Φινλανδία: Κατάργηση του άνθρακα εντός δεκαετίας

Ο άνθρακας θα καταργηθεί σταδιακά κατά την επόμενη δεκαετία, με τα υπάρχοντα εργοστάσια άνθρακα που ανήκουν στην κρατικά ελεγχόμενη εταιρεία ενέργειας Fortum και σε άλλες επιχειρήσεις ενέργειας να αναγκάζονται να τερματίσουν τις δραστηριότητές τους.

 

Ένα δημόσιο πρόγραμμα θα δημιουργηθεί για την αντιστάθμιση κάποιου εκ του κόστους, ανέφερε ένας κοινοβουλευτικός αξιωματούχος.

Μετά την 1η Μαΐου 2029, ο άνθρακας μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη Φινλανδία μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Μάλιστα, ενώ η κυβέρνηση της χώρας είχε δεσμευτεί να εξαλείψει την εξάρτησή της από τον άνθρακα μέχρι το 2030, το φινλανδικό κοινοβούλιο μόλις προώθησε μια πρόταση για την ολοκλήρωση της απαγόρευσης ένα χρόνο νωρίτερα από τον προηγούμενο στόχο. Μπορεί το ένα έτος να μην ακούγεται ως σημαντική διαφορά, αλλά η κίνηση δείχνει την προτεραιότητα που δίνει η Φινλανδία στο να είναι εντελώς απαλλαγμένη από άνθρακα την επόμενη δεκαετία.

 

"Έχει προγραμματιστεί εδώ και αρκετό καιρό, χθες εγκρίθηκε", δήλωσε ο Lauri Tenhunen, ανώτερος σύμβουλος της επιτροπής κοινοβουλευτικού εμπορίου, ο οποίος προετοίμασε τη νομοθεσία. Η νομοθεσία υποστηρίχθηκε σθεναρά από τον κ. Kimmo Tiilikainen, τον υπουργό περιβάλλοντος της Φινλανδίας, ο οποίος αγωνίζεται για την επιτάχυνση της σταδιακής κατάργησης του άνθρακα προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να μετριαστεί η κλιματική αλλαγή.

 

Η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία σημαίνει επίσης ότι η χώρα θα πρέπει να επιταχύνει το πρόγραμμα σταδιακής κατάργησης κατά περίπου 10% για να ανταποκριθεί στον νέο στόχο. Ο νέος στόχος ασκεί μεγαλύτερη πίεση στη βιομηχανία και άλλους τομείς, αλλά αρκετές εταιρείες και οργανισμοί έχουν μεταβεί με επιτυχία στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ταχύτερα από το αναμενόμενο.

 

Η απόφαση αυτή ευθυγραμμίζει την Φινλανδία με πολλά άλλα δυτικά έθνη που απομακρύνονται από την εξάρτηση του άνθρακα: Η Γαλλία και η Σουηδία σχεδιάζουν τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα τα επόμενα χρόνια, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Ιταλία και η Αυστρία επιδιώκουν να το κάνουν μέχρι το 2025, ακολουθούμενη από αρκετά άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα επόμενα χρόνια.

 

Ο Καναδάς στοχεύει επίσης στην κατάργηση του άνθρακα μέχρι το 2030.

"Ήδη, τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν απαγορεύσει νέους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα", ανέφερε ο Gerard Wynn, σύμβουλος ενέργειας για το Ινστιτούτο Οικονομικής Ενέργειας και Οικονομικής Ανάλυσης. "Με την έγκριση ενός σχεδίου σταδιακής εξάλειψης του άνθρακα, η Φινλανδία συντάσσεται με δέκα άλλες χώρες της ΕΕ που σχεδιάζουν να εξαλείψουν επίσης τους υφιστάμενους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα", πρόσθεσε.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατά κεφαλήν κατανάλωση ενέργειας της Φινλανδίας είναι η υψηλότερη σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι κυριότεροι παράγοντες για αυτό είναι η μεγάλη βιομηχανία, το υψηλό βιοτικό επίπεδο, το ψυχρό κλίμα και οι μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των αστικών και ημιαστικών κέντρων. Ωστόσο, τον 21ο αιώνα η κατανάλωση ενέργειας σταμάτησε να αυξάνεται, λόγω αλλαγών στη βιομηχανία και βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας.

 

Η απόφαση επικροτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από περιβαλλοντικές οργανώσεις: «Είμαστε ευτυχείς που η απαγόρευση του άνθρακα είναι τελικά αλήθεια», δήλωσε ο Olli Tiainen της Greenpeace Nordic. "Αν και το 2029 δεν είναι το γρηγορότερο δυνατό, είναι σίγουρα σε σωστή κατεύθυνση. Αυτό ανοίγει τη δυνατότητα να απαγορευτούν και άλλα ορυκτά καύσιμα ". Ο Tiainen πρόσθεσε ότι η καύση άνθρακα δεν πρέπει να αντικατασταθεί με βιοκαύσιμα και αντίθετα θα πρέπει να αντικατασταθεί από κλιματικά ουδέτερες πηγές ενέργειας.


protoselida

World Business

Uber: Εξαγοράζει την ανταγωνίστρια Careem Networks έναντι $3,1 δισ.

Uber: Εξαγοράζει την ανταγωνίστρια Careem Networks έναντι $3,1…

Ντιλ ύψους 3,1 δισ.δολαρίων αναμένεται να ανακοινώσει η εταιρεία διαμοιρασμού αυτοκινήτων Uber Technologies, ακόμη και...

Media

Die Zeit: Υπαίθρια φυλακή για τους πρόσφυγες η Ελλάδα

Die Zeit: Υπαίθρια φυλακή για τους πρόσφυγες η…

Πολυσέλιδο ρεπορτάζ για τις σκληρές και απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στην Ελλάδα φιλοξενεί στην...

Secret Money

 OI ΠPΩTEΣ YΠOΓPAΦEΣ

OI ΠPΩTEΣ YΠOΓPAΦEΣ

Θα είναι αν μη τι άλλο μια ιστορική στιγμή, αυτή των υπογραφών στη σύμβαση για...

Αθλητικά

Τέταρτη σερί «κούπα» για το γυναικείο μπάσκετ του Ολυμπιακού

Τέταρτη σερί «κούπα» για το γυναικείο μπάσκετ του…

Η απόλυτη κυριαρχία του Ολυμπιακού στο γυναικείο μπάσκετ επιβεβαιώθηκε για άλλη μία φορά στα Χανιά,...

Τεχνολογία

 Όσλο: Ασύρματη φόρτιση για τα ηλεκτρικά ταξί

Όσλο: Ασύρματη φόρτιση για τα ηλεκτρικά ταξί

Τα ταξί στο Όσλο, πρωτεύουσα της Νορβηγίας, πρόκειται να χρησιμοποιούν ασύρματη τεχνολογία γρήγορης φόρτισης...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.