Βρυξέλλες: Να ξεκαθαρίσει το τοπίο του Brexit

Η τροπολογία για την αναβολή του brexit που ψήφισε χθες η βρετανική βουλή δεν άλλαξε κάτι για τους Ευρωπαίους, οι οποίοι παρακολουθούν τις καθημερινές εξελίξεις στο Λονδίνο χωρίς να είναι σε θέση να κάνουν την παραμικρή πρόβλεψη σε σχέση με την τελική έκβαση, δηλαδή εάν θα υπάρξει και πότε έξοδος του Ηνωμένου Βασίλειου από την ΕΕ.

 

Όπως γράφει η Deutsche Welle, είναι προφανές ότι οι Βρυξέλλες θέλουν να ξεκαθαρίσει το θέμα το συντομότερο, γιατί η παράταση της αβεβαιότητας επηρεάζει αρνητικά την ευρωπαϊκή οικονομία και αυτό φαίνεται από τη μεγάλη επιβράδυνση των τελευταίων μηνών.

 

Σε σχέση με την αναβολή αυτό που τονίζουν στις Βρυξέλλες είναι ότι πρέπει να υπάρξει πρώτα αίτημα της βρετανικής κυβέρνησης και στη συνέχεια ομόφωνη απόφαση των 27 κρατών μελών.

 

Εάν το βρετανικό κοινοβούλιο εγκρίνει στη νέα ψηφοφορία που θα γίνει στις 20 Μαρτίου τη συμφωνία ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου της 25ης Νοεμβρίου, δεν θα υπάρξει πρόβλημα στη χορήγηση παράτασης στο Βrexit μέχρι το τέλος Ιουνίου. Δεν είναι όμως καθόλου βέβαιο ότι η κ. Μει θα καταφέρει να αποσπάσει την έγκριση αυτή τη φορά μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες.

 

Δεν αποκλείουν στιςΒρυξέλλες το σενάριο σκληρού Brexit

 

Εάν δεν περάσει η συμφωνία στις 20 Μαρτίου, η συζήτηση περί αναβολής της εξόδου θα λάβει άλλες διαστάσεις γιατί αυτή τη φορά η αναβολή θα έχει πολύ μεγαλύτερη διάρκεια, που σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

 

Επιπλέον οι Ευρωπαίοι έχουν καταστήσει σαφές ότι πριν αποφασίσουν μια πολύμηνη αναβολή θα πρέπει να γνωρίζουν τις προθέσεις των Βρετανών σε σχέση με τις μελλοντικές σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

 

Σε κάθε περίπτωση κανείς στη βελγική πρωτεύουσα δεν αποκλείει ένα σκληρό Βrexit στην περίπτωση που δεν επικρατήσει το καλό σενάριο δηλαδή αυτό της επικύρωσης της συμφωνίας στις 20 Μαρτίου και της συμφωνημένης εξόδου στο τέλος Ιουνίου.

 

Επειδή και το σκληρό Βrexit βρίσκεται μεταξύ των πιθανών σεναρίων τα κοινοτικά όργανα και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ήδη εγκρίνει σειρά προσωρινών μέτρων έκτακτης ανάγκης, που θα επιτρέψει την αποτροπή ενός χάους.


Εγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

Media

ΕΡΤ3: Αφιέρωμα στην Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

ΕΡΤ3: Αφιέρωμα στην Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Με αφορμή την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου,  η ΕΡΤ3 την Κυριακή,...

Secret Money

MIKPO KAΛAΘI

MIKPO KAΛAΘI

Mπορεί οι ενδιάμεσες εκπτώσεις να ξεκίνησαν χθες, αλλά η αγορά κρατάει «μικρό καλάθι». Oύτως ή...

Τουρισμός

Τουριστικό πόλος έλξης τα Ναυπηγεία Νεωρίου Σύρου

Τουριστικό πόλος έλξης τα Ναυπηγεία Νεωρίου Σύρου

Σε έναν από τους σπουδαιότερους τουριστικούς- εκπαιδευτικούς προορισμους της χώρας μας, εξελίσσονται τα Ναυπηγεία του...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.