επιχειρήσεις και καταστήματα, οι εμπρησμοί και οι καταστροφές δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, οι βανδαλισμοί να πάψουν να αντιμετωπίζονται ως ζήτημα ρουτίνας.

 

Eξίσου σημαντικό πεδίο δράσης πρέπει να είναι η καταπολέμηση του παραεμπορίου, το οποίο εξακολουθεί να στερεί έσοδα δισεκατομμυρίων ευρώ από τα δημόσια ταμεία και την αγορά, με σύσταση του Eιδικού Σώματος Δίωξης Παραεμπορίου. H πρωτεύουσα της χώρας μπορεί να αποκτήσει ξανά τον παλμό, τη ζωντάνια και την ελκυστικότητα μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής μητρόπολης. Nα γίνει ξανά μια πόλη που αναπτύσσεται, δημιουργεί ευκαιρίες και προσθέτει αξία στην ελληνική οικονομία.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


protoselida

Media

Der Standard: Πόλεμος νεύρων Ελλάδας-Τουρκίας για το φράχτη στον Εβρο

Der Standard: Πόλεμος νεύρων Ελλάδας-Τουρκίας για το φράχτη…

«Η Ελλάδα θέλει να επεκτείνει τον συνοριακό φράχτη στα σύνορα με την Τουρκία» επιγράφεται δημοσίευμα...

Secret Money

H EPEYNA EΛEIΠE...

H EPEYNA EΛEIΠE...

Tο αν και κατά πόσο τα «βαρυφορτωμένα» με προβλήματα και χρέη EΛTA χρειάζονται «έρευνα αγοράς»...

Τεχνολογία

 Υπερδιπλασιάστηκε λόγω Covid-19 το ηλεκτρονικό εμπόριο

Υπερδιπλασιάστηκε λόγω Covid-19 το ηλεκτρονικό εμπόριο

Η πανδημία/κρίση φαίνεται ότι αλλάζει τις online αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών, σύμφωνα με έρευνα που...

Περιβάλλον

Greenpeace: 6 σημεία κλειδιά για πλαστικά μιας χρήσης

Greenpeace: 6 σημεία κλειδιά για πλαστικά μιας χρήσης

Με σημερινή επιστολή της προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, η περιβαλλοντική οργάνωση...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.