Sir Στέλιος Χατζηιωάννου: Αναταράξεις στον αεροπορικό κλάδο

Τι φέρνει το δυστύχημα των Ethiopian Airlines – Τα μέτρα της EasyJet σε ενδεχόμενο Brexit – Τι λέει για το κεφάλαιο Easyfood


Την επόμενη μέρα του επιχειρείν, το ντόμινο «αναταράξεων» που θα προκαλέσει το δυστύχημα των Ethiopian Airlines στον αεροπορικό κλάδο, το Brexit και τις επιπτώσεις στην Ελλάδα καθώς και το project Easyfood ανέλυσε ο Sir Στέλιος Χατζηιωάννου στο πλαίσιο της ομιλίας του με αφορμή την υποβολή υποψηφιοτήτων για το «Βραβείο Στέλιος Χατζηιωάννου, Επιχειρηματικό Ξεκίνημα Χρονιάς 2019».

 

Ο «Mr Easy» τόνισε πώς το αεροπορικό δυστύχημα των Ethiopian Airlines, μετά και την καθήλωση των αεροσκαφών τύπου Boeing 737 Max 8 και Max 9, μέχρι να εξακριβωθούν τα αίτια της συντριβής, αναμένεται να επιφέρει αυξήσεις στους ναύλους καθώς θα μειωθούν κατά πολύ οι διαθέσιμες θέσεις για τους επιβάτες εφόσον οι στόλοι θα συρρικνώνονται.

 

Ο κ Χατζηιωάννου σημείωσε ότι δεν είναι εύκολο για μια εταιρεία να παραδέχεται πως έκανε λάθος στην κατασκευή ενός νέου μοντέλου, ειδικά μιας εταιρείας που έχει κατασκευάσει το 50% των αεροσκαφών που πετάνε αυτή τη στιγμή στον κόσμο ενώ έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως η Easyjet «πετάει» μόνο με Airbus.

 

Εκτίμησε ωστόσο πως η απόσυρση των 371 αεροσκαφών τύπου Boeing 737 Max 8 και Max 9 που «πετάνε» αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο (εκ των οποίων περίπου 50 στην Ευρώπη), είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει σε αύξηση των αεροπορικών ναύλων. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την Ryanair που πετάει αποκλειστικά με Boeing, η οποία θα έχει λιγότερα αεροσκάφη και λιγότερες θέσεις στη διάθεσή της για να μεταφέρει τουρίστες, κάτι που μοιραία θα πιέσει τις τιμές προς τα πάνω.

 

Ο κ. Χατζηιώαννου ερωτώμενος εάν αυτή είναι μια εξέλιξη που θα ευνοήσει μακροπρόθεσμα την Easyjet, απάντησε πως κανείς δεν ευνοείται ποτέ από τέτοια πράγματα.

 

Brexit και Ελλάδα


Ο επιχειρηματίας επισήμανε πως όλες οι επιχειρήσεις πρέπει να προετοιμαστούν για την πραγματικότητα που θα προκύψει μετά το Brexit, σημειώνοντας μάλιστα πως η easyjet δημιούργησε ήδη θυγατρική στη Βιέννη για παν ενδεχόμενο, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο το στίγμα που θα έχει η επόμενη ημέρα στο παγκόσμιο επιχειρηματικό και οικονομικό γίγνεσθαι, ενώ τόνισε ότι δεν βλέπει κάποια άμεση επίδραση στην Ελλάδα.

 

Ωστόσο μακροπρόθεσμα και σε ορισμένους τομείς όπως ο τουρισμός και η εκπαίδευση μπορεί να φανούν τα σημάδια του Brexit στην ελληνική πραγματικότητα.

 

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «μπορεί από εδώ και πέρα να χρειάζεσαι βίζα για να επισκεφθείς την Κέρκυρα από την Αγγλία».

 

Το project Easyfood


Τέλος, αναφέρθηκε στο project Easyfood και στη διαδικασία μεταφοράς του στην Ελλάδα, λέγοντας πως δεν υπάρχει κάτι νεότερο καθώς εξακολουθεί να ψάχνει για το κατάλληλο ακίνητο που θα στεγάσει το συγκεκριμένο σούπερ μάρκετ που παρέχει τα απολύτως απαραίτητα σε τιμές κόστους.

 

Το «Βραβείο Στέλιος Χατζηιωάννου, Επιχειρηματικό Ξεκίνημα Χρονιάς 2019»


Εν τω μεταξύ ξεκίνησε η υποβολή υποψηφιοτήτων για το «Βραβείο Στέλιος Χατζηιωάννου, Επιχειρηματικό Ξεκίνημα Χρονιάς 2019» που διοργανώνει για 12η συνεχόμενη χρονιά ο Sir Στέλιος Χατζηιωάννου, ιδρυτής της easyJet, του ομίλου easyGroup και του Stelios Philanthropic Foundation.

 

Φέτος, ο ετήσιος θεσμός για τη νεανική επιχειρηματικότητα επιστρέφει ανανεωμένος, αυξάνοντας το ποσό σε €120.000 (από €100.000 τις προηγούμενες χρονιές) και συγκεκριμένα: €30.000 στον πρώτο νικητή και €10.000 έκαστος σε εννιά ακόμα νικητές.

 

Συνολικά θα βραβευτούν δέκα επιχειρήσεις (από οκτώ τις προηγούμενες χρονιές).

 

Από το 2008, ο σημαντικός για την Ελληνική Επιχειρηματικότητα θεσμός ενισχύει ουσιαστικά την εθνική οικονομία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, μέχρι και το 2019, το Βραβείο θα έχει ενισχύσει νέες επιχειρήσεις με το συνολικό ποσό των €920.000.

 

Το Βραβείο απευθύνεται αποκλειστικά σε νέες και νέους Έλληνες επιχειρηματίες μέχρι 40 ετών (γεννηθείς το 1979 ή μετέπειτα) που έχουν ιδρύσει την εταιρεία τους στην Ελλάδα και έχουν ξεκινήσει την επιχειρηματική τους δραστηριότητα τα τελευταία 5 χρόνια, συγκεντρώνοντας συνολικό τζίρο τουλάχιστον €10.000 το χρόνο. Η επιχείρησή τους πρέπει να απασχολεί τουλάχιστον δύο άτομα και ο επιχειρηματίας πρέπει να κατέχει τουλάχιστον το 50% αυτής.


protoselida

Τουρισμός

 “Πράσινο φως” για νέο ανελκυστήρα στην Ακρόπολη

“Πράσινο φως” για νέο ανελκυστήρα στην Ακρόπολη

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την Τετάρτη και τις τρεις μελέτες που αφορούν στην...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.