Τι οδήγησε τις ελληνικές τράπεζες σε ράλι

Τις ελπίδες οι οποίες σχετίζονται με την καλύτερη μακροοικονομική εικόνα, το καλύτερο δημοσιονομικό outlook, τις περιορισμένες χρηματοδοτικές ανάγκες έως το 2032 και το μεγάλο μαξιλάρι ρευστότητας, και δεύτερον τα σχέδια για περαιτέρω επιτάχυνση της μείωσης των κόκκινων δανείων, καταδεικνύει η HSBC ως τους λόγους που οδήγησαν τις ελληνικές τράπεζες σε κέρδη μεταξύ 22-115% τον Φεβρουάριο.

 

Σε ό,τι αφορά τις επιμέρους μετοχές, η ΕΤΕ έτρεξε με την είδηση ότι η Bank Audi ξεκίνησε due diligence για να αποκτήσει τη μονάδα στην Αίγυπτο (η πώληση αποτελεί μέρος του πλάνου αναδιάρθρωσης) και η Πειραιώς με την προσδοκία ότι συγκεκριμένο hedge fund ενδιαφέρεται για να αγοράσει το πακέτο προβληματικών δανείων NEMO (δάνεια 500-600 εκατ., που σχετίζονται με ναυτιλιακά δάνεια).

 

Συνολικά για τις τράπεζες, γράφει η HSBC, πιστεύουμε ότι οι ανησυχίες της αγοράς ήταν υπερβολικές και βλέπουμε θετικό μακροοικονομικό outlook, εφικτούς στόχους στα κόκκινα δάνεια και βελτιωμένη τάση καθώς προχωρούν. Τα σενάρια του οίκου υπονοούν ότι η αγορά είναι αυτή τη στιγμή υπερβολικά απαισιόδοξη, σημειώνει και υπενθυμίζει ότι έχει σύσταση «αγορά» σε όλες τις ελληνικές τράπεζες που καλύπτει.

 

Όπως γράφει, η μακροοικονομική προοπτική παραμένει θετική: περιμένει ότι η χώρα θα βρεθεί σε στέρεα ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, η οποία θα υποστηριχθεί από τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Η δημοσιονομική προοπτική είναι επίσης στέρεα, με το Δημόσιο πλήρως χρηματοδοτημένο για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια και σε αυτή τη φάση δεν χρειάζεται νέα ελάφρυνση χρέους. Κίνδυνοι για τη μακροοικονομική προοπτική παραμένουν αλλά εμφανίζονται περιορισμένοι (το χρέος παραμένει υψηλό, στο 183% του ΑΕΠ, αλλά με χαμηλά επιτόκια).

 

Η σχεδιαζόμενη μείωση των NPEs είναι μακροοικονομικά ουδέτερη. Οι τάσεις σε ό,τι αφορά τη διαχείρισή τους βελτιώνονται και οι τράπεζες πιάνουν τους στόχους τους. Η HSBC πιστεύει ότι η σχεδιαζόμενη μείωση των κόκκινων ανοιγμάτων θα είναι μακροοικονομικά ουδέτερη καθώς η σταδιακά αυξανόμενη πίεση από τους επόπτες έχει αρνητικό αποτέλεσμα στην παροχή πίστωσης και στη ζήτηση.

 

Εκτιμά ότι οι συστημικές λύσεις (προτάσεις ΤΧΣ και ΤτΕ) για την αντιμετώπιση του προβληματικού ενεργητικού είναι απίθανο να βοηθήσουν, αλλά μπορεί να αποτελέσουν ένα δυνητικό επιταχυντή υπό καλύτερες οικονομικές συνθήκες. Τα υφιστάμενα σχέδια μείωσης των NPEs «δουλεύουν» και πιθανότατα θα παραμείνουν «ακριβά», αλλά σύμφωνα με τον οίκο, είναι επιτεύξιμα, παρότι η αγορά μοιάζει να είναι επιφυλακτική. Πιστεύει επίσης ότι αυξανόμενες απαιτήσεις από τους επόπτες είναι απίθανες, όσο οι τράπεζες πιάνουν τους στόχους τους.

 

Οι τάσεις σε ό,τι αφορά τα θεμελιώδη βελτιώνονται. Αν συνδυάσουμε τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τεσσάρων τραπεζών που καλύπτουμε, με την αύξηση στα εξυπηρετούμενα δάνεια, αν και ακόμα με αρνητικό πρόσημο, είναι πάνω από τα επίπεδα των καθαρών δανείων και βελτιώνεται. Το χαρτοφυλάκιο δανεισμού και επομένως η «πάνω γραμμή» θα πρέπει να παραμείνει υπό πίεση, αλλά αυτό θα αντισταθμιστεί από χαμηλότερες προβλέψεις. Σε ό,τι αφορά τα κεφάλαια, η HSBC σημειώνει ότι ο κλάδος αντιμετώπισε σημαντική μείωση του δείκτη CET κατά μία ποσοστιαία μονάδα, εξαιτίας της εφαρμογής των IFRS9, αλλά τώρα αρχίζουν να χτίζουν ξανά οργανικά τα κεφαλαιακά τους επίπεδα.

 

Σε ό,τι αφορά τις ανησυχίες της αγοράς, η HSBC τις χαρακτηρίζει «υπερβολικές». Σημειώνει δε ότι η μείωση της αξίας συναλλαγών «μεταφράζεται» συχνά ως περιορισμένο επενδυτικό ενδιαφέρον. Ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν ότι οι μέσοι όγκοι συναλλαγών παραμένουν σχετικά σταθεροί τον τελευταίο χρόνο, στα επίπεδα των 16 εκατομμυρίων μετοχών.

 

Ο οίκος διατηρεί τη σύσταση "buy" και για τις τέσσερις μετοχές των συστημικών τραπεζών. Βλέπει δε μεγάλα περιθώρια ανόδου, καθώς δίνει τιμή-στόχο στο 1,95 ευρώ για την Alpha Bank ΑΛΦΑ -2,71%, στα 2,4 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, στο 0,79 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς και στο 1,14 ευρώ για τη Eurobank.


protoselida

World Business

Volkswagen για Τουρκία: Δεν θα κάνουμε εργοστάσιο σε πεδίο μάχης

Volkswagen για Τουρκία: Δεν θα κάνουμε εργοστάσιο σε…

Ο πρόεδρος-διευθύνων σύμβουλος της Volkswagen υπερασπίστηκε σήμερα την απόφαση της εταιρείας να αναβάλλει την κατασκευή...

Secret Money

TA «AΠONEPA»

TA «AΠONEPA»

Aκόμη η PAE «πληρώνει» τα «απόνερα» από την υπόθεση της πολυήμερης κατάρρευσης των πληροφοριακών συστημάτων...

Υγεία & Διατροφή

Δοκιμή πρώτη φορά «χειμερίας νάρκης» σε ανθρώπους

Δοκιμή πρώτη φορά «χειμερίας νάρκης» σε ανθρώπους

Άνθρωποι τέθηκαν από γιατρούς σε αναστολής ζωτικών λειτουργιών (suspended animation- κατάσταση «χειμερίας νάρκης») για πρώτη...

Περιβάλλον

Ναύπακτος: Συνέδριο της ΠΑΝΔΟΙΚΟ για θαλάσσιο χωροταξικό

Ναύπακτος: Συνέδριο της ΠΑΝΔΟΙΚΟ για θαλάσσιο χωροταξικό

Το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ), που εκπροσωπεί περισσότερες από 40 οικολογικές οργανώσεις από όλη...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.