Βενιζέλος: Χωρίς συναίνεση και πολιτικό πολιτισμό η αναθεώρηση δεν είναι εφικτή

Ξηλώνοντας" τις περισσότερες  προτάσεις  του ΣΥΡΙΖΑ για την συνταγματική αναθεώρηση, χαρακτηρίζοντάς τις είτε μικρόψυχες και αμυντικές, είτε υστερόβουλες, είτε ρητορικές και ωμές εκφράσεις συνταγματικού λαϊκισμού, ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής υπογράμμισε πως "το πρόβλημα της χώρας δεν είναι το Σύνταγμα".

 

Υπογράμμισε παράλληλα πως η κυβέρνηση με την αναθεώρηση είναι "εκτός θέματος" και τόνισε πως το πρόβλημα της χώρας είναι οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό και σε ορισμένες περιπτώσεις και θεσμικό.

 

"Χωρίς συναίνεση και πολιτικό πολιτισμό η αναθεώρηση δεν είναι εφικτή" τόνισε ο κ. Βενιζέλος σημειώνοντας πως  το Σύνταγμα άντεξε στην κρίση.

 

Ο ίδιος εξέφρασε ικανοποίηση γιατί στη διαδικασία τελικά επιβλήθηκε "ο αυστηρός χαρακτήρας που προβλέπει το ίδιο το Σύνταγμα με το άρθρο 110".

 

Και υπενθύμισε πως η διαδικασία αυτή ξεκίνησε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης Σύριζα-ΑΝΕΛ "εξωκοινοβουλευτικά, ενώ στην πρώτη φάση της κυριάρχησε η ιδέα του συνταγματικού δημοψηφίσματος που θα ήταν βάναυση προσβολή. Χαίρομαι γιατί τελικά υπήρξε σεβασμός. Το Σύνταγμα έδειξε ότι έχει μηχανισμούς αυτοπροστασίας. Αποδείχτηκε πως το πρόβλημα της χώρας δεν είναι Συνταγματικό. Και δεν λύνεται τόσο εύκολα. Η συζήτηση πρέπει να επανέλθει εντός θέματος. Το Σύνταγμα μας βοήθησε αυτά τα εννέα δύσκολα χρόνια".

 

 

Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος οι περισσότερες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ήταν: άλλες μικρόψυχες και αμυντικές (π.χ. αποκλεισμός του αρ 16, απόρριψη επιλογής ηγεσίας Δικαιοσύνης), άλλες  υστερόβουλες (π.χ. καθιέρωση απλής αναλογικής) , άλλες είχα ρητορικά έως δημαγωγικά, στοιχεία και ήταν ωμή έκφραση συνταγματικού λαϊκισμού. Όπως είπε χαρακτηριστικά,  στο θέμα των κοινωνικών δικαιωμάτων  το Σύνταγμα είναι πλήρες. Δεν χρειάζεται τίποτα (αρ 21 και 22, αρ 5 παρ 2, αρ 101 και 102). Ενώ ο συνδυασμός των άρθρων 3 και 13 περί θρησκευτικής ελευθερίας και ισότητας καλύπτει και το κομμάτι του ουδετερόθρησκου κράτους (σ.σ. το οποίο είναι 'σημαία' για τον Σύριζα).

 

Άλλες δε κυβερνητικές προτάσεις χαρακτηρίστηκαν από τον κ. Βενιζέλο ως "απολύτως ανεύθυνες" και αναφέρθηκε ειδικά στην καθιέρωση δημοψηφισμάτων.

 

Κριτική  άσκησε και προς την πλευρά της ΝΔ λέγοντας πως "πληθωριστική τάση υπάρχει και σε ορισμένες προτάσεις της ΝΔ", ενώ παράλληλα υπογράμμισε ως πολύ θετικές τις προτάσεις της για θέματα όπως το αρ 16 περί μη κρατικών πανεπιστημίων.


protoselida

World Business

“Gear down”  για τον  πληθωρισμό

“Gear down” για τον πληθωρισμό

«Καμπανάκια« χτυπούν στην οικονομία της Ευρωζώνης, συνεχώς. Το τελευταίο, το ρεκόρ τριετίας που «χτύπησε» ο...

Αυτοκίνητο

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Στο “νησί των ιπποτών”, ανάμεσα στα πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια της πόλης της Ρόδου, θα διεξαχθεί...

Τουρισμός

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Προώθηση οινοτουρισμού στο Παρίσι

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Προώθηση οινοτουρισμού στο Παρίσι

Ειδική εκδήλωση - προβολή θα πραγματοποιήσει στο βραβευμένο ελληνικό εστιατόριο "Le Mavrommatis" στο Παρίσι, τη...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.